24.4.2024 | Svátek má Jiří


POLITIKA: Vondra pod tlakem

3.2.2011

Podle slov premiéra Petra Nečase by vládní koalice měla především pracovat na reformách. V poslední době to spíš vypadá tak, že musí dost energie vynakládat hlavně na vysvětlování nejrůznějších afér. Po kauze dnes už bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila to je problém kolem činnosti bezpečnostní agentury ABL a nejnověji jde o podivné okolnosti kolem zakázky týkající se českého předsednictví v Radě Evropské unie.

Policie se zabývá trestním oznámením, podle kterého měly být práce na zjednodušeně řečeno ozvučení akcí souvisejících s předsednictvím předraženy a zakázka měla být zadána bez výběrového řízení. Problém je v tom, že dosud se přesně neví, kolik byla celková suma. Odhady se liší o stovky milionů korun. Nejprve se v médiích objevila sumu 766 milionů. Až na ni se měla vyšplhat původní částka 85 milionů. Jeden z majitelů firmy hovoří o 496 milionech a zároveň tvrdí, že státní pokladně ušetřili minimálně 40 procent nákladů. V materiálech, které drží v rukou policie, má figurovat částka 525 milionů.

Nejasnosti jsou prý způsobeny tím, že akcí bylo několik, faktur hodně a lidé, kteří to měli na starost, prý už na Úřadu vlády delší dobu nepracují. Vzhledem k tomu, že zmiňované cifry činí nezanedbatelnou část rozpočtu na celé předsednictví v Radě Evropské unie, je to názorný příklad toho, jakým způsobem se „hospodárně a průhledně“ nakládá s penězi daňových poplatníků. Zároveň je celý systém nastaven tak, že mohou dotyční přehazovat zodpovědnost jeden na druhého.

Pokud policie přistoupí k prošetřování trestního oznámení formálně, je pravděpodobné, že věc odloží, tak jak se už několikrát v minulosti v podobných případech stalo. Jinak bude muset patrně rozmotávat nepřehledné klubko, do kterého jsou zamotány nejrůznější činnosti.

Ostatně jeden z majitelů firmy Promopro v rozhovoru pro Aktuálně.cz tvrdí, že původní suma 85 milionů korun byla stanovena za pronájem audiovizuální techniky a tlumočení. Podle něj to představuje zhruba pětinu toho, co se při zasedáních typu předsednictví v Radě Evropské unie dělá. Zjednodušeně řečeno, existuje značný prostor pro růst dalších nákladů. Což může být nejrůznějším způsobem využíváno, nebo přesněji řečeno zneužíváno.

Alexandr Vondra, který byl jako místopředseda vlády za průběh českého předsednictví de facto zodpovědný, tak podle očekávání čelí silnému tlaku. Ten na něj však nemíří pouze z opozičních lavic. Silná vlna kritiky se na něj snesla i z úst představitelů koaličního partnera TOP 09. V této souvislosti je zajímavé, že podobně aktivně nezasahovali tito politici do aféry kolem agentury ABL a Víta Bárty, kdy se celý konflikt odehrával mezi ODS a Věcmi veřejnými. V případě firmy Promopro včera například předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík prohlásil, že vše nasvědčuje porušení zákona o zadávání veřejných zakázek a plýtvání s penězi. Pokud dojde podle Gazdíka k obvinění konkrétních osob, měl by z toho Vondra vyvodit politickou odpovědnost. Jinými slovy – měl by rezignovat na post ministra obrany.

Sám Vondra podobný scénář, alespoň podle informací z internetového serveru iDnes.cz, připustil. I když poněkud jinak, než jak požaduje Gazdík. Vondra prohlásil, že je připraven rezignovat, pokud se prokáže zpronevěra velkého množství peněz. Co si lze představit pod pojmem velké množství, to neupřesnil. Tím, že o případné demisi veřejně uvažoval, dostal Vondra sám sebe pod tlak. Vzhledem k dosavadnímu průběhu celé kauzy nelze vyloučit, že může jít o jistou formu politické hry jejímž cílem může být právě Vondrova rezignace na post ve vedení resortu obrany. Tím by mohla skončit jeho aktivita související se snahou zatočit s podivným armádním hospodařením.

Pro tuzemské poměry by se tak příznačně stalo kvůli podivné veřejné zakázce, tedy kvůli problému, proti kterému chtěl Vondra bojovat. S nadsázkou řečeno nezatočil by se zmanipulovaným výběrovým řízením, ale to by naopak zatočilo s ním.