28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: Vyjednávání o vládě pod vlivem církevních restitucí

Zajistit lidem práci, zlepšit podmínky pro podnikání, učinit sociální systém adresnějším a spravedlivějším. Nastavit zdravotní péči takovým způsobem, aby byla kvalitní a dostupná široké veřejnosti a zároveň odpovídala možnostem veřejných financí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 14.11.2013 21:17

Majetek a peníze jsou moc.

A je nemoudré zvyšovat moc církví, najmě církve katolické, neboť jsou to středověké relikty naštěstí od moci odstavené a s vírou v boha nemající nic moc společného než to, že z ní dovozují své právo na existenci. Restituce nerestituce.

J. Kulheim 14.11.2013 21:37

Re: Majetek a peníze jsou moc.

Ale, na co mají podle platných zákonů nárok, tak je potřebné vrátit.

J. Jurax 14.11.2013 21:55

Re: Majetek a peníze jsou moc.

Platné zákony dělají lidi a lidi jsou jenom lidi podléhající tlakům jiných lidí a vymezující se proti jiným lidem a tak furt dokola - a ještě prý ti zákony dělající lidé mají reflektovat přání svých voličů a taky prý se mají řídit svědomím (to je dokonce v ústavě) a taky by se měli řídit rozumem (což ovšem v ústavě příznačně není) ... a platné zákony lze změnit i zrušit, když to bude chtěno (někým)  nebo ukážou-li se nevhodnými, špatnými, nevyhovujícími (arci|ť komu), ba i hovadnými ...

J. Kulheim 14.11.2013 22:00

Re: Majetek a peníze jsou moc.

Přestaly fungovat zákony "nepsané". O to víc je zákonů psaných, které se dělají mnohdy na objednávku.

O. Zuckerová 19.12.2013 10:15

Re: Majetek a peníze jsou moc.

Táááák! Teď jste ho ale nasral, psát ho s malým b. Počkejte, jak si to s vámi vyřídí!!!

P. Vítek 14.11.2013 18:48

Komicke,jak tady niz jeden soudruh nadava lidem do komunistu

Oni uz vubec nevi,kde jsou,kam se to toci,ani kde je sever.Naprosto ztraceni.Tezky se narodit jako hnup.Ale proc nekterej je slusnej a nekteri se vyvinou do zlych,zavistivych,zakernych kraetur?Co jim v te palici chybi

K. Luboš 14.11.2013 15:01

Je pravda, že ...

...zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi byl řádně schválen parlamentem. Ale to byly Norimberské zákony taky! No a Gottwald rovněž znárodňoval podle zákonů schválených parlamentem. Takže zcela v souladu se zákonem...  V případě církve bych doporučoval poučit se u Francouzů a okopírovat jejich zákon o odluce církve od státu z roku 1905!

J. Holič 14.11.2013 16:23

Re: Je pravda, že ...

Takhle byste mohl shazovat každý zákon. Jenomže zákony schvalované za totality mají tak trochu jinou hodnotu, než zákony schvalované domokraticky zvolenou sněmovnou. Takže bych se vykašlal na Francouze v roce 1905 (to tedy není zrovna nám blízký zdroj pro kopírování) a byl bych rád za to, co máme. Tím spíš, že jde o dvoustrannou dohodu a nikoliv o jednostranný diktát státu.

J. Svoboda 14.11.2013 12:50

Nejde jen o procenta

Kolik to dělá desetin procenta HDP, je hloupý a primitivní argument. Jde hlavně o to, že zákon není spravedlivý. Zatímco "malým" restituentům byl často ukázán dlouhý nos, církve dostanou buď fyzicky, nebo finančně často to, co nikdy neměly. Kdo všechno z podporovatelů zákona, nebo kamarádíčků si namastí kapsy, teprve uvidíme. Tito budou nepostižitelní, protože na rozdíl od Ratha si to nechali odhlasovat.

J. Kulheim 14.11.2013 13:47

Re: Nejde jen o procenta

Co je to spravedlivý zákon? Znáte nějaký?

"Zatímco "malým" restituentům byl často ukázán dlouhý nos, církve dostanou buď fyzicky, nebo finančně často to, co nikdy neměly."

Uveďte fakta. Bez toho, váš příspěvek, vypadá jako plácání.

