28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Za nástup extremistů mohou sociální demokraté

Tuto tezi vyslovil již před padesáti lety německý filozof Theodor Adorno. Sociální demokracie, tedy levice, podle něj perfektně odkanalizovává zlobu. A naopak, když kolabuje, vytváří prostor pro nárůst sociálního pnutí a radikalismu či extremismu, kterému se otevírá velký prostor pro vytváření strachu, nejlevnější komodity, s níž se dá manipulovat s lidmi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 9.8.2019 21:07

No jo, jenže případná záměna ANO za Piráty je po mém soudu ve svých důsledcích toliko záměna průseru vcelku běžného průserem výrazně větším. Neomarxisticky eurohujerným.

B. Hančl 9.8.2019 17:17

Oranžgutan

Hvížďala trpí nejen demencí, ale ještě ke všemu je grafoman.

M. Pechar 9.8.2019 21:39

Re: Oranžgutan

Geniální argumenthnusace, gratuluji.

P. Kubáč 9.8.2019 13:03

Má pravdu redaktor

Z hlediska normalizační komunistické vlády bylo porevoluční Občanské fórum a strany z něho vycházející - pravicoví radikálové a extremisté, pokud to náhodou nebyli samozvanci a zkrachovalci.

Analogicky vzato politici kteří budou dělat pořádek po mnoho let trvajících levicových koalicích ( a to nejen v Česku ) jsou taky extremisté a samozvanci.

P. Čech 9.8.2019 19:17

Re: Má pravdu redaktor

Podle našich de bilních novinářů a neméně postižených politiků a politologů je extrémistou každý kdo se vymyká pravolevému vidění světa. Oni si totiž ti chudáci stále odmítají přiznat, že vývoj se ubírá jiným směrem, než na jaký byli zvyklí a děje se dějí také jinak než jak jim do hlav nalévali ve školách. Naprostá většina lidí totiž není ani pravého ani levého vyznání, přemýšlí vlastním mozkem a odmítá sto let stará klišé. Také proto se u nás těší takové oblibě ANO 2011, SPD a nově vznikající hnutí Trikolóra. Lidé se houfně odvracejí od starých ideologií, ať již pravých a nebo levých, jejichž nositeli jsou politické strany. Mimochodem, pojmy pravice a levice mají původ ve francouzském konventu, podle toho, kde tam seděli jakobíni a girondisté. Vlevo a vpravo.

J. Jurax 9.8.2019 21:31

Jenže pravolevé rozdělení nezmizí tím, že je popřete. Existuje nezávisle na Vašem názoru.

A kritérium dělení, když to maximálně zestručním, je prosté.

Paternalistický stát, vysoké daně, velká míra přerozdělování, přebujelé sociálno, důraz na lidská práva bez lidských povinností, omezování svobody a cenzura byť i neformální, odírání střední třídy - toť levice.

Štíhlý stát, nízké daně, minimální přerozdělování, důraz na osobní svobody, jen ten, kdo plní své povinnosti se může dožadovat práv, každý je svého štěstí strůjcem a pomocnou ruku hledej především na konci vlastního ramene - toť pravice.

A lidé přemýšlející vlastním mozkem se kloní doleva či doprava.

M. Pechar 11.8.2019 1:26

Ona i ta levice má smysl, akorát že…

Pokud budou všichni schopní (nemluvím o ochotě, ale o schopnostech!), pak jsem zcela vyhraněný pravičák. Jenže v levicově smýšlejícím státě těžko najdete mecenáše po vzoru např. pana Josefa Hlávky. Jestliže stát ukradne(*) každému víc než 50 % příjmů, pak budeme těžko hledat mecenáše.

Nemluvím o nemocných, kteří opravdu nemohou pracovat.

Asi by to tu dneska chtělo „středovou levici“, protože pravice nemá šanci na podstatný zákonodárný hlas.

----

*) nejsem principiálně proti daním, ale má jich být málo a mají být účelně využity; současné daně považuji za megazlodějinu!

