19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Zachraňme kambodžské ekology!

20.11.2007

(Následující text vložil nick „Abonent“ do diskuse k mému rozhovoru s profesorem Jaroslavem Drobníkem, jehož první část zveřejnil Neviditelný pes 12. listopadu. Ten text mi přijde natolik zásadní, že jsem ho prostě ukradl, trochu pozměnil a zveřejnil. Věřím, že zaujme především autora knihy Až na dno blahobytu Jana Kellera a šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočku. Oba totuž už dlouho volají po aplikaci zkušeností „ekologického státu“ na celou západní civilizaci...).

ZASTAVME PERZEKUCI VŮDCŮ EKOLOGICKÉ REVOLUCE!

V novodobé historii lidstva už jednou existoval opravdu "zelený" stát, sen všech opravdových ekologických aktivistů.

Žádný okázalý konzum, žádný import zbytečností, automobily pouze státní, žádné jaderné elektrárny. Domácí produkce potravin v soběstačných komunitách, sepětí s přírodou.

Ten stát se jmenoval Kambodža. "Zelený" byl pouze v letech 1975 až 1979, ale přesto zůstává nehynoucí inspirací všech poctivých lidí, usilujících o lepší a ekologičtější zítřek. Nebýt zahraniční ozbrojené intervence, existoval by dodnes, a potvrzoval by tak ideu trvale udržitelného života.

Dnes se bohužel dočítáme o pokračujícím pronásledování bývalých představitelů ekologického státu: Policie zatkla ´číslo dvě´ Rudých Khmerů.

Nepřekvapuje, že světová reakce chce násilím umlčet revoluční myšlenky. Ekologové celého světa se ale již spojují na obranu svých kambodžských kolegů. Pokud vám záleží na přežití naší malé modré planety, přidejte se k nim. Demonstrujte! Protestujete! Bojkotujte! Blokujte! Petice na obranu Ienga Saryho posílejte na adresu: Velvyslanectví Kambodžského království, Benjamin Vogelsdorff Str. 2, 13187 Berlin, tel: 004930-48637901, 49760830, fax: 004930-48637972,73.