J. Svoboda 14.11.2013 14:02

Re: Nejde jen o procenta

Pane Kulheime, že je čím dál, tím méně spravedlivých zákonů, určitě neznamená, že by se zákonodárci nemohli o spravedlnost alespoň snažit. Kdybyste nebyl mysli bolševické, faktů, týkajících se nespravedlnosti vůči "malým" restituentům byste měl, co hrdlo ráčí. Že se v případě restutičního zákona zákonodárci spravedlností nezajíkali, je nabíledni. Vaše bolševické volání po faktech, která zatím neexistují, vypadá jako z Husákova mozku. Mohl byste vědět, že když už jsou na stole fakta, bývá většinou už dávno pozdě. Soudruh Nečas (přední prosazovatel restitučního zákona) také tvrdí, že když chce někdo klepnout přes prsty zloděje, je to tvůrce politického procesu.

J. Kulheim 14.11.2013 14:40

Re: Nejde jen o procenta

"Pane Kulheime, že je čím dál, tím méně spravedlivých zákonů,...."

Tak spravedlivé zákony někdy byly? Asi v padesátých letech, když komunisté sebrali lidem majetek, svobodu a některým spoluobčanům život.

Pane Svobodo, já vím, že je v životě mnoho nespravedlnosti, zejména vůči těm nejslabším, kteří se nedokážou bránit. Tek kdo hledá spravedlnost, ztrácí čas i energii. Církev chce svůj majetek, který byl zabavený  v padesátých letech tehdejší vládou. Tak jak to umožňují zákony této republiky. Má na to právo. Pokud nebude majetek vrácený  církvi, bude na něm bačovat někdo jiný. "Stát" hospodařit neumí, protože nemá rozum a nemá své vlastní peníze. Má jenom peníze daňových poplatníků. Budou podnikat státní úředníci a ti to neumí. Kdyby to uměli, tak nebudou státní úředníci, ale podnikatelé. Všichni budou krást a všichni budou nadávat, že se krade.

Svoje, rádoby chytré, průpovídky si nechejte večer do hospody. Fantazii máte dobrou, ale ta v reálném životě není k ničemu.

J. Holič 14.11.2013 16:28

Re: Nejde jen o procenta

Tak buď máte svůj názor podložený fakty, nebo ne. Takže ty řeči typu "zjistěte si to sám" jen ukazují na druhou možnost. Pravidla jsou v zákoně stanovena cekem jasně, pokud bude někdo nespokojen s tím, jaké nároky byly uznány, pak ať se obrátí na soud. Prosím, uveďte několik faktů, o kterých tu ta vaše nebolševická hlava lamentuje.

J. Svoboda 14.11.2013 18:50

Re: Nejde jen o procenta

Pane Holiči, jste podle mého názoru velmi naivní, nebo někým navedený, nebo podplacený. Vy jste měl předem důkazy o kauze Michálek - Drobil na MŽP? Nemáte je dodnes a jak čtu Váš text, řekl bych, že se těch důkazů bojíte. Vy jste měl důkazy, jak se bude vyvíjet vztah Haškovci - Sobotkovci? Nemáte je dodnes a navíc se můžete spolehnout na to, že Vám bude úporně bráněno, je získat, kdybyste o ně projevil zájem. Nechápu, jak se můžete dožadovat důkazů, když dobře víte, že tady skoro všichni lžou a kradou. Už víte, co to od pana Chovance bylo za veletoč? Pokud byste se chtěl pozasatvit nad tím, že píšu o levici, ujišťuji Vás, že je to prašť jako uhoď, pravice tady neexistuje, všichni vrcholoví politici jsou levičáci.

Zdalipak jste zaregistroval výsledek zatím prvoinsatnčního soudu Nagyová Nečasová - Randák? Pro Nečasovou to dopadlo prachbídně. Víte, který levičák podal na pana Randáka trestní oznámení?

J. Kulheim 14.11.2013 21:36

Re: Nejde jen o procenta

Čím měně důkazů, tím víc keců.