L. Zach 13.8.2019 19:19

@Čech

No to dovolte abych se zasmál. Zejména pokud jde o SPD. Podle mého jen T.Okamura po letech podnikání zjistil, že nikde nevydělá peníze tak "snadno a rychle" jako v politice. SPD už je jeho 2. politický projekt v pořadí. Jeho Úsvit si za 4 roky 2013 - 2017 "vydělal" (= dostal ze státního rozpočtu) 122 mil. Kč a SPD za další 4 roky 2017 - 2021 ... 173 mil. Kč - tj. 295 mil. Kč za 8 let. Tj. 36 mil Kč/rok. Jistě, něco reálně utratí za provoz strany, ale na "tubusovou vilku" na Praze 6 to hodilo. Ne že by nebyl "šikovný" - to mu rozhodně neupírám - je třeba najít správné téma a správně zacílit na odpovídající voliče. Podle vzoru: nejdříve řádně vystrašit (i za pomoci lží - viz SPD Facebook) a pak nabídnout záchranu.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/volby-snemovna-2017-mandaty-finance-kampan-ministerstvo-financi.A171020_143739_domaci_bja ### https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/542681/okamura-stve-proti-migrantum-a-pritom-jeho-ufo-dum-za-20-milionu-mu-stavi-cizinci.html

I. Štípek 9.8.2019 13:02

Tak napřed jsem chtěl diskutovat,

podpořit to co by stálo za diskusi, vyjádřit se k autorovu citovému ne-fandovství, ukázat, kde mám jiný názor a střetnout se s autorovými závěry. Ale víte co? Fakt, i při vší slušnosti, tenhle člověk je hluchý, slepý, předpojatý a zjevně pevně zakotvený kdesi v minulosti. Takže, promiňte mi, ale nemůžu jinak: Bože, to je ale vůl!

P. Čech 9.8.2019 19:24

Re: Tak napřed jsem chtěl diskutovat,

Nemusí být nutně vůl. Takových jako on je u nás velmi mnoho, Zejména mezi politiky a členy politických stran. Ti se stále snaží hájit přes sto let staré ideologie, které již dávno neplatí a na které naprostá většina lidí již kašle. Také proto se jim nelíbí přímá, demokratická volba prezidenta, právě proto neustále torpédují vznik zákona o obecném referendu. Ono se totiž jasně ukazuje a v případě existence zákona o obecném referendu by se ukázalo ještě více, že lidi zajímá něco zcela jiného, než co se jim snaží vtloukat do hlav a jinak nabízet politické strany, ať již pravé, levé, či středové.

T. Hraj 9.8.2019 12:49

neposouvejte významy!

Pravice - rozhodování a s ním spojená odpovědnost (neboli svoboda) je co možná nejvíce na úrovni jednotlivce. Levice - odpovědnost, ale i rozhodování je posunuto do vyšších celků (stát). Držte se prosím, pane Hvížďalo, tradiční definice. Patriotismus, globalismus, konzervatismus, liberalismus nejsou nutně pravicové ani levicové.

F. Navrátil 9.8.2019 12:42

Autor opět šejdrem

V každé politické straně se předpokládá loajalita. Jinak by to byl anarchistický spolek. ANO není výjimkou. Telička neodešel pro programové neshody, ale protože se vyšplhal po zádech ANO do europarlamentu a pak už sponzory nepotřeboval. Vokřál propadl ve volbách, protože se více než správě města věnoval LGBT průvodům a vzpomínkovým slavnostem na komunitu brněnkých henleinovců. ODS vypakovala z partaje mladého Klause a Sobotka uspořádal u sociálních demokratů druhou bartolomějskou noc, takže tam nezbyl nikdo ze samostatně uvažujících politiků.

P. Čech 9.8.2019 19:30

Re: Autor opět šejdrem

Nikoliv loajalita, ale diktatura názoru. Má-li někdo poněkud jiný názor než předsednictvo strany a nebojí se jej zveřejnit, musí ze strany pryč.To snad má být ta česká demokracie? A ANO 2011 není politická strana, ale občanské hnutí, podobně jako SPD a snad i Trikolóra. Lidé již mají politických stran plné krky, jak před časem velmi pravdivě prohlásil pan Schwarzenberg. Nechtějí s nimi nic mít společného a také proto volí stále větší mírou občanská hnutí.

