29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Z Drábka na Šišku a zase zpátky...

3.10.2012

... pod záštitou TOP 09

Ministr Drábek nechápe, proč PČR stíhá jeho velmi dobrého letitého přítele, dlouholetého partnera v podnikání a současného náměstka Šišku. Někteří lidé nechápou, proč PČR nestíhá i samotného Drábka.

Ministr Drábek dlouhá léta podnikal se svým pozdějším náměstkem Šiškou. Spolu se podíleli na práci Hospodářské komory. Spolu se setkávali v orgánech společnosti iDTAX, v níž měl Šiška většinu 52 procent prostřednictvím společnosti Cone Advise a kterou později prodali jedné z dcer skupiny Vítkovice Machinery Group. Přesněji vyjádřeno Drábek vlastnil 24 procent, svůj podíl později prodal Šiškově Cone Advise.

Tuto firmu následně koupila strojírenská společnost Vítkovice, jejíž divize Vítkovice IT Solutions se za působení Šišky v resortu stala bez výběrového řízení jedním ze subdodavatelů nového systému pro výplatu sociálních dávek. Bez výběrového řízení proto, že Drábek využil rámcovou smlouvu z dob Ivana Langera, ten ji s firmou Fujitsu uzavřel jakožto bývalý ministr vnitra.

Duo Šiška-Drábek ve spolupráci pokračovali i na ministerstvu práce a sociálních věcí. Tolik pochopení pro sebe navzájem a letité zkušenosti a léta vzájemné opory jednoho v druhém snad pomůže pochopit, proč ministr Drábek nezpozorněl již dříve, když se začalo mluvit o možné korupci na jeho úřadu, o korupci, do níž má být zapleten i on sám a jeho náměstek Šiška.

Obezřetnosti pochybělo, a tak klec spadla. Zatím jen na Drábkovy podřízené, jeho náměstka Šišku a ředitele odboru informatiky Milana Hojera. Zřejmě jen ministr Drábek nechápe, o co jde. Jinak všichni víme, že přece již delší dobu se mluví o korupci kolem sKaret, neboť jinak nelze vysvětlit zavádění něčeho tak nepraktického a drahého, nevýhodného pro cílové klienty a výhodného pro emitenta a provozovatele karet a účtů k nim nutně zřízených.

Dále se mluví o nevyhovujícím výpočetním systému, který nejen není lepší než starý systém, který si troufá nahradit, ale nezvládá ani práci starého systému. Výmluva na lidi byla od počátku mimo, neboť když si personál poradil se starým systémem, pak s novým, lepším a rychlejším by si musel poradit o to rychleji. Nepodařilo se však dosáhnout shody obsluhy s výpočetním systémem. To mluví o jediném – špatném systému a jeho nasazení, o neodladění, nezaběhání a opomenutí zkušebního provozu obou systémů vedle sebe v souběhu.

Ministr Drábek ale vehementně obhajoval nejen sKarty a výpočetní systém, ale i své podřízené. V tyto okamžiky drtí mezi zuby slova rozhořčení na adresu PČR, která si dovolila vyšetřovat a vzít do vazby jeho podřízené, aniž by věc s ministrem konzultovala. Na něj asi zbude vysvětlování vlastního podílu na takovém úniku státních peněz za tak vykonstruované zakázky, o jaké na Drábkově ministerstvu jde.

Krajská TOP 09 o věci zatím prý také nejednala. Krajský předseda TOP 09 Olomouckého kraje Chalánek předpokládá, že problémem se bude v úterý zabývat celostátní předsednictvo strany. Kdyby předsednictvo strany bylo připraveno, nebylo by překvapeno. Mělo by předjednáno a role by byly přiděleny. Takhle asi zavládne zmatek a nakonec házení profláknutých figur přes palubu.

Jak je možné, že problémy s výplatami sociálních dávek, neprůhledné zakázky na IT technologie i diskutované zavedení sporných sKaret.TOPce nevadilo, když se tak úzce týkalo jejího člena v roli ministra? Vedl tudy snad penězovod do stranické pokladny, a proto bylo třeba držet basu? Nebo si máme myslet, že se v TOP nenašel nikdo ambiciózní, kdo by rád ministru Drábkovi vyfoukl teplý a lukrativní post a nedokázal použít známé argumenty u vedení ve svůj prospěch a Drábkův neprospěch?

Moravskoslezský krajský předseda TOP 09 Pavol Lukša sdělil dnes (1.10.) ČTK, že považuje za laciné nemít informace a hodnotit, zda za dění kolem Šišky někdo nese politickou odpovědnost. Za zvláštní pak považuje před krajskými volbami navzájem se vyzývat k odchodu. Jasně, lepší bude počkat, až to všechno praskne, nejlépe před volbami. Být ministrem a nenést odpovědnost za své podřízené, to je snad speciální český sen provázející všechny české ministry instalované po listopadu 1989. Kdo by kvůli střetu zájmů někoho odvolával? Nota bene když se na výsluní vyhrabal právě díky dobře připravenému střetu zájmů.

Z uvedeného je vidět, proč ministr Drábek na všechny strany vysílal tolik jistoty sám se svou osobou a svými počiny, ač je kritizovalo mnoho organizací a sdružení zabývajících se obranou hendikepovaných, nemocných a jinak postižených a potřebných sociální pomoci společnosti. Za ministrem Drábkem stála silná garnitura z jeho mateřské politické strany TOP 09. Zatím stále ještě stojí. I to je signál, který by budoucí voliči politiků z TOP 09 neměli přehlížet.

Politici se totiž nikdy nepoučí, pokud jim voliči budou velkoryse odpouštět, pokud budou ochotně zapomínat a pokud budou mít ještě delší a opožděnější vedení, než nyní vykazuje ministr Drábek. Vysokým politikům neomylně zachutná moc a zákonitě budou chtít využít všechny možnosti, které jim jejich nově nabytá moc skýtá. Jejich politická strana je bude podporovat výměnou za dodržování interních dohod, o kterých veřejnost nemusí nic vědět, ale které zajistí politické straně ještě větší ekonomickou sílu. Už proto se budou držet vzájemně v pozicích a budou společně uklízet chlívek, který za jejich prací zůstane.

Zatím se tohle vše daří – uklízení chlívku, udržování soudržnosti a hnaní zapřažených koníků správným směrem. I to může být oprávněný důvod Drábkova velmi dlouhého pozdního vedení. Poctivě řečeno – nejen Drábkova. I když právě ministr Drábek umí ke svým postojům vystrouhat neuvěřitelně kompatibilní výrazy v obličeji. Podle jeho posledních obličejových křečí je jasné, že obvinění kamaráda Šišky ho skutečně upřímně zasáhlo a zároveň o rezignaci na ministerské koryto skutečně upřímně neuvažuje.

O to upřímněji, oč pevněji věří v podporu stranických kolegů, kteří ostatně ke svým korytům také zdánlivě jako slepý k houslím přišli a počínají si v rezortu také jako slepí, navíc i hluší a poněkud nevzdělaní v oboru. Avšak o to dovednější v kličkování mezi paragrafy, zákulisních pletichách, zametání korupčních skandálů, rozhazování státních peněz za předražené a ještě ke všemu od základu zpackané zakázky a zdůvodňování stotisícových odměn svým podřízeným v době nouze a výzev národa k šetření.

Převzato z JanaSimonova.blog.idnes.cz se souhlasem autorky (její další blog: Simonova.blog.cz)