V. Petrová 14.11.2013 10:56

Občané ve volbách odsunuli církevní

restituce na vedlejší kolej. ODS, TOP, KDU-ČSL a ANO mají ve sněmovně něco přes 100 hlasů, tedy většinu. K tomu můžeme přiřadit ÚSVIT, který tenhle problém také nepreferuje a máme, tuším, 113 hlasů. Jinými slovy - mluví o tom jen soc. dem. a KSČM, ačkoliv občanům jde v převážné většině o něco jiného ( pořádek ve státní správě, práci, výdělky, prosperitu), co nemá s restitucemi nic společného. Jenže na náměstí chodí vyřvávat ti, kterým se nechce pracovat, kteří chtějí dělat rozbroje a nějak se zabavit musejí. Pro komunisty to byli vždy ti praví - křiklouní z února 1948. Sobotka, chce-li opravdu dobře vládnout a opřít se o solidní voliče, by měl z tohohle rychle vycouvat. Majetek, který lze vrátit, vrátit ( proti tomu už nic nemá ani KSČ(M)) a peníze každý rok veřejně vyúčtovat: tolik a tolik bachom museli zaplatit na mzdách, tolik a tolik majetku nelze vrátit, celkem v tomto roce dáváme tolik a tolik. A je po legraci. Nakonec by se možná zjistilo, že dnes odhadovaná suma je malá - ale to by byla škoda církví.

A. Reček 14.11.2013 10:55

Za povšimnutí stojí otevřený dopis provinciála dominikánů

Benedikta Mohelníka B.Sobotkovi a V.Filipovi na www.op.cz   Dnes tito šéfové stran zírají, že jejich předvolební hysterie ohledně těch restitucí vyzněla u občanů naprázdno.

Z. Švrček 14.11.2013 10:22

Je to pomsta osudu.

Každý subjekt, který jednou chce sestavovat vládu, musí počítat zejména v ČR s tím, že ji nebude moci ustavit sám. Každý, kdo pak vyjednává koalici musí počítat s tím, že bude muset udělat ústupky. Tudíž , byl-li již před volbami přijat zákon o navrácení církevního majetku, mohla být rétorika ČSSD mírnější a nemusela tolik slibovat jeho zrušení. (Měli by o argument méně, ale to by jim určitě vítězství ohrozilo méně, než jejich vnitřní půtky.) Paní náhoda, chcete-li osud, poletující vždy někde neviditelně kolem, slyšela to socanské bití se v prsa, zařídila opak a tak teď musí socani vyjednávat s lidovci. Ústupek je nasnadě. Může být, že ČSSD považuje zejména tento slib za tak významný, že jej nechce porušit, i když lze souhlasit s autorem, že jsou jiné věci, za které by více stálo za to bojovat. Pak tedy bude muset zkusit místo Lidovců splašenou stranu Tomia Okamury. Je to samozřejmě daleko větší riziko a pro ČSSD to může znamenat zase jiné kompromisy, či ústupky, které bude muset ohledně přímé demokracie Úsvitu slíbit. Ty ovšem, vycházíme-li z programu Úsvitu, mohou ČSSD v budoucnosti přinést nejen nestabilitu jejich vlády, ale také, pakliže slib splní, i existenční potíže! Bylo by proto lepší jako menší zlo hodit problém za hlavu a místo vyjednávání o věcech, jenž je všechny rozdělují, jednat nejdříve o věcech, jenž je spojují a na nich vystavět vládní koaliční program. Zrušení restitucí církví mohou pak kdykoliv podat  v parlamentě s prohlášením, že nevyžadují podporu koaličních poslanců. Musejí to ale zařídit tak, aby čestně prohráli a nevypudili lidovce z koalice, což by bylo velmi nejisté, takže raději by měli zapomenout.  Každopádně jakékoliv koaliční sliby se mají jako v příběhu s tím Nasreddinovým oslem, kdy bezstarostně slíbil padišáhovi, že oslíka za pěkné peníze naučí do 10 let mluvit. Buď totiž do tédoby zemře šáh, nebo osel a nebo sám Hodža Nasreddin :-))

K. Potoček 14.11.2013 8:35

CSSD se ohani restitucemi uz dvacet let. Ale nikdy, kdy ...:

OZE - příklad.Dostal jsem vyúčtování za odběr elektřiny: Spotřeba elektřiny za 120 Kč, OZE 45 Kč a další poplatky - celkem faktura 1200,- Kč. To se týká každého z nás! Platby na dvacet let !

Jak již k církevním restitucím zaznělo - vždy kolem voleb se "vytáhne církevní karta". Na církevním majetku stát za 60 let vydělal čistého více jak 160 miliard korun (po odpočtu toho,co církvím poskytl). A vrací za NEVYDANÝ majetek 59 miliard. Takže nevrací z žádných daní lidí,ale z balíku výnosů církevního majetku a ještě mu zbývá. No pak se divte,že se nelíbí vydání,když by se výnosy z tohoto majetku  mohly dále odkloňovat těm správným, že?

