24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Za tři porody 270 tisíc! Přišli v Lidovém domě o rozum?

29.3.2006

Tisková zpráva udiveného člověka.

ČSSD má předvolební bombu. Chystá zvýšit porodné Za první dítě mají matky dostat 60 tisíc, za druhé 90 tisíc a za třetí 120 tisíc korun. Předpokládá to volební program ČSSD. Sociální demokraté cítí, že je opouštějí voliči. Minulý čtvrtek se v Ústí konala debata, při které primátor Gandalovič premiéra Paroubka semlel kafemlejnkem slušnosti tak, že v SMS hlasování Paroubek prohrál rozdílem třídy. Ale to je jenom jeden z mnoha symptomů. Není divu, že se už lidé kolem Paroubka bojí prohry, a tak vymýšlejí věci, nad kterými rozum zůstává stát i hodně otrlým voličům.

Štáb ČSSD si zřejmě udělal analýzu struktury obyvatel a zjistil, že nejen na severu Čech, ale i v jiných krajích je potenciálně mnoho případných voličů, kteří sice mnoho do společné rozpočtové kasy nepřispívají, zato jejich bezstarostnost přivádějící na svět více dětí bez ohledu na ekonomické zázemí, je nadprůměrná. A takové je třeba k volbám nalákat.

Sám mám čtyři děti a mohl bych hodně povídat o tom, že pokud chcete dnes mít děti a navíc z nich vychovat lidi, kteří společnosti budou prospívat a nebudou přítěží, je to kromě jiného asi ten nejdražší koníček. Vím proto velmi dobře, že naše společnost děti a silnou mladou generaci potřebuje, ale ne za každou cenu.

Nevím, jestli mě zase někdo z něčeho neobviní, ale musím říci, že vidím-li celé skupiny obyvatel, které se o děti příliš nestarají a slouží jim již dnes jako zdroj poměrně bezpracné obživy, mám doslova hrůzu z toho, co má v úmyslu ČSSD. Opravdu si někdo myslí, že děti narozené v rodinách jen kvůli vidině okamžitých „rychlých prachů“ na stůl přispějí ke zkvalitnění mladé generace? Děti zplozené rodiči, kteří už se ani nenamáhají získávat peníze jinak než ve frontách na poště v den výplaty sociálních dávek (v horším případě krádežemi), budou velmi pravděpodobně za pár let živeny těmi, jejichž rodiče tráví většinu svého dne v práci. Už dnes je na některých místech situace téměř neřešitelná.

Za pár let bude nejen v Předlicích, v slavné Matiční ulici, v mosteckém Chánově, v Chomutově, ale také na desítkách dalších míst, hodně těsno. Pro rodiny bez velké šance na zaměstnání žijící na sociální podpoře znamenají tři porody za sebou zisk 270 tisíc plus každoměsíční dětské přídavky, tedy absolutně zlatý důl. Nikoho se tím nechci dotknout. To je prostě brutální realita! A primitivní předvolební tah.

Výkonný ředitel SESO