Neviditelný pes

POLITIKA: Vondra i Jourová zachmuřili Moravce

23.4.2020

Otázky Václava Moravce jsou tak „specifickým“ pořadem ČT, že jeho sledování bývá často přehlídkou ztraceného času. Návodné otázky Václava Moravce jsou natolik lákavou návnadou, že na ně většina opozičních politiků ráda skočí a ještě si přisolí. Stejnou metodu použil Moravec i v diskusi věnované „záchraně EU“, do níž byla pozvána místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová, ministr zahraničí Tomáš Petříček a europoslanec Alexandr Vondra. Tentokrát se však Moravcova taktika nezdařila a diskuse neběžela podle jeho přání.

Tématem diskuse byla současná omezování lidských práv, zejména cestování přes hranice a „usurpování“ si moci ze strany některých vlád EU. Ono „usurpování“ moci se podle Moravce týká zejména Maďarska a Polska. Moravec tedy připravil „terén“ svými návodnými komentáři, jak Maďarsko zneužilo současnou pandemii čínské chřipky k tomu, aby odstavilo parlament a vláda vládne prostřednictvím dekretů. A byl to právě Alexandr Vondra, který upozornil, že komentáře o zneužití situace v Maďarsku se objevily zejména v levicových médiích a že pokud si člověk přečte ony zákony tak, jak jsou napsány, nemůže v nich nic protidemokratického najít.

Ještě jasnější odpověď na Moravcův dotaz, zda v daném případě porušilo Maďarsko pravidla EU, poskytla Jourová. Prohlásila, že jednala o této záležitosti s maďarskou ministryní zahraničí a ta jí vysvětlila důvody, které k rozhodnutí maďarské vlády vedly. Pak prohlásila doslova toto: „Maďarsko žádné pravidlo EU neporušilo.“ Ma Moravcovu otázku, zda bude Maďarsko v této souvislosti „vyšetřováno“, pak odpověděla rovněž záporně. Tyto odpovědi Moravce viditelně neuspokojily a ačkoliv je to „profík“, neubránil se „zachmuření“.

Jourová se vyjadřovala diplomatičtěji než Vondra, který jasně artikuloval problém „nelegitimity“ maďarského přístupu i na jednom konkrétním příkladu. I v Česku se nějaká, podle Vondry „nebohá žena“, vyjádřila o virové krizi způsobem, který vedl policii k zahájení vyšetřování, zda se nedopustila šíření poplašné zprávy, a může za to i v Česku dostat osm let natvrdo, což je stejná sankce, jakou předpokládá i maďarský dekret proti šíření „fake news“ o virové pandemii.

Co se zákazu cestování do zahraničí týče, byla kolem toho také diskuse, v níž Petříček tvrdil, že hranice nejsou zavřené. Omluvil se za nařízení vlády, které vedlo k desítky kilometrů dlouhým kolonám kamionů na česko-německých hranicích. Vláda podle něj připraví nová pravidla, která umožní pracovní cesty do i z České republiky. Toto opatření podpořil i Vondra.

Místopředseda ODS tak jako jeden z mála českých opozičních politiků mluvil normálně, nesnažil se kritizovat malichernosti a celkově to byl snad nejlepší výkon opozičního politika na obrazovce ČT. Jeho názory sice Moravcovu režii příliš neuspokojily, nicméně o to větší ocenění si vystoupení zaslouží. Dle mého soudu je Vondry v europarlamentu velká škoda a ODS by ho v současné chvíli potřebovala zejména v Česku. Vůbec totiž nepochybuji, že pokud by místo Vondry byl ve studiu Petr Fiala, s lehkostí sobě vlastní by naskočil na návodné otázky moderátora a do Maďarska by si klidně kopnul.

A ještě jednu poznámku k „Orbánovu Maďarsku“ si nemohu odpustit. Poté, co si maďarská vláda nechala parlamentem schválit možnost vládnout pomocí dekretů, usneslo se vedení TOP 09, že by Orbánův Fidesz měl být vyloučen z frakce EPP (Evropské lidové strany). Jak jsme se dozvěděli od Jourové, Evropská komise kvůli tomu nebude (zatím) proti Maďarsku navrhovat žádná opatření. TOP 09 si tak vyrobila problém. Pokud Fidesz v EPP zůstane, měla by tuto frakci opustit naopak TOP 09. Poté, co o Fidesz proneslo předsednictvo TOP 09 tak dehonestující hodnocení, si nedokážu představit, že by mohla TOP 09 dále pobývat ve stejné frakci. Problém je ale v tom, že by nevěděla, do jaké jiné frakce vstoupit.

Anebo je to ještě jinak – TOP 09 ráda poučuje a hodnotí, ale její názory nikoho ve vedení frakce EPP příliš nezajímají. Podobné je to s touto stranou ostatně i v českém parlamentu.

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek