20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Vyhoďte značky do šrotu

Už před 12 lety, roce 2004, se v některých evropských městech rozjel podivuhodný experiment. Tedy – ono by na něm zase tolik pozoruhodného nebylo, kdyby nešel přesně proti duchu evropské filozofie „zregulovat co se dá“.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
A. Starý 18.7.2016 11:26

Re: pane Vondráčku

Tak já to zkusil už mnohokrát, pokaždý, když do Prahy zavítám. A nikdo na mě nikdy netroubil, akorát předjížděl, to ano.

J. David 18.7.2016 10:10

Re: ach jo, paní Šichtářová

Pane Šejna, jak se stavíte k tomu, že ve městě kamery jsou OK, a na vašem baráku nejsou OK, protože loupežník má svá práva na ochranu své identity? Jaká práva tedy chcete Vy. Já se klidně nechám snímnout, i jazyk vypláznu, když mi "odpovídač" zapípá, že přijal kontakt mého GPS, ale loupežníka klidně zastřelím (119/2002 Sb.) Ochrana života, zdraví a majetku. Chcete ještě třeba "přiměřenost"? "Když někdo ohrožuje život tvůj, tvé manželky a dětí, nesmíš váhat ho okamžitě zastřelit, jinak on zamorduje tebe". Sienkiewicz.

M. Šejna 18.7.2016 11:58

pane Davide

Kamery na mém baráku nikdo zakázat nemůže a ani to zakázáno není. A pokud mě vykradou, tak záznam z té kamery policie velice ochotně ode mě převezme jako důkaz.

Zakázáno je pouze zveřejňovat video se zlodějem veřejně na webu.

P. Scheck 19.7.2016 2:56

Re: pane Davide

Nemáte pravdu, pane Šejno. Kamery na svém baráku nemůžete nasměřovat, kam se vám zlíbí. Sám jsem se tomu nedávno divil.

M. Šejna 18.7.2016 7:40

extrémistka Šichtářová

v žádném městě nikde nezrušili veškeré dopravní značení. Pouze zlikvidovali zbytečné značky. Nelze ve městě zrušit dopravní značky typu "slepá ulice", "přechod pro chodce", "jednosměrka".

Kruhové objezdy se bez dopravní značky neobejdou, protože bez značek na nich platí přednost zprava, a to v celé EU. Polud byste měli na kruháku přednost zprava, všechny kruháky by se rázem ucpaly.

K. Řežábek 18.7.2016 5:53

Nejbezpečnější je nejpomalejší doprava...?!

Odstraníme-li všechny dopravní značky, platí všude přednost zprava. Zmizí pojem "hlavní ulice", protože na každé křižovatce musíte dát přednost zprava. Jediný způsob,jak to dokázat, je jet hodně pomalu, tak 30km/hod.

Uzké ulice jsou jednosměrné proto, že se tam prostě 2 auta proti sobě nevejdou. Bez značky to dopadne tak, že uprostřed se potkají a jedno (to menší?) bude muset couvat.

Bez značky lze parkovat všude - nebo nikde, pokud platí stejná pravidla pro celé město.

Značky ladí pravidla podle aktuální situace na vozovce - a to je dobře.

Nemyslím, že zrušit značky by bylo dobře. Jediné, k čemu by to vedlo, je trápení řidičů, které tím donutí chodit raději pěšky nebo jet veřejnou dopravou. Zajisté stoupne spotřeba benzinu a opotřebení aut, jedoucích tak na dvojku kdekoliv v městě. O emisích CO2 ani nemluvě. I když zarytí sociální inženýři by to možná uvítali, nemyslím, že autorka k nim patří.

J. Vintr 18.7.2016 7:13

Re: Nejbezpečnější je nejpomalejší doprava...?!

A kdo vás nutí jezdit rychle? NIKDO (snad s výjimkou hasičů a záchranky ve zcela výjimečných případech) nemá skutečný důvod spěchat. Že byl spěch zbytečný nakonec pozná každý, kdo se stane účastníkem i zcela banální nehody. V Americe mají třeba v obytných zónách (kromě toho, že je tam obvykle čtyřicítka) na všech křižovatkách stopky. A nikdo se z toho nezblázní. Amerika má v automobilismu o hezkých pár let delší zkušenosti a došli tam k tomu, že je mnohem lepší někam dojet bezpečně, i když pomalu.

M. Šejna 18.7.2016 7:37

k těm USA

možná tam přišli na to, že jezdit pomalu je bezpečné, ale ještě žádného idiota tam nenapadlo zrušit veškeré dopravní značení.

Ono totiž to dopravní značení jen upravuje všeobecné dopravní předpisy (jízda vpravo, přednost zprava, max rychlost ve městě a nimo město apod.)

J. Vintr 18.7.2016 8:19

Re: k těm USA

Všechny značky nezrušili, ale mají jich tam mnohem méně než u nás. A z dopravních pravidel je tam nejdůležitější OHLEDUPLNOST.

J. Pospíšil 18.7.2016 9:13

Re: k těm USA

V USA nemají pravidlo pravé ruky.

M. Prokop 18.7.2016 12:36

Re: k těm USA

Jak řeší křižovatku se čtyřmi stopkami?

V. Vaclavik 18.7.2016 14:16

Re: k těm USA

"Jak řeší křižovatku se čtyřmi stopkami"

Kdo driv prijel, ten driv mele.

P. Dvořák 18.7.2016 17:13

Re: k těm USA

Kde je křižovatka se čtyřmi stopkami? Rád se tam zajedu podívat.

K. Řežábek 18.7.2016 10:11

Jet plynele neznamená "Spěchat"

Je rozdíl mezi "spěchat" a "jet plynule". Jestli máte řidičák, zkuste jet po hlavní ulici tak, jako že nejste na hlavní, ale každou zprava musíte prohlédnout, zda nedat někomu přednost.

Na okraj: nemyslím, že "Amerika náš vzor" - je přeci mnohem lepší pravidlo pravé ruky, než na křižovatce stopka pro všechny, a pak řešit, kdo první přijel, ten první pojede...

J. Vintr 18.7.2016 11:17

Re: Jet plynele neznamená "Spěchat"

Nejde o pravidlo, ale o přístup řidičů. Nikdy jsem se tam nesetkal s tím, že by někdo chtěl jet první, když neměl, spíš se tam někdy trochu přeháněla "galantnost".

J. Strakoš 18.7.2016 5:45

Aluminiový klíček

Je to jednoduché - aluminiový klíček (ze scénky s Holzmannem) se lépe hledá na světle než ve tmě.

Takže pokud je společenský požadavek na "větší bezpečnost", musí se ukázat, že se s tím něco dělá a nastoupí statistika, kde lépe než 3 odhalení piráti silnic působí 50 pokutovaných řidičů, kteří jeli o 10 km/h navíc.

A jde to tak daleko, že po útoku nelegálně drženými automatickými zbraněmi se úředníci snaží zakázat legálně držené, které vypadají jako automatické. Prostě jen proto, že se to lépe hledá.