M. Pechar 9.8.2019 21:41

Re: Autor opět šejdrem

Čím se liší hnutí od strany? Tím, že si dají do názvu slovo hnutí? V tom případě vás prohlašuji za gényjuse.

P. Čech 9.8.2019 22:07

Re: Autor opět šejdrem

Liší se mimo jiné také tím, že jeho příznivci i členové mohou mít na tutéž věc různé názory a o nich veřejně hovořit.

M. Pechar 9.8.2019 23:47

Obávám se, že šejdrem jste vy

Já vám nevím. Jestli se pokoušíte o ironii, asi nemám patřičný smysl pro humor. Jestli to naopak myslíte vážně, pak jsem zděšen. Chcete snad říct, že to, co jste napsal o politických stranách: „Má-li někdo poněkud jiný názor než předsednictvo strany a nebojí se jej zveřejnit, musí ze strany pryč,“ neplatí daleko více pro ANO či SPD, než pro „zaběhané“ strany? To, že si dotyčné subjekty daly do (pod)názvu slovo HNUTÍ, z nich hnutí nedělá, stále jde o politické strany:

Wikipedie, ač není neomylná, docela srozumitelné říká, že „... na rozdíl od politické strany není politické hnutí organizováno za účelem zvolení členů hnutí do vládních úřadů; místo toho má za cíl přesvědčit občany anebo vládní úředníky, aby něco udělali ohledně problémů a záležitostí, na které je hnutí zaměřeno...“

Viděl bych jediný, zato zásadní rozdíl mezi „tradičními“ politickými stranami a těmi, které se nepravdivě označují za hnutí – ty první dlouhodobě marně hledají vůdčí osobnosti, lídry...; ty druhé jsou (s mírnou nadsázkou) „majetkem jednoho muže“.

T. Hraj 9.8.2019 12:41

planeta Globalhumanleftistprogress

Tak jsem si dnes dal Hvížďalu. Člověk to občas musí udělat, aby nežil v bublině. Takže:

"ke skutečné změně může dojít jen tehdy,... když se najde alespoň jedna strana, která nebude vůbec koketovat s voliči ANO podobným jazykem a tématy" - ČSSD zabíjí právě to, že se se svými voliči míjí jazykem a tématy (čehož využilo ANO), pane Hvížďalo

"A mezi pravicové radikály je možné počítat u nás nejen SPD, ale i ANO... to je starý korporátní model, který se objevil v Evropě již ve třicátých letech" - Co je pravicového na SPD, či ANO? Co je pravicového na NSDAP?

No nic, pan Hvížďala žije na planetě Pehů, Paynů (Janů), Teličků, Svobodů (Pavlů) atd. Škoda inkoustu.

V. Církva 9.8.2019 11:52

Theodor Adomo to nedomyslel

Nejde o to, že socialisté "odkanalizovávají zlobu". Zlobu odkanalizovávají ti co se snaží řešit problémy a frustrace lidí. Kdysi to snad mohli být socialisté. V době počátečního kapitalismu s 18 hodinovou pracovní dobou.

Rozdíl je v tom že dnes se socialisté nestarají o rozumné pracovní podmínky, ale o dotace nefachčenkům, multikulturalismus a uchyláky. A to prosazují s obrovskou podporou neziskovek financovaných skoro všemi (kapitálem a našimi daněmi) Takoví nic odblokovat nemohou a naopak jsou příčinou frustrace. Bohužel ani pravice se nestará o to, co je na ní jednoznačně pro voličský lid pozitivní, teda menší rozkrádaní daní (ne kvůli čestnosti ale menšímu výběru), podporu občanů před cizinci, podporu konzervativního vztah k náboženství a kultuře své země.

R. Dubravský 9.8.2019 9:54

O Babišovi...

...si nic dobrého nemyslím, ale před Piráty nás chraň Bůh. Ti by to dovedli zu grund tempem, jaké si nedovedeme ani představit.

I. Štípek 9.8.2019 13:06

Re: O Babišovi...

Jo, to je přesně to, kdy si volič řekne, že nemá smysl skákat po detailech, když potom nepodpořit ve výsledku znamená přímo podpořit zlo.

