28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

POLITIKA: VV nikoli jako hříšník, ale jako typ

Věci veřejné se v těchto dnech ocitly na pranýři a sklízejí obecný despekt. Lze tomu rozumět, ale je na čase uvažovat i jinak. Položit si otázku, zda a co říká osud této strany o situaci naší společnosti vůbec. Ta situace ji přece zrodila. VV v ní nebyly opouzdřeným cizím tělesem. Vznikly z jistých obecnějších frustrací a očekávání, stejně jako známé "kroužkováni".

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Skřivan 19.4.2012 0:32

VV žádné soudní jednání nerozbilo,

jednalo se o stranu na jedno použití. Po jejich vstupu do vlády, bylo vše jasné a nemohlo to dopadnout jinak.

J. Krejčí 18.4.2012 18:07

Veci veřejné, které jsem si přejmenoval

na základě jejich působení v Poslanecké sněmovně a ve vládě na Veřejné vyděrače, jsem nevolil. Stačila mi tři jména - Novotný, Skokan Zieleniec která se objevila v rámci boje s politickými dinosaury na kandidátkách. Novotný jako bývalý senátor údajně uplácený při volbě presidenta, Skokan jako bývalý hejtman Libereckého kraje a Josef Zieleniec kandidát na senátora. Kromě toho mluvka z pořadu Na vlastní oči televize NOVA Radek John nebudil ve mně důvěru.

P. Rajman 18.4.2012 12:40

VV je bacilem ODS,

kterou si tato přivodila fízlováním ve vlastních řadách ( především v Praze ). TOP 09 hrozí přenos této choroby od bacilonosiče, který sice začal pobírat určitá antibiotika, ale záruka, že tato zaberou den odedne slábne.

M. Starý 18.4.2012 8:58

Tohle byl i problém Charty77

Vždy je snažší dát dohromady lidi, kteří bojují [b]proti něčemu[/b] než nalézt lidi bojující [b] za něco [/b].

To byl i problém Charty 77. V ní byli také občané "nezpokojení" s dodržováním lidských práv Husákovským režimem, jenže každý si ten "nový" režim (plán B) představoval jinak. Najednou přišla revoluce (vyvolaná událostmi vnějšími) a projevila se absence plánu B.  Byla tam pleáda názorů na budoucí vývoj: od "socialismu s lidskou tváří" až po "kapitalismus". Proto se její členové rozprchli do různých partají a ze spojenců se stali protivníci.

VV i nově Holešovská výzva oslovovali občany, kteří jsou nespokojení (dalo by se říci flustrovaní) z chování politiků zavedených partají. Jejich hesla jsou: Zbourat!, Pryč s dinosaury! Defenestrace! Přímá volba!. A na otázku co dál - jen mlhavé fráze: přímá demokracie, rada odborníků...

Působení Charty i VV by mělo být varováním před pokušením volit partaj (nebo spolek) který má jen plán "A" a nemá dopředu jasný i plán "B" ze kterého je zřejmé co chce dělat až se stane parlamentní (vládní) stranou.

 

E. Vašátko 18.4.2012 7:56

Problém vidím přímo při vzniku politických stran.

Pamatuji se na to dobře, protože mě to poměrně rychle vyhnalo z tehdy vznikající Unie svobody". Tahle strana se mě moc líbila, protože jsem poslouchal projevy paní Hromádkové, pana Kudláčka a pár lidí kolem ní a tak jsem se přihlásil a šel jsem na zakládající schůzi v Praze 4. Bylo tam asi 20 lidí, kteří se předtím nikdy neviděli, přišel kdosi z toho ústředního orgánů, teď už nevím, kdo to byl, přivítal nás a po nějaké té prezentaci nás požádal, abychom si zvolili předsedu a výbor. Podotýkám, že jsme se navzájem neznali, alespoň většina z nás. Takže se stal předsedou ten, kdo se přihlásil nebo koho navrhl moderující orgán. Jinými slovy - už od začátku se do vedení každé strany dostávají předem určení lidé nebo prostě ti nejhlasitější. Následující schůze pak volila delegáty na krajský sjezd, kam samozřejmě šel předseda a lidé z toho výboru a tak dál, až k volbám do toho ústředního orgánu. V rychlém sledu za sebou, takže se tam dostali předem nasazení lidé. A ti tam potom zůstali. Nic proti Unii svobody, ti organizátoři to nemuseli vědět, neměli zkušenosti a nemyslím, že to bylo všechno zmanipulované od nich. Ale při podobných situacích to nemuseli manipulovat zakladatelé, mohla tam své lidi poslat kterákoliv již zavedená partaj nebo třeba různé jiné instituce, které chtěli mít vznikající pravicovou stranu pod kontrolou - nevím. Pak jsem odešel a nikdy jsem tam už nebyl, protože jsem pochopil, že už tam všichni děláme jen křoví. Prostě si myslím, že zakládání nějaké politické strany chce nějakou přípravu, ti lidé - než se dostanou k jakýmkoliv vnitřním volbám se musí předem trochu znát, aby věděli, koho navrhovat a koho volit. Ale pochopitelně je to hrozně těžké. Na venkově je to lepší, tam se lidi alespoň trochu znají, ale ve městech ...

