19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Vondra i Jourová zachmuřili Moravce

Otázky Václava Moravce jsou tak „specifickým“ pořadem ČT, že jeho sledování bývá často přehlídkou ztraceného času. Návodné otázky Václava Moravce jsou natolik lákavou návnadou, že na ně většina opozičních politiků ráda skočí a ještě si přisolí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Kraus 24.4.2020 2:04

Naprosto brilantní článek.

H. Rybnická 23.4.2020 16:45

Vážení ještě jednou: Madarsko žádá od EU 5,6 miliard euro jako PRVNÍ POMOC v boji s COVIDEM. V normálním světě existuje něco jako právo a povinnosti. Demokratický řád je několik jednoduchých pravidel: Řádně zvolený parlament který rozhoduje. Tečka. Pokud se parlament vzdá své moci pod záminkou nějaké nouzové situace NA DOBU NEURCITOU jedná se o cestu k diktatuře. A to v situaci kdy to bylo naprosto nenutné, vždyt Orbanova partaj má stejně tříčtvrtinovou většinu v parlamentě.. Takže co to znamená? Přemýšlejte sami. Ten virus tu prý bude navždycky.

Š. Hašek 23.4.2020 17:48

Beru jako pravdivou informaci!!! Dobrá ...

štrasbrusel (malé písmeno píši stále) jest tedy sdružením, které podmiňuje dotace, dokonce pomoc v nouzi (!!!!) politickým komandováním a event. změnou ústavy země. Na základě vyspání se Jourové!

Tak, ale teďkonc mě naštvali Pánek s Hilšerem! Protože oni ty miliony Kč někam k Zambezi, nikdy nepodmiňovali vyhasnutím ohnišť pod lidojedskými kotli, odebráním mačet na sekání rukou, či změnou kmenových/nehodnotových zvyklostí (žiletky a dámská mušlička).

Přeji další bezesné noci, co zas Uhři vyvedou. Malinko a nesměle špitnu, že zas vyvádějí Němci, už ani mnozí Německy neumějí, že? Budou Němci bojovat s Turky, nebo proti nim???? Nechte už ty Uhry ..... koupím jejich salám, ať mají kšefty.

H. Rybnická 23.4.2020 18:58

Vážený pane, musíte se opravdu trochu více informovat. O granty tedy finanční podpory se ŽÁdÁ, i u Evropské unie. O ten grant tedy pan Orbán požádal. Jak jsem již psala jedná se pouze o první částku ve věci COVID, zajisté budou následovat další. ostatně pan Orbán již v roce 2014 žádal na období 2014 - 2020 o podporu své madarské infrastruktury udělena byla ve výši asi dalších 20 miliard euro. Pokud žádáte o grant, kdekoli, muséte se bohužel podřídit pravidlům oné instituce, která Vám ten grant udělí, jinak to nejde.

J. Jurax 23.4.2020 20:00

A v pravidlech one instituce je, že Orbán nesmí vyhrát dvoutřetinovou většinou?

Š. Hašek 23.4.2020 20:25

Je to marný, marný, marný .....

Ale samozřejmě považuji účastníky diskuse na NP za rovnocenné.

Až na výjimky. Pro mě jsou tak čtyři .... ti vostatní bystřej mysl a bušení do klávesnice.

L. Netolická 23.4.2020 20:38

EU vyžaduje po všech státech Unie, aby ctily demokratické zásady. Orbán si ochočil média a téměř žádná opoziční už v Maďarsku nejsou. Má ústavní většinu a teď vládne pomocí dekretů, odstavil posl. sněmovnu na neurčito. To je další faul demokracii. Čili, u takového člověka je třeba ostražitost, protože se Maďarsko může vydat na cestu, která nemusí být svobodná. Právě tak my si musíme dávat pozor na Babiše, tak mocný oligarcha premiérem, který obchází zákony, lže, manipuluje, je také velké nebezpečí, že si pro sebe zprivatizuje celou zemi.

