16.4.2024 | Svátek má Irena


POLITIKA: Výstraha

5.5.2021

Varuji před podáním ústavní žaloby na Miloše Zemana

Minulý týden byl na Václavském náměstí na demonstraci „Milionu chvilek“ přečten „Otevřený dopis Senátu Parlamentu České republiky“ s žádostí, aby Senát podal ústavní žalobu na prezidenta republiky. A je pravdou, že v Senátu někteří kolegové o možnosti opětovně podat ústavní žalobu na prezidenta Zemana opravdu diskutovali, ale zatím byly tyto úvahy odloženy.

Iniciativa „Milion chvilek“ po nepodařeném pokusu Mikuláše Mináře přetavit úspěch „chvilkařů“ v politickou stranu zklamala část veřejnosti a také tuto jejich výzvu považuji za chybnou a politicky nedomyšlenou. Zvážili „chvilkaři“ a petenti výzvy možné politické důsledky takovéhoto kroku? Je přeci známé, že přes současné složení Poslanecké sněmovny podobná žaloba již jednou neprošla, a mlčky se tedy předpokládá, že by po říjnových volbách a s novým složením Poslanecké sněmovny mohla tato žaloba projít. Ostatně, i při urychleném projednávání v Senátu se to stejně rychleji nedá stihnout.

Nicméně, šikovný politický marketér typu Marka Prchala s podporou některých médií dokáže z otázky hlasování o ústavní žalobě na prezidenta udělat téma voleb do Poslanecké sněmovny, resp. udělat z nich referendum o prezidentu Zemanovi. Referendum, které může být provázeno stejnou hysterií, jako druhá kola prezidentských voleb. Kandidáti všech stran na poslance budou konfrontováni s otázkou, zda budou či nebudou hlasovat pro ústavní žalobu na prezidenta a na tuto otázku existuje odpověď buď ano, nebo ne. Zde není prostor pro lavírování. Témata jako zadlužování státu, neudržitelné zvyšování mandatorních výdajů růstem počtu státních zaměstnanců či adaptace na klimatické změny budou přehlušeny jedinou otázkou: budete hlasovat pro ústavní žalobu na prezidenta? Umím si také představit vyhrocenou debatu typu „budete hlasovat pro ten hyenismus, předhodit starce na invalidním vozíku jeho osobnímu nepříteli Rychetskému“?

Protože Miloš Zeman je stále politik, který myslí několik tahů dopředu, je docela možné, že svá dvě poslední veřejná vystoupení o předminulém víkendu záměrně naplánoval natolik kontraverzně právě z důvodu udělat o svém odvolání téma podzimních voleb. Byl by to od Miloše Zemana vpravdě ďábelský plán, jak podpořit ve volbách strany ANO, ČSSD, KSČM a SPD, které se proti jeho odvolání postaví. Ale na rovinu, byl by to plán hodný Miloše Zemana a varuji své kolegy a kolegyně na tento plán naskočit.

Právo, 3.5.2021