P. Urban 14.11.2013 6:58

Pokud si někdo myslí

že lze s ČSSD vyjednávat o vládě a zcela se přitom vyhnout otázce církevních restitucí, pak to s jeho racionálním myšlením taky není úplně nejlepší.

P. Hlosta 14.11.2013 7:04

Re: Pokud si někdo myslí

Jenže nevyjednávají jiní s ČSSD, ale ČSSD vyjednává o možném spoluvládnutí s jinými! To je rozdíl proti tomu co píšete. ČSSD je ta, která určuje problémy při tvoření koalice. Ostatní strany mohou, či nemusí na spoluvládnutí a tím i tvarech kompromisů, přistoupit. TO je třeba si uvědomovat, abych byl objektivní v názoru na politické strany vstupující do možné koalice!

P. Zeman 14.11.2013 8:08

Re: Pokud si někdo myslí

Pravda. Do vládnutí se tentokrát nikdo moc nehrne (ČSSD to má po tom, co v posledních letech předváděli jako povinnost), takže ústupky bude dělat především ČSSD. Jsou sice i varianty vlády s komunisty nebo jejich podporou, ale k tomu ještě není dostatečná vůle.

J. Kulheim 14.11.2013 7:48

Re: Pokud si někdo myslí

Socialisté a jejich rodní bratři komunisté, mají loupežnictví v genech. Přerozdělování je legalizované okrádání lidí pod rouškou solidarity. Co by za to dal Jánošík. Ten chudák za svou "dobrotu" zaplatil životem.

Pro lidi by udělali víc, kdyby se pustili do podnikání a zaměstnali nějaké lidi. To neudělá ani jeden z nich. Oni jenom přerozdělují a něco z toho dají na svoje konto. Přerozdělováním stát nebohatne.

Možná mají zálusk na církevní polnosti. Mohli by si je koupit jako Zgraba a další.

T. Pansky 14.11.2013 2:40

CSSD se ohani restitucemi uz dvacet let. Ale nikdy, kdy ...

.. byla u vlady seudelala nic proto, aby tento problem vyresila.  Pouze ho vyuziva ve volbach jako lakadlo.  ODS uz na to dojela, ze krici "Pozar" a nikdy zadny ohen nebyl.  CSSD dela to same.  Snad uz to take lide prohledli.  CSSD dale zakryva fakt, ze za jeji vlady byl prijat zakon o obnovitelnych zdrojich, ktery zatezuje statni kasu a kasu danovych poplatniku asi tak dvacetkrat vice nez navraceni cirkevniho majetku ukradeneho statem.  Mate drahou elektrinu?  Podekujte CSSD.  Problem navraceni cirkevniho majetku je pouze pseudoproblem socialistu s komunistickou krvi.  top0625top@live.com

K. Frauknecht 14.11.2013 7:05

:-))

Porovnání církevních restitucí s tunelem OZE si bohužel většina narudlých závistivců ani nepřipustí, škoda!

P. Zeman 14.11.2013 8:10

Re: :-))

To je jeden z volebních pilířů úspěchu levice. Bohužel.

P. Vítek 14.11.2013 18:36

Re: :-))

Az se dozvime,kdo ma prospech z OZE bude vse jasne.A doufam,ze pujdou primo do pekla a Duka se za ne za to neprimluvi-mohl by se na ne vy.rat

J. Vintr 14.11.2013 0:28

Politici ve skutečnosti jednají jedině o tom

jak si rozdělí koryta. A na veřejnosti to maskují těmi restitucemi, což je téma, které v naší společnosti, sestávající zřejmě převážně ze závistivých pitomců, vzbudí náležitou pozornost.

P. Vítek 14.11.2013 18:43

Re: Politici ve skutečnosti jednají jedině o tom

Jen sklizime bouri,co tady zaseli ti vyvrhelove z vychodu a pomahali jim v tom za kus mastnejsiho burtu nasi kolaboranti.Nenavist lidi k cirkvim je obrovska-pritom to je snad jedina parta,ktera chce zabranit,aby se tem kolaborantum zakroutilo krkem.A co je to take one absurdne Kefalin?