Neviditelný pes

POLITIKA: Zadlužený ředitel zeměkoule

6.5.2013

Poslanec, ministr, senátor, předseda Valného shromáždění OSN. Možný spolupracovník StB, opilý a bourající řidič, tajemné peníze v trezoru, možný účastník korupce, to vše je Jan Kavan.

Na Jana Kavana si dnes vzpomene už jen málokdo. Celé jeho působení v politice provázela řada afér, jejichž byl účastníkem. Podle soudu nebyl vědomým spoluacovníkem StB, ale při své inteligenci musel dost dobře vědět, s kým má tu čest a že těžko se s ním budou scházet nějací strejdové, platit za něj útratu a tahat z něj rozumy o disentu.

Jeho výmluva na francovkou namazaná záda, když namazaný za volantem naboural tři auta, je pověstná a došla přímo zlidovění. Trestu se vyhnul díky senátorské imunitě. Statisíce v trezoru, které byly objeveny při výměně trezorů na ministerstvu, jsou také již zdrojem lidové tvořivosti.

Podle Jana Kavana tam nejprve žádné peníze nebyly, pak byly, ale jako diety za zahraniční cesty a peníze od sponzorů na senátorskou kampaň. Poté, co se ukázalo, že peníze nezdanil, přišel jeho asistent s vysvětlením, že to byly úspory.

Pak přišly větší kauzy. Jeho blízký spolupracovník Karel Srba naplánoval vraždu novinářky Slonkové (s vědomím, že těžko může odpovídat za konání někoho jiného), kauza Český dům a pak kauza největší, Gripeny. Švédští novináři natočili skrytou kamerou setkání s někdejším ministrem zahraničí ČSSD Janem Kavanem, který přiznal, že došlo k masivní korupci.

Tato rozporuplná osobnost se pohybovala ve vrcholné politice šestnáct let. Za tu dobu si musel přijít na nemalou částku peněz. Čtrnáct let byl poslancem, senátorem a ministrem. K tomu ještě rok předsedou Valného shromáždění OSN, jak se také říká, ředitel zeměkoule. I kdyby si vydělal jen sto tisíc měsíčně, pak by se jeho příjem za ta léta blížil dvaceti milionům. A to jde o legální peníze.

Pokud se bezelstně přiznal ke korupci v kauze Gripeny, dá se předpokládat, že si vydělal i něco bokem. A dnes si tento už důchodce stěžuje, že je nespokojený a že si musí dokonce půjčovat, aby vyžil. Jak je možné, že si nic nenašetřil? "Měl jsem dobrou práci, ale jen pár let. Z celoživotní perspektivy je to krátká doba," říká.

Takže třetinu produktivního života strávil na velice lukrativních postech a je mu to málo? Co mají říkat lidé, kteří za celý život nevydělají ani třetinu toho, co on za patnáct let? "Hromadí se mi dluhy. Momentálně jsem zadlužený u přátel," stěžoval si na prvomájovém srazu komunistů.

Chápu, že pád ze statisícových příjmů na 10 250 Kč je tvrdý, ale nechce se mi věřit, že by byl takový chudák, aby chodil oblečený jako somrák. Domnívám se, že je za tím něco jiného a není těžké uhádnout co. Jan Kavan je mimo vrcholovou politiku sedm let.

Byl ministrem Zemanovy vlády. Objevil se na oslavě jeho zvolení prezidentem a patří do Zemanových pátečníků, neformálního kruhu poradců. Má vazby i na Hynka Kmoníčka, což byl jeho dlouholetý souputník a Kmoníčkovo jméno se mihlo v aféře vývozu pěchotních zbraní do válčící Afriky, kterou kryli vysoce postavení představitelé Zemanovy vlády.

Kavanovo vysvětlení, že na srazu nereformovatelných komunistů, kteří by zase rádi zakroutili demokracii krkem, je v roli dobrovolníka, aby účastníci zůstali i na následující socialistickou veselici, je trapné. Dočkal se urážek typu, co že si jako disident dovolil vůbec přijít na komunistickou akci.

Jeho snaha upozornit na sebe média je zřetelná. Jeho lkaní nad výší důchodu a nad svými dluhy je průhledné. Cílem je zisk nějakého dalšího lukrativního postu, když jeho přítel Zeman je prezidentem a člověk, kterého pravděpodobně kryl při nelegálním obchodování se zbraněmi, šéfem hradní kanceláře.

Upozornění na svou osobu je zároveň i němou hrozbou, protože určitě ví mnohé, a stěžování si na nízký důchod není ničím jiným než naznačením, že za dost velký příjem bude mlčet. Jeho vzezření typu "chcete mě?" je hrou na city. Zkrátka, politické mrtvoly vstávají z hrobů.

Uvidíme, jak bude jeho mediální vystoupení oceněno, na jaký post se dostane. Doufejme, že se zase neodtrhne od nějaké oficiální delegace a nepůjde navštívit teroristickou organizaci jako svého času palestinský Hammás.

Pokud bude jeho žádost o slušně placený post vyslyšena, vrátí se postava, která se často pohybuje v prostředí afér a často je jejich přímým účastníkem. To bylo těch afér málo? Tak kde zase budou nějaké schované peníze, kdy bude řídit v opilosti, kdy vyjde najevo nějaká korupce nebo další příprava fyzického odstranění nepohodlných osob?

Pokud je skutečně zadlužený, pak to vypovídá mnohé o tom, jak socialisté hospodaří i v soukromí, že neexistuje žádná částka, kterou by nešlo utratit, a o tom, že socialisté žijí jen současností a na budoucnost nemyslí.

Převzato z Polanecky.blog.idnes.cz se souhlasem autora



zpět na článek