24.4.2024 | Svátek má Jiří


Diskuse k článku

POLITIKA: Vůdce Babiš a český národní zájem

Současný nejsledovanější a nejprožívanější thriller života českých občanů je strhující příběh s možnou literární visačkou Babiška. Odpočátku měl dramatický spád, a je bezpochyby čím dál napínavější. Inu, píše jej sám dobrodružný český život.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 20.12.2017 10:24

Re: EU je nereformovatelná?

Poslední slovo? Já si dokonce myslím, že spolupráce je výhodná pro všechny z definice. Pokud se jeden veze a ničím neplatí (byť třeba tím, že baví řidiče), není řeč o spolupráci, ale o černém pasažérovi. Viz spor česko - slovenský: tam jsme se nedohodli ani na tom, kdo se veze. S EU mám jediný problém: uznávám všechny klady, které si kdo vymyslí, ale tvrdím: cena, způsobená mimo jiné jakousi vnitřní nekonzistencí, je příliš vysoká. Schulzovo "Takhle to dál nejde. Jdeme do toho natvrdo, přihlaste se, kdo má zájem" mi vůbec nepřipadá hloupé.

Ohledně Němců a dalších (ne)chtějích naše dobro jsme dokonce ve shodě. Píšete to přesně: "pokud je to nic nestojí". Já přece nepsal nic o tom, že smyslem existence Německa je potření Česka. Tvrdím jen, a uvádím na příkladu mladoboleslavské Škodovky, že když někdo přijde a tvrdí "Já to koupím, protože tě mám rád", tak kecá. Oni tu automobilku chtěli, protože na ní chtěli vydělávat, a my ji prodali, protože jsme se o ni nechtěli a tak trochu neuměli pořádně starat. Po čtvrt století to pořád vypadá, že to byly dobré důvody.

Téma uprchlíků se s tématem EU prolíná, jistě kromě jiného, v tomhle: já si vždycky myslel, že pokud EU něco umí, tak je to byrokracie. S uprchlíky je to ovšem tak, že i ti, kteří projdou "registračním řízením", nejen že nejsou dohledatelní, ale jsou schopní registrovat se opakovaně /podle novin nejméně jeden z nich 5x) neboli úřady nejen že je nenajdou, ale ani je nepoznají, když je vidí. Přece ať mi nikdo netvrdí, že není zákonně nebo dokonce technicky možné sejmout a do databáze zařadit otisky prstů člověka, který přijde a nemá občanku, pas ani nic jiného.

Taky děkuji. Bylo mi potěšením.

I. Koreň 19.12.2017 23:38

Re: EU je nereformovatelná?

Napsal jste dlouhou odpověď, musím Vám tedy odpovědět aspoň krátce.

Myslím si, že v Čechách máme hlavní problém s EU v tom, že si neumíme představit spolupráci různě velkých, ale rovnoprávných zemí i jinde, než je to výhodné pro všechny. Něco jako "solidaritu" nebo oběť ve prospěch celku chápeme u jednotlivců, ale ne u států. Na západě se ozývají hlasy, že byla chyba rozšířit EU tak rychle, možná na tom něco bude.

Píšete, že Vám lže každý, kdo tvrdí, že Němci, Francouzi či kdokoliv chtějí naše dobro. Nemám důvod Vám lhát, mám nějaké zkušenosti s Němci, Francouzi a Italy, a jsem si velice jistý, že opravdu chtějí naše dobro. Mají pro to dobrý důvod: jsme jim vcelku ukradení, prakticky nic o nás nevědí a to poslední, co chtějí, je řešit naše problémy. Mají svých dost. Opravdu chtějí, abychom byli spokojení a vedlo se nám dobře, pokud je to nebude nic stát - nebo aspoň ne moc.

Uprchlíci a azylanti jsou samostatné téma a nedají se na pár řádkách rozebrat. Snad někdy příště.

