25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Žádná zásadní změna? To říkal Husák taky!

27.3.2009

Vláda padla. A nejvyšší představitel státu hned přispěchal s vyhlášením, že se vlastně nic neděje, že je to jen taková maličkost a že už jsme to mockrát zdárně vyřešili (v Klausově podání: "JÁ jsem to už mockrát vyřešil!!!). Viz revue Fragmenty, 26. 3. 2009: "Za mých šest let v nejvyšší ústavní funkci je to čtvrtý případ. Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena i nyní. Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování."

Je jistě možné, že se čtenář pisatele v duchu dotáže: "A co měl podle tebe, ty moulo, vykládat?!! Že bude malér a že neví, co bude dál? Že se mi to, ´souzi´, tak ňák vymklo z ruky?!" Přiznávám tedy, že i já si myslím, že asi nic jiného říci nemohl.

Jen mne tak napadlo, když jsem presidenta Klause poslouchal v TV, že mi připomíná jiný projev. To když na jaře 1969 dr. Husák (také k radosti Rusů jako dnes) odstavil Dubčeka. I tehdy jsme se my i svět zmítali v nevídané krizi, politické i hospodářské.

"Jen malá oprava našeho směřování," pravil prvorepublikový právník Husák a vězeň stalinismu, "ale budeme neochvějně pokračovat v naší reformní cestě. Žádný návrat do padesátých let nehrozí!" A do smrti byl osobně přesvědčen, že on, vzdělanec, statečný člověk a "reformní komunista" zabránil nejhoršímu, co se na nás valilo. A věřil, že žádný návrat do padesátých let nepřipustil. Což je pravda, to si přiznejme. Jen zavedl "normalizaci" a "klid na práci". A nakonec dokonce "demokraticky" předal vládu reformátorům a ne Biľakovi.

Tak když se na to podíváme takhle, soudruh Husák si stál za svým, nepřipustil "návrat k dřívějším poměrům" a v zemi byl klid, pracovalo se, "stát vzkvétal" a výdobytky se prohlubovaly.

Když se z tohoto úhlu podíváme na dějiny a na prohlášení profesora Klause, nic se neděje. Škodovku nikdo znovu neznárodní, sedláky vyhánět nebude a dokonce je i nepravděpodobné, že by se sem vrátily statisíce sovětských vojáků. Tím spíše, že Sovětský svaz už není, že?!

Ale jsou jiné věci. Rusko nás má "stále rádo" a Klause také, pro mnoho západních politiků jsme stále "neznámá země někde na Východě". "Demográcie" bude zachována, páč si ani nikdo z rozhodující šéfů z KSČM nepřeje přijít o peníze z dozorčích rad, kde zasedají.

A co jinak? Co náš pracující lid? Klídek. Topolánek je buran, zní hlas lidu, zelené skutečně "nikdo nemá rád" a že jim někdo přistřihne křídla, na to se těší určitě víc než 80% obyvatel. Ne-li více. Že další vláda s pravděpodobností hraničící s jistotou postaví konečně druhou část Temelína, jistě potěší jak prostý lid, tak i "kapitálisty". Pokud ovšem Sobotka vše nerozdá "nezaměstnaným", tedy hlavně těm, kterým se stejně nikdy pracovat nechtělo. Ostatní si budou práci hledat tak jako tak, že. Bude-li si lid přát, socialisté s klausovci udělají vše pro to, aby se konečně stavěly dálnice. Tedy ovšem zase ty peníze, ale hodná Unie nám snad něco dá... Takže dobrý, ne?! A navíc když bude šrotovné, plno lidí vezme dědovu starou stopětku a koupí s přispěním státu manželce či synáčkovi nový auto. No kdo by odolal? Lid bude spokojen, Klaus taky. A zpočátku to budou jen radostné vyhlídky.