Š. Hašek 23.4.2020 20:57

Zásada demokratická ....... sakra ...toť otázka!

Jak je, ty zásady definujete Vy????

Předpokládám, že definujete zásady pro celý Vesmír. Já si tak v koutku definuji zásady pro ČR. Neb jsem zaprděný čecháčkovský šovinista, naprosto mimo EVROPU!

Ale daně platím!!!

J. Jurax 23.4.2020 23:59

A ochočil si ten zlotřilý Orbán média nedemokraticky (mmch, třeba v Německu jsou ochočená víc)? A volby vyhrál taky nedemokraticky? A když využívá svého mandátu daného mu voliči k vládě podle svého uvážení, aniž by ztrácel voličskou podporu, činí nedemokraticky?

Orbán pochopitelně není anděl v kalhotách. Nicméně jeho největším proviněním je, že neskáče přesně tak, jak se z brusele píská. Takže z brusele přesně v intencích EUropských hodnot je na něj - samozřejmě EUdemokraticky - sočeno.

Kdyby kupříkladu pomocí těch dekretů zeleně blbnul, urputně bojoval proti kysličníku, plošně zakázal diesely a přijal hodně moslemínských připrchlíků zbudovav jim honosnou mešitu, byl by v bruseli hlasitě veleben a o nedemokratičnosti by si nikdo nedovolil ani ceknout. Ovšem - Maďaři by mu rychle nakopali pod záda ...

H. Rybnická 23.4.2020 11:50

Pane autoře neřekl jste nám tak docela všechno Paní Jourová řekla, že problém není v textu těch nařízení ale v KONTEXTU, tedy v daných souvislostech. Konkretně řečeno: Pan Orbán se zplnomocnil řídit zemi dekrety na dobu neurčitou. Bez omezení. Samozřejmě že kdykoli múže s jeho dvoutřetinovou většinou v parlamentu prohlásit, že je epidemie na ústupu a že se země vrací k normální podmínkám. Vlastně se takto pan Orbán stal pánem pandemie v Madarsku, toto totiž múže prohlásit zítra nebo až za dva roky nebo krátce před koncem příštího desetiletí. Demokratický proces vládní moci v nouzové situaci probíhá ovšem jinak, MUSÍ se jasně omezit na krátké časové rozmezí a co nejdříve ukončit..

Š. Hašek 23.4.2020 11:58

Není Vám to FAKT HLOUPÉ!!!

Mně se zdá, že Maďarsko na nějakou úřednici Jourovou docela kašle, zcela oprávněně, jejich ústava asi nemá paragraf o té úřednici.

Platí i pro Vás, další vykladačku a pečovatelku o občany Uher. Šup tedy do Pešti!!! Orbán Viktor už se klepe/bojí! Asi jako se klepe Fiala za stolem u Moravce! Sledujete to???

H. Rybnická 23.4.2020 12:57

Nejlépe kašle ten kdo kašle naposled, staré lidské příslové. Orbán očekává 5,6 miliard euro od Evropské unie na 2020, takže si určitě dá před tím kašláním před ústa alespon kapesník. Ty prostředky pochází ostatně od daňových poplatníků jiných zemí, tedy také českých. Nepřipadá Vám to hloupé?

Š. Hašek 23.4.2020 13:16

Nějak se mi zdá, že Orbán dělá všechno pro to, aby ty peníze nedostal. Kašle na ně. Snad mu je dokonce budou bruseláci i vnucovat! To kapesné.

Třeba Vy, Vy byste bez peněz/kapesného "z brusele" neměla na novou televizi???!!!

Nepřipadá Vám to nějaké hloupé?

P. Zinga 23.4.2020 15:11

A maďarských.

P. Adámek 23.4.2020 13:20

Očekával bych, že když někdo chce polemizovat s cizím názorem, že uvede argumenty proti tomuto názoru, a ne že bude meditovat nad tím, jestli Maďarsko na nějakou úřednici kašle nebo ne. Nezdá se Vám Vaše reakce FAKT HLOUPÁ?