Každopádně díky za zajímavou diskusi. Baví mě víc rozebírat názory do hloubky než poštěkávat na neviditelné psy za plotem. Taky se snažím pochopit, proč někdo vidí svět jinak než já. Ne že bych Vám úplně rozuměl, ale i tak díky za trpělivost.

Z. Lapil 19.12.2017 10:27

Re: EU je nereformovatelná?

Kdo mi lže? Každý, kdo mi tvrdí, že Němci, Francouzi či kdokoliv chce moje dobro. Proč by měli? Oni chtějí svoje dobro, já svoje. Lze hledat a někdy i najít způsob, kterak se vzájemně podpořit nebo aspoň neublížit.

Méně obecně: vláda není vláda, ale komise, parlament snad ani nemá zákonodárnou iniciativu, vláda nevláda nepřijímá zákony, ale směrnice podle kterých se ty zákony píšou (a patřičně mrší, protože co si jeden neudělá sám...).

Možná jsem se zatím nevyjádřil úplně přesně. To, co mi vadí, je ptydepe. Vy mi nepochybně zcela správně a pravdivě vysvětlíte, jak byla zcela v souladu se vším dobrým přijata Lisabonská smlouva, a já zůstanu přesvědčen o "mocenské aroganci". Buď jsem blb já, nebo vy (nebo oba, samozřejmě) a nebo - slyšte, slyšte - máme pravdu oba, a blbě je (v této souvislosti) EU, protože oba v téhle věci mít pravdu zároveň nemůžeme. Připomínám, že jsem ochoten nechat se přehlasovat (vstup do EU), ale ne oblbnout (Lisabonská smlouva). Začne to tím, jak vypadá, protože: "Tvrdí-li vám někdo, že je to pro vás příliš složité, pravděpodobně se vás pokouší podvést".

Ještě konkrétněji: připrchlíci. Během minulých pár let jich přibylo dva tři čtyři milióny (tak kolik?), podle dalších zpráv jich padesát sto třista tisíc zmizelo z dohledu úřadů (tak kolik???) a mají to vyřešit rozdělovací kvóty pro 130 tisíc nebo kolik lidí? Kdo mě tu má za naprostého debila?

Všimněte se, že ještě nepřišla řeč, zda je to dobře nebo špatně :-(.... Taky bych už radši končil, v práci i doma mi tolerují leccos, ale nesplněné termíny mezi to nepatří :-). Děkuji.

Z. Lapil 19.12.2017 10:03

Re: EU je nereformovatelná?

Svoboda? Slyšel jsem spoustu ukecaných definic, včetně té o poznané nutnosti, ale: Svoboda je ideál. Je to možnost dělat, co chci. Nejsem (a nikdy nebudu) 100% svobodný, protože A/ přírodní zákony, B/ostatní lidé. Podobně suverenita: ano, smlouvou (například tou Lisabonskou, v osobní rovině třeba manželskou) lze zcela dobrovolně omezit svoji suverenitu a může to být k dobrému. Lžou mi tvrdíce, že to omezení suverenity není. Řekněte mi "Chci evropskou federaci" a já vím, o čem je řeč a kupodivu budu možná i souhlasit, ale orgán, který směrnicemi přikazuje parlamentům zákony - kdo se mě tu snaží oblafnout?

Co by fungovalo líp? Klíčová otázka, děkuji. Před pár dny v souvislosti s Schulzovým "Federativní tvrdé jádro, ostatní nazdar" jsem vymyslel a už tady zmínil, co by fungovat mohlo.

Problém členství v EU (a společné měny): je to spolek velmi rozdílných, který nemá šéfa (spíš prezidenta/premiéra než diktátora), takže jakékoliv rozhodnutí je několika členům výrazně proti srsti; ti členové jsou ke všemu zatraceně kolektivní, takže výsledky hlasování se blíží spíš chaosu než smysluplné koncepci. Zisk členství v EU: bude nás víc, nebudeme se bát vlka nic. To je hluboká pravda.

