Neviditelný pes

POLITIKA: Žádné straně nemůže prospět totální volební vítězství

20.10.2008

Ano, žádné straně nemůže prospět totální volební vítězství, ale pravdou je, že Topolánkova ODS a jím splácaná vládní koalice si tento "nářez" zasloužila. Volební výsledek 100:100 řešil Topolánek Melčákem s Pohankou (když Ploc a Kořistka peníze nevzali) a ponížením Paroubka, které on nemohl jen tak skousnout (Dalík: "Budeme s ním jednat a pak ho pošleme do pr....").

Následoval případ Čunek řešený přes různé nezávislé "Vesecké", případ "radar" spojený s Klvaňovou "masáží" občanů, že je lepší "čisté" USA než samo spojené velení NATO. Občan rovněž nezapomněl, že sblížení DPH se za vlád ČSSD dělo tím, že se snížila vyšší 22 % na 19% a za vlády ODS se ona nízká 5% (na potraviny, léky, služby, dopravu atd. ) zvýšila na 9%, o daňové tzv. reformě pod taktovkou ODS sloužící výhradně nejbohatší vrstvě nemluvě (přitom daňová progrese je v USA i v demokratické Evropě). Také "pomohl" tandem Cikrt - Julínek, protože vybrané poplatky - 3,5 miliardy! - šly tím větším dílem z kapes těch nejubožejších: starých lidí na lůžku v LDN apod., těch umírajících a těžce nemocných, kteří k životu potřebují i lékaře i léky. Jsou-li kde na světě poplatky, nikde nejsou tak neadresné, tak plošné. K porážce pomohlo i chování špiček ODS - Topolánka, Tluchoře, Langra, Nečase, Římana..., přispěly k ní i volební letáky a volební inzerce s profilem předsedy, která z lidi dělala hlupáky tím, jak vzdálená byla od pravdy: Vždyť inflace za minulých vlád oscilovala div ne kolem nuly, státní rozpočet se deficitem už blížil oněm kýženým 1,6% HDP a veřejný dluh byl na polovině toho, co povoluje Maastricht, čímž Česko mohlo „vyučovat“ Evropu. Za vlád ČSSD se ani země „nespálila“, ale naopak vstoupila do NATO a do Evropské unie. A dalo by se pokračovat...

Přesto opakuji: Žádné straně nemůže prospět totální vítězství, protože to není nic dobrého pro demokracii, pro svobodnou soutěž myšlenek, názorů a různých řešení problémů. Svádí to k ignorování oponentů a vede ke zhoubné "jedné pravdě, jedné cestě, jednomu vůdci...". A poprat se s tím málokterá strana a málokterý její šéf dovede. Moc totiž chutná, jak výstižně napsal už Ladislav Mňačko.

Takže mám jediné přání: Kéž by tyto volby přispěly ke kultivaci politického prostředí v České republice.

Jablonec nad Nisou



zpět na článek