Jenže, nemusím mít rád odeesáky ani Kalouska, můžu skřípat zuby při pohledu na Kateřinu, ale fakt je, že Klaus pomohl podrazit demokracii. I ti šílenci na ministerstvu životního prostředí jsou totiž kusem "demokracie". Nemám je rád, ale je to tak.

Vláda ovšem "muší bejt!". A když nebude vládnout ODS s nějakými ometáky kolem, jako že asi ne, bude vládnout ČSSD s komunisty a ti nebudou ty ometáky možná ani potřebovat. To se to bude vládnout!

Jak budou vládnout, je však bohužel už předem jasné. Jejich hlásné trouby to říkají nahlas. Zaorálek požaduje spolupráci s Ruskem a zve si sovětské (tedy bývalé, dnes ruské) generály na pokec. Sobotka plánuje rozlámání a zničení státních financí, protože to je to, co přinese hlasy voličů (přiznejme si, že pitomců, kteří vymění momentálních 30 korun za budoucí záchranu života nákladnou léčbou je vždycky víc než moudrých lidí). Paroubek udělá všechno pro to, aby byl šéfem státu, i kdyby to měl být žebrácký stát, s kterým nikdo nemluví (viz Mečiar či Lukašenko).

To všechno by mohla být ještě s přivřením obou očí demokracie. Leč jak se zdá po prvních dnech a zkušenostech s krajskými volbami, nebude. Co to bude, nevím. Ale vím, že v demokracii hejtmani dodržují zákony, což socdemáčtí hejtmani flagrantně porušují. Třeba v případě "poplatků". V demokracii nemůže hejtman beztrestně vyhrožovat ředitelům škol, že je odvolá. V demokracii evropského střihu si nedovolí řídící schůze parlamentu vypnout zvuk ministrovi a ječet na něj s napřaženou rukou, aby si sednul.

V Rusku, v Rusku jo. Ale tam není evropská demokracie. Oni to dokonce vyhlašují, že jsou jiní.

Vypadá to, že si Klaus myslí, že přišla jeho hvězdná hodina. Jak Klausovi v mnohém fandím a myslím si, že zelení jsou další nastupující totalita. Obávám se také, že existuje spojení nevolených byrokratických sil, které chce ovládat Evropu bez ohledu na jednotlivé státy a skutečnou demokracii. To vše ano.

Ale přestože je Klaus brilantní politik, vzdělanec a vůbec člověk přesahují většinu evropských politických úředníků, stojí na hraně propasti. Propasti, kterou sám pomáhal vykopat. Teprve budoucnost ukáže, zda a kdo do ní spadne.

Už dva vysoce vzdělaní, osobně integrovaní a o své pravdě přesvědčení lidé stáli v čele státu v rozhodujících okamžicích. A současná ekonomická krize a křeč, v které je Evropská unie, jsou historické okamžiky. Jak už jsem napsal, jedním z nich byl dnes nenáviděný dr. Husák a druhým byl donedávna nenáviděný dr. Hácha.

Hácha po svém nástupu do úřadu, když se dohodl s Eliášem, že zachrání, co se dá, a budou ochraňovat český národ a zbytek státu, si byl vědom toho, co dělá. Svým přátelům s trpkou ironií řekl:

"Masaryk byl president ´osvoboditel´, Beneš byl president ´budovatel´ a já jsem president ´odsíratel´.“ A tak se také stalo.

Nevím, co říkal včera president Klaus svým blízkým. A nevím, co o něm budou říkat dějiny. Kdo tvrdí, že ano, kecá.

Pádem vlády jsme se postavili, ať už říká momentální president co chce, "na kraj propasti". Už jen proto, že nikdo, ani opozice ani on, jak se zdá nemá sílu na správné řešení. Uvidíme, jakým směrem udělá pan president krok. Zda dopředu, či jinam Ale kam? Ví to někdo?

P. S. Podle nejnovějších zákulisních zpráv chce Klaus vyměnit vládu ještě před skončením evropského předsednictví ČR. Tak to by byl z "okraje propasti" skutečně "výrazný krok kupředu"!!!