Řešení: funkční by mohla být "Federace Tvrdé jádro", "Smlouva o spolupráci V4+" a společné zájmy a problémy má určitě středomoří od Portugalska po Řecko". Na slovanský Balkán moc nevidím, ale tuším tam spolupráci Rumunsko - Bulharsko, zatímco v Jugoslávie je, řekl bych, maximum možného smlouva o neútočení. Jediné, co to chce, je opustit dogma "Bez EU bychom se navzájem pozabíjeli". Nebo aspoň neoznačovat (a nepovažovat!!!) ty, kteří uvažují o jiné verzi než "Všichni do EU", za fašisty, xenofoby, zaprděné čecháčky a Škůdce Lidstva vůbec. Všiml jste si, že na "poškození EU" - nebo tak nějak - je samostatný paragraf? Mně to rozhodně připomíná rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví.

P.S. Na vládu nenadávám, protože vím, že kdyby se to mělo dělat líp. musel bych to jít dělat sám. Snad Vaculík.

I. Koreň 19.12.2017 8:03

Re: EU je nereformovatelná?

Díky za výdrž... Přečetl jsem si Vaši odpověď několikrát a možná mi začíná svítat.

Myslím, že problém je ve výrazu suverenita. Podle Wikipedie ten pojem není jednoznačně definovaný, nejčastěji se pod ním rozumí právo na sebeurčení. Když uzavřeme nějakou smlouvu, zavazujeme se, že se za smluvených podmínek budeme chovat smluveným způsobem. To omezuje naši svobodu dělat si, co se nám zachce. Ale zůstáváme suverénní, protože můžeme smlouvu (podle smluvených nebo zákonných podmínek) ukončit, a nikdo zvenčí nám v tom nemůže zabránit, když to opravdu budeme chtít.

Kdo Vám lže a co přesně říká?

Ještě něco.. Nevím jak Vy, ale já se vžycky snažím přestavit, co by za daných podmínek fungovalo líp, a nadávám až potom, že tak jasnou věc nikdo nechce pochopit. Jak byste Vy postavil EU jinak než jako "něco jako federaci" - kombinaci EK (něco jako vláda), EP (něco jako parlament s poměrným zastoupením), a Rady ministrů (něco jako senát s rovným zastoupením), která by v přesně vymezených oblastech mohla závazně dohodnout o změnách v členských státech? Tak, aby se o změnách jenom donekonečna nekecalo, ale taky se časem zavedly? EU jako organizace nemá svoje území a má velice omezený rozpočet, takže všechy velké projekty musejí provádět členské země ve své režii, i když ten nápad vznikl dohodou v EU.

Z. Lapil 18.12.2017 7:36

Re: EU je nereformovatelná?

Je mi líto: když viděli, že jim to lidi neschválej, schválili si to sami.

Podle mě to, o čem se bavíme, je rozdíl mezi právním státem a demokracií. O tom, že EU je právní stát (on to samozřejmě není tak úplně stát, ale zdá se, že si zatím rozumíme), není pochyb. S tou demokracií už je do čeho rejpat. Co mi ale vadí naprosto zásadně: oni mi lžou i v tom naprosto hlavním: předání některých kompetencí samozřejmě JE omezení suverenity. Dobře? Špatně? O tom se můžeme bavit a jsem ochoten nechat se přehlasovat.

O co mi jde? Jak hlasuju proti EU a nadávám na ni, kudy chodím, tak představa nějakého tvrdého jádra coby federace (s námi? Bez nás?) mi není úplně vzdálená, ale stávající hybrid, kdy Evropská komise nebo kdo přijme nařízení a státní parlamenty ho MUSEJÍ přijmout, jinak je zle, ať se na mě nikdo nezlobí - s tím nemůžu a nebudu souhlasit.

I. Koreň 17.12.2017 11:51

Re: EU je nereformovatelná?

Lisabonská smlouva není přejmenovaná ústava, i když obsahuje většinu navrhovaných změn. Členské země tehdy opravdu chtěly tyto změny zavést a EU tak reformovat, aby se s 27 členy nestala jen diskusním klubem neschopným nic jednomyslně rozhodnout.