J. Vlček 9.8.2019 9:52

Očista ANO...

...od takových, jako jsou pánové Telička a Ježek, jedině svědčí a prospívá.

V. Církva 9.8.2019 11:54

Re: Očista ANO...

Jednoznačně. Lidé nepotřebují papaláše, ale politiky kteří se alespoň občas ale tvrdě postaví za zájmy voličů.

J. Vlček 9.8.2019 12:02

Re: Očista ANO...

Vidíme to stejně, pane Církvo.

P. Pavel 9.8.2019 13:41

Jinými slovy, lidé agenta bureše nepotřebují.

F. Doušek 9.8.2019 9:38

Kam se poděla ta Babišem před volbami

do EUparlamentu tlačená jednička Charanzová? Babiš náhle změnil směr a prosazuje Jourovou - mimochodem, co vlastně ona dokázala?

K. Janyška 9.8.2019 8:45

Oni sami jsou extrémisté. A vy komunisté, také.

Už jste zapomněl ? Dzp.

J. Vrzal 9.8.2019 8:32

Ton doby

Levice udava ton doby? Jo, az na to, ze Churchill byl konzervativec a vyhral duhou svetovou. Reagan, Thatcherova, Wojtyla konzervativci byli take, vyhrali studenou valku.

V obou pripadech si levice tato vitezstvi privlastnila - ukradla.

Toz tak s tim levicovym udavanim tonu doby.

P. Čech 9.8.2019 8:19

Vidím to zcela jinak

Pan Hvížďala se tragicky mýlí. Snad proto, že je v zajetí starých politických ideologií. Jde zásadně o to, že spoluprací s ANO či SPD nelze ztratit jméno, ani vážnost.. Naopak! Kdyby v podstatě ČSSD opravdu s ANO 2011 spolupracovala a nevyvolávala neustálé ideologické roztžky, byli bychom mnohem dále. Podle mne Babiš dělá jednu zásadní chybu. konkrétně tu, že se paktuje s politickým subjektem, který je na odchodu z poslanecké sněmovny, podobně jako TOP 09, KDUČSL, KSČM a STAN. Podle mého názoru je brzy budou následovat i Piráti a ODS. ODS proto, že zapříčinila vznik Trikolóry. Trikolóry, která, zdá se, ODS v poslanecké sněmovně nahradí. Možná již po příštích volbách. Kdyby totiž Babiš spolupracoval úzce s SPD (mají velmi podobné programy), mohl by řídit jednobarevnou vládu ANO 2011 a nemusel by se spoléhat na podporu komunistů. Mohl by vést stát takovým směrem, který by mu byl ku prospěchu, důsledkem čehož by mohla být po přístích volbách rozumná ústavní většina v poslanecké sněmovně.

I. Mertl 9.8.2019 8:32

Re: Vidím to zcela jinak

Skutečně? Hvížďala má v zásadě pravdu: ČSSD zavedla A.B. do vlády, a od té doby ho de facto trvale podporuje, přestože přitom kveruluje. Její sestup je zaviněný a spravedlivý. Vy věříte v Babišovy dobré úmysly, protože je Vám cizí demokratický politický systém, založený na politických stranách. Věřte v Mesiáše a budete spasen. Možná.

P. Čech 9.8.2019 10:20

Re: Vidím to zcela jinak

Poněkud se mýlíte. Mně vůbec není cizí demokratický politický systém. Je mi cizí vláda a moc politických stran nad lidmi. Je mi cizí skutečnost, že je těmto stranám dovoleno ovládat demokratické moci zákonodárnou, výkonnou a soudní. Mým vzorem je švýcarská zastupitelská demokracie, která efektivně funguje již více než 200 let. Žádný jiný současný politický systém tak dlouho nefunguje a efektivně již vůbec. A.B. nezavedla do vlády ČSSD, toho jmenoval prezident. Byl by jej jmenoval i v případě, pokud by se spojil s SPD. Spravedlivý a zaviněný je sestup nejen ČSSD, ale i ODS, KDUČSL, KSČM, TOP 09. Nebude to dlouho trvat a sestupovat začnou i Piráti.