B. Brousková 18.4.2012 13:57

Re: Problém vidím přímo při vzniku politických stran.

Určitě to nebyla "Unie svobody" .Byla to zcela jistě Demokratická Unie. Ta se proslavila tím, že měla ve svých stanovách , že nepříjme za člena žádného "bývalého komunistu" , což byla, jak jistě uznáte, nehorázná drzost. Však jí to také pokrokoví voliči spočetli u voleb. Po důsledné  mediální masáži si vysloužila nálepku extrémistů  a získala tuším asi 3,5% hlasů. Její tehdejší předsedkyně ing. Hromádková  často používala slovní obrat  "strana Čermáků a Macků" o jisté politické straně. Ten první ze jmenovaných se   proslavil jako ministr vnitra tím, že od mezinárodně hledaných podvodníků dostal darem přepychový  "ergonometrický" Mercedes.Svojí zářnou kariéru zakončil výletem do Afriky ve společnosti dvou prostitutek a nájemného vraha. Udajně o povolání svých společníků neměl tušení. Ten druhý vydržel v politice o něco déle. Byl proslaveným milovníkem knih. A nehleděl při tom na peníze. Za osm milionů nakoupil tehdejší státní Knižní velkoobchod a vzapětí ho za pouhých padesát milionů prodal. Kariéru ukonči fackovací scénou s jedním kolegou v přímém telezním přenosu. Unie Svobody naproti tomu to byla spiklenecká banda špionů a zrádců, která zradila svojí rodnou stranu. 

J. Kanioková 18.4.2012 1:26

Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

To bylo OF, a pak všelijaké ty rychlokvašné "formace", co vždycky vznikají na nějaké vlně negace. Už vidím, jak se cosi, co si dnes říká Holešovská výzva, dostane do parlamentu... dopadne to přesně stejně či podobně... Nějaký důvod se vždycky naskytne, v aktivní politice o ně jistě není nouze...

Nejvíc mě vždy pak mrzí štvavé kampaně těch "čistých, čestných, rozhořčených... hlavně voličů"... Lidí, kteří si takovou aktivitu nikdy nezkusili, nemají potuchy, jak by oni sami v podobných situacích obstáli...

A média ty emoce velmi ráda živí. Když jsou ty články opravdu objektivní, přiměřené, beru. Jenže až moc často mezi řádky cítím - cui bono !

V. Hajková 18.4.2012 7:24

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

Naprostý  souhlas  v   článkem-   naprostý  souhlas  s  vašim příspěvkem!

L. Handzel 18.4.2012 7:32

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

Ano, nemám potuchy, jak bych obstál. Mám však potuchy kdo svinsky neobstál. Jedinou útěchou je mi, že Váš "guru" už stříhá metr a brzy se svými, takřka "Leninovými" spisy, zapadne do jámy "zapomněnky". Vaše oblíbené hejno se už taky začíná rozlétat a tvářit se "my nic, jsme jiní ptáci, možná kočky".

L. Handzel 18.4.2012 7:35

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

Che, che, pochválit mne paní Hajková, hledám si jiný job. Přestanu pastovat moudra z wiki a začnu sypat ptáčkům v parku. :)

J. Kanioková 18.4.2012 10:00

Vy umíte něco jiného, než flusat ?

Píšu moudra z wiki? Důkaz...

R. Langer 18.4.2012 10:22

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

A vy jste volil někoho, kdo se nedostal do vlády? Protože já vidím, že tam neobstál naprosto nikdo, tak snad vám rozumím dobře.

L. Handzel 18.4.2012 11:03

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

Polemizuji a dělám si "šoufky" s paní Jaky. Kdysi s ní byla legrace, sice zatvrzelá odesáčka, ale to bylo a je její svaté právo. Teď čte a pastuje články k jakékoliv situaci. Nezmoudřela, jen má více času.

Rozumíte mi zcela špatně, koho jsem volil, pokud jsem volil ? Tak po tom je Vám (s prominutím) kulové a zakroucené. :)

J. Stejskal 18.4.2012 19:47

Re: Ano..... NESOURODOST.. to je to pravé slovo takových uskupení...

A co navrhujete?