Po odmítnutí ústavy v referendech ve F a v NL si EU dala čas na přemýšlení a trvalo víc než 2 roky, než se šéfové vlád dohodli na znění Lisabonské smlouvy a podepsali ji (šéfové vlád, ne EK). Smlouvu pak ratifikovaly všechny členské země podle svých zákonů.

Abych to uzavřel: tam, kde vidíte mocenskou aroganci EU, vidím já ochotu a schopnost členských zemí něco změnit a dohodnout se na něčem, co je pro všechny přijatelné.

Stále nesouhlasím s výrokem autora, že EU je nereformovatelná. Naopak považuji LS za dobrý příklad toho, jak ji členské země reformovaly tak, aby líp fungovala za změněných podmínek, a to způsobem přijatelným pro všechny členy.

J. Václavíková 16.12.2017 21:48

Re: UŽ ZAS ŠÍŘÍTE TUHLE LEŽ?

Rozbila vám bábovičky? Tak si ještě dupni nožičkou. Třeba fakta zmizí.

Z. Lapil 16.12.2017 19:43

Re: EU je nereformovatelná?

Přesně tu, o které píšete. Poté, co Lisabonská smlouva pod názvem ústava neprošla referendem, byla přejmenována tak, aby mohla být schválena "vejš".

S. Netzer 15.12.2017 20:12

Re: UŽ ZAS ŠÍŘÍTE TUHLE LEŽ?

A ty čecháčkovský vůl.

B. Hančl 15.12.2017 20:06

Re: UŽ ZAS ŠÍŘÍTE TUHLE LEŽ?

A Vy jste muslimská kráva. V Indii byste byla posvátná.

V. Linhart 15.12.2017 19:13

Nevolitelní ..

V. Linhart 15.12.2017 19:12

Ano, Kalousek a jemu spřízněné partaje, včetně jejich voličů jsou neviditelní dementi.

S. Netzer 15.12.2017 18:58

UŽ ZAS ŠÍŘÍTE TUHLE LEŽ?

To je podvrh a vy jste šiřitelka lží.

Jean Monnet nic takového nikdy neřekl.

Důkaz: 1url.cz/4tXoL

J. Kanioková 15.12.2017 18:45

Re: Jean Monnet

95 procent maďarského parlamentu hlasuje proti více migrantům a "plán Soros" - https://twitter.com/V_of_Europe/status/940924970045263872

J. Kanioková 15.12.2017 18:44

Jean Monnet

Evropské národy by musí být vedeny k superstátu, aniž by jejich lidé pochopili, co se děje. Jean Monnet - Zakládající otec EU... 30. dubna 1952

A teď záleží na tom, jestli se V4 pořádně semkne a nenechají se vydírat. Poláci a Maďaři k tomu mají velkou podporu svých parlamentů

J. Kanioková 15.12.2017 18:31

:))))))))))

I. Koreň 15.12.2017 17:19

Re: EU je nereformovatelná?

Nepodsouvejte mi žádnou náklonnost k autoritářství nebo diktatuře. Jen si myslím, že pokud se někde nemá jen o něčem diskutovat, ale taky něco rozhodovat, mnoho možností na výběr není. Buď může rozhodovat šéf (např. monarcha), nebo los, nebo většina. Tomu poslednímu se říká rozhodování demokratické. Přitom můžou hrát roli korupce, lži, propaganda, strach atd.

Nelíbí se mi, když se zaměňují významy slov. Demokratické neznamená správné, slušné, civilizované ani "to, co se mi zrovna hodí", ale jenom "zvolené většinou". V tomto smyslu si opravdu myslím, že rozhodování v EU je demokratické.

I. Koreň 15.12.2017 16:56

Re: EU je nereformovatelná?

Jestli Vám dobře rozumím, nestačí Vám jakákoliv demokracie, ale chcete kvalitní / civilizovanou / slušnou demokracii. Já taky, ale jak se to dělá?