Š. Hašek 23.4.2020 15:58

Polemizuji s tím, že se někomu zdá normální, že nepovažuje pana Orbána za ministerského předsedu Maďarska, ale jen za vykonavatele cizích názorů/rozkazů/dojmů/listin. A dále se vyrojily mraky kritiků maďarské ústavy.

Moji reakci považujte tedy, dejme tomu za "nepřesnou". Reakci štrasbrusele i paní Rybnické považuji nadále za hloupě poručnickou. S tím, že ji považuji za občanku ČR, pokud je maďarskou voličkou ....... potom je ovšem situace jiná.

Děkuji za podnět k diskusi, pane Adámku.

S. Novák 23.4.2020 16:32

.....Š. Hašek...ORBÁN má nějakou Jourovou na háku !

J. Kanioková 23.4.2020 18:02

1*****

L. Netolická 23.4.2020 13:25

Souhlasím s p. Rybnickou.

M. Varadinková 23.4.2020 13:33

Proč lžete? Pan Orbán SE nezplnomocnil. To parlament zplnomocnil vládu. Až bude parlament chtít, tak zplnomocnění zruší. Což je zcela v souladu s principy parlamentní demokracie.

A hlavně: Vám je do toho kulové!

A. Nový 23.4.2020 14:28

Slušovická jézéďačko, zjistěte si jako to je. Dělá tu ze sebe blbku. :-))

V. Čermák 23.4.2020 18:34

Tak mně to připadá jako nějaké tlumené hýknutí ze Somáří stáje. Místo vulgarit si dejte trochu zeleniska....

H. Rybnická 23.4.2020 15:18

Vážená paní, ještě jste nepostřehla, že maďarský parlament pozůstává z dvoutřetinové většiny ze strany FIDESZ tedy strany, který je vedena panem Orbánem. Takže že by "parlament" jednal jak bude chtít ?Spíše jak bude chtít pan Orbán nemyslíte? a slovo "kulové" se v naší rodině nepoužívalo takže mu opravdu nerozumím.

Š. Hašek 23.4.2020 16:04

Smiřte se s tím, že ústava maďarska má nějaké znění. Voliči Maďarska měli nějaký názor a rozhodli. Nejste Vy ředitelkou štrasbrusele v záloze?

Smiřte se s tím, že Maďaři budou vařit gulyás a i šunku mají jinou. Jourová bude peskovat Maďarsko!

Pokud nerozumíte "košatosti jazyka českého s výrazem -kulové-? .... Moc se tím nechlubte, asi jste byla v hodinách čj moc nekošatá šprtka.

J. Jurax 23.4.2020 19:59

Ano.

EU musí neprodleně zakázat ve všech svých podřízených guberniích komukoliv ve volbách vyhrát až dvoutřetinovou většinou. Kvůli záchraně eurodemokracie.

A už vůbec tak nesmí vyhrát nikdo, kdo se v bruseli nelíbí.

J. Kanioková 23.4.2020 18:04

P Ř E S N Ě !

J. Jurax 23.4.2020 19:43

Jenomže ten lump Orbán si dovolil vyhrát volby až tak, že má v parlamentu pohodlnou většinu. A to se v bruseli nelíbí.

Bude třeba vydat nařízení, že nikdo, kdo se v bruseli nelíbí, nesmí vyhrát volby tak, aby měl většinu. Aby nebyly porušeny eurodemokratické principy. V bruseli na tom už jistě pracují.

P. Götze 23.4.2020 13:42

nesmysl. pisete nesmysly. evidentne vubec nechapete realitu v madarsku.

J. John 23.4.2020 9:47

EUrovůdci si v současné době nemohou dovolit něco diktovat nebo peskovat např. Orbána. Mohlo by se jim stát, že na jejich štěkot nebude nikdo reagovat a EUromoloch se rozpadne.

S. Ševeček 23.4.2020 9:23

Petr Fiala - obecní šotoušek