Neviditelný pes

POLITIKA: Volební vábnička na peněz chtivé důchodce

23.7.2009

Sociální demokraté přišli před několika týdny s návrhem na výplatu mimořádného 13. důchodu. Protože se jedná o další pokus „koupit“ si voliče z řad důchodců a já jsem jedním z nich, považuji za své právo vyjádřit se k tomuto jejich populistickému předvolebnímu tahu.

Návrh budí dojem, že půjde o pravidelnou dávku, ale bude to jen dávka jednorázová a její výše zřejmě bude jen zlomkem standardního měsíčního důchodu. Přestože nezveřejnila jeho výši, půjde zřejmě o 2400 Kč, které slibovali ve svých protikrizových návrzích. Daňové poplatníky to přijde na 5 miliard Kč. Z toho vyplývá, že každý občan, včetně kojenců, zaplatí 475 Kč, takže čistý zisk důchodce bude jen 1925 Kč.

Jejich návrh, přicházející v období vrcholící recese, je velmi nezodpovědný, protože ohrožuje stabilitu veřejných rozpočtů. Podobným způsobem se snažili uplatit socialisté své voliče v Maďarsku a nyní stojí Maďarsko před státním bankrotem. Proto musí škrtat nejen 13. důchody, ale i snižovat platy ve státní správě. Zároveň muselo zvýšit výrazně DPH, což má dopad především na životní náklady důchodců. Například u mléka, chlebu nebo pečiva je v Maďarsku DPH 18%, zatímco u nás je poloviční.

O tom, že bylo k seniorům přistupováno maximální možnou citlivostí, bylo svědčí skutečnost, že letos bude nejvyšší reálná hodnota důchodů od roku 1989. Od ledna 2007 do ledna 2009 stouply důchody průměrně o 1658 korun, a zastavilo se tak rozevírání nůžek mezi příjmy důchodců a ekonomicky aktivních lidí.

Vlivem stagnace cen nám životní náklady nerostou. Podle dubnových údajů Českého statistického úřadu poklesly životní náklady v domácnostech důchodců meziměsíčně o 0,3 procenta. Je to sice málo, ale přece jenom je to pokles, z čehož vyplývá, že se nás současná krize dotkla ze všech občanů nejméně, a neměli bychom proto ČSSD skočit na vějičku.

Na závěr doporučuji k přečtení článek Pavla Párala Rychle a zběsile do Budapešti

Převzato z Krejci.bigbloger.lidovky.cz



zpět na článek