I. Koreň 15.12.2017 16:47

Re: EU je nereformovatelná?

Na přípravě Lisabonské smlouvy se Češi podíleli stejně jako ostatní členové. Smlouvu schválila PS i Senát víc než ústavní většinou a ústavní soud rozhodl, že smlouva i její ratifikace jsou v souladu s ústavou.

Jakou mocenskou aroganci máte na mysli?

P. Urban 15.12.2017 16:45

Musejí se ovšem dodržovat dohodnutá pravidla,

jinak to nefunguje.

Ano. To je pravda. Nefunguje.

P. Urban 15.12.2017 16:43

A proč by měla být reformovatelná?

To nám tak vadí, že EU není schopna přinutit nikoho, ani své členy, aby ji bral vážně jako mocenský faktor?

P. Urban 15.12.2017 16:41

Co je to EU?

Ekonomický blok, který jakž takž funguje. A Česká republika, nejen Babiš, ho potřebuje. Ale s tím problém nemáme.

Pokud jde o EU coby federaci, to je utopie, která de facto nefunguje ani když je de iure nastolena.

Pokud budeme muset platit nějaké pokuty, například kvůli kvótám, pak to bude sice mrzuté, ale za vystoupení z EU to nestojí. To ostatní budeme buď ignorovat nebo "řešit". Jako každý, jehož klíčové zájmy se rozcházejí s politikou EU.

Pokud tady Babiš nebo Zeman něco prohrají, tak se zas tak moc nestane.

M. Prokop 15.12.2017 16:01

Re: Jestli má autor pravdu a EU

Nereformovatelná zaručeně je.

M. Prokop 15.12.2017 16:00

Re: Dost mně překvapuje, že autor, bývalý člen

Vzdělávání levičáků?

P. Vaňura 15.12.2017 13:00

Chcete vědět co to je "Polovzdělaný intelektuál"

To je profesor ekonomie, který je schopen pronést větu, že firmy nechtějí snižovat emise CO2, protože by na komímy musely nainstalovat FILTRY. Pitomost této věty byla za mého mládí jasná žáku osmé třídy základní školy!

L. Písařík 15.12.2017 12:32

Re: Prostě "jejich" větší silou

Pane Mrázku, ta jejich větší síla se skutečně projeví. Moje přítelkyně z Anglie se vystěhovala z městečka, kde přistěhovalí muslimové dosáhli převahy na radnici a začali přitesávat město po svém. Zatím jen proto, že místní občané nechodili k volbám. Ale co když opravdu nabudou převahy hlasů ve volbách, pak snad jedině Kanada, USA nebo Austrálie. Evropa s takovou EU to nemůže zvládnout.

R. Tichý 15.12.2017 12:26

Re: "Polovzdělaný intelektuál"

Proč oříšek. To jsou všichni,kteří alespoň jednou otevřeli dveře do některé budovy humanitně zaměřené VŠ. Teda tak to oni cítí, přestože byli vyhození po prochlastaných 2 letech "studia".

L. Písařík 15.12.2017 12:25

Re: EU je nereformovatelná?

Ne, skutečně ten dojem nemám a při této EK mít nebudu, to bych musel být ozajstný ko kot.

Z. Lapil 15.12.2017 12:19

Re: EU je nereformovatelná?

Právě přijímání Lisabonské smlouvy je ukázkou mocenské arogance: když se lidem něco nelíbí, tak to přejmenujeme, čímž je to vyňato z kompetence lidu, a přijmeme to po svém.

Víte, já bych si o sobě rád myslel, že dokážu respektovat jiný názor a na něm založené rozhodnutí (Zeman JE můj prezident, přestože se mi to nelíbí) a dokonce přežiju, když někdo o mě řekne "to je ale kretén" v domnění, že ho nenahrává televize, ale čím jsem starší, tím víc mi vadí, když protiargument zní "s tebou se o tom nebudu bavit".

Kterýžto dojem, je mi líto, EU dělá systematicky.