19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Vondra žádá rezignaci Vojtěcha

21.7.2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch prošel poměrně značnou zatěžkávací zkouškou během počátku virové pandemie v Česku. Má dva tituly Mgr. - V letech 2006 až 2012 vystudoval právo na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (získal titul Mgr.). Na stejné univerzitě absolvoval i mediální studia na Fakultě sociálních věd (v letech 2006 až 2009 bakalářský stupeň a následně v letech 2011 až 2013 navazující magisterský stupeň, získal druhý titul Mgr.). V roce 2018 získal titul MHA – Master of Healthcare Administration na pražském Advance Healthcare Management Institute s.r.o. Ten se věnuje vzdělávání manažerů nemocnic a dalších pracovníků ve zdravotnictví. Tím, že u nich získal titul MHA, se však institut nijak na svých stránkách nechlubí. Vojtěch by tedy měl být docela dobře seznámen s problematikou řízení českého zdravotnictví. Není sice lékař jako řada jeho předchůdců, ale o českém zdravotnictví by něco vědět měl.

Alexandr Vondra, místopředseda ODS, v Událostech ČT prohlásil (parafrázuji), že ministr nezvládá svůj resort, a měl by proto okamžitě rezignovat. Měla by to být Vojtěchova reakce na opětovné „přitvrzení“ opatření proti šíření viru covid-19 v tomto regionu. Události se ostatně stavu nemoci věnovaly hodně podrobně a referovaly mimo jiné o tom, že v Česku je v současné době počet infikovaných stejný jako v dubnu během prvního nárazu infekce. Nicméně, zatímco v dubnu byl počet těžkých případů z celkového počtu infikovaných téměř 13 %, v současnosti jsou to asi 2 %. Vojtěch se brání tím, že o situaci rozhoduje místně příslušná KHS. Představitelka této krajské organizace naopak tvrdila, že vše s ministrem konzultovali a ten podle ní požadoval co nejrychlejší zavedení opatření. Něco tedy v komunikaci „zaskřípalo“ a reagoval i ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle něj by se měla „zlepšit komunikace“. To rozhodně.

Požadavek na Vojtěchovu rezignaci byl vysloven v tom samém týdnu, co jiní opoziční politici požadovali rezignaci ministra dopravy Karla Havlíčka. Na dráze došlo během několika dnů k několika nehodám, z nichž dvě si vyžádaly i lidské oběti. Proti Havlíčkovi vytáhl bývalý ministr dopravy za ODS Zbyněk Stanjura. Ten byl ministrem pouze půl roku a za jeho ministrování se nic vážného nestalo. Nicméně, kritika se na Havlíčka opět snášela za to, že řídí dvě ministerstva a že dopravu zanedbává. Zde na rozdíl od situace ve zdravotnictví se Havlíčkovo dvojí angažmá v roli ministra občas jako klacek na ministra použije. Pokud by ministr přijal „politickou odpovědnost“ za dvě havárie na dráze v krátkém čase s oběťmi na životě, asi by to bylo některými médii i oceněno, tím by to ale skončilo. Havlíček v jednom rozhovoru na ČT odpověděl i na „chytrou“ otázku moderátorky, zda by se lidé měli bát cestovat vlakem. Prohlásil, že ačkoliv se na silnicích stávají smrtelné nehody každý týden, naprostá většina řidičů nepřestane jezdit autem. Z hlediska „komunikace“ tak Havlíček bodoval více než Vojtěch.

Co se virové pandemie týče, téměř ve všech státech, v nichž došlo k rozvolnění opatření proti šíření viru, se počty infikovaných osob zvyšují. Stalo se to v Izraeli, v řadě států USA i v některých evropských zemích. Restriktivní opatření jsou však obyvatelstvem přijímána s mnohem menší chutí než na počátku pandemie. Vojtěch tak bude v následujících týdnech čelit dalším výzvám k rezignaci, pokud se infekce v Česku udrží na současném stavu a nezmizí, jak prorokovala například vedoucí mediálně proslavené laboratoře, která nejprve nedostala souhlas s prováděním testů.

Covid-19 je dnes ve světě více méně otázkou politického boje. V USA infekce velmi zkomplikovala situaci stávajícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi. Nezaměstnanost prudce stoupla až na 15 % a dosáhnout jejího návratu ke stavu před pandemií bude do listopadu velmi obtížné. Proto prezident tlačí na co nejrychlejší návrat americké ekonomiky do normálu a proto jeho pravděpodobný soupeř Joe Biden hovoří o „nezvládnutí“ situace a snaží se Trumpa vykreslit jako viníka obětí s virem. V USA dnes probíhá bezmála milion testů denně a nákaza se zjišťuje u asi 8-10 % odebraných vzorků. Naprostá většina lidí s virem však má buď bezpříznakový průběh infekce, nebo jen s malými potížemi. O to víc se v médiích straší, že ve „vedlejších“ následcích je virus až desetkrát nebezpečnější než virus chřipky.

Ministr Vojtěch by proto měl komunikaci skutečně věnovat mnohem více času. Dnes už ani v Česku nejde o záchranu zdravotního systému. Je to vlastně čistá politika. Vojtěch by tak měl s hlavní hygieničkou věnovat mnohem více času způsobu informování o všech připravovaných opatřeních. Není dle mého soudu taktické vykládat do médií, že se situace v OKD lepší, a po několika dnech oznámit přes KHS v Ostravě návrat restrikcí v Moravskoslezském kraji. A je těžko pochopitelné, že ministrt (za ANO) údajně neinformoval o připravovaných opatřeních ani hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (rovněž za ANO). Zdá se, jako by rivalita mezi vládními představiteli za ANO a „pouhými“ hejtmany za ANO bránila oné správné komunikaci.

A ještě jedna věc platí v politice stoprocentně – staré úspěchy, třeba jen několik týdnů či měsíců, nikoho v politice natrvalo neudrží. I pro ANO platí, že se blíží krajské a senátní volby, a podzimní utužování restrikcí, o kterých hovoří někteří epidemiologové, by nemuselo pro ANO přinést politické body. Ba právě naopak. Dle mého soudu nelze vstoupit dvakrát do stejné řeky – to, co lidé ocenili v březnu a dubnu, sotva ocení v září a říjnu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz