16.4.2024 | Svátek má Irena


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
j 23.7.2009 7:50

Re: Ranní pobavení

lidé mají vysoké příjmy proto, že se někomu vyplatí jim ty částky dát a potom vám je ho-no, pokud se nejedná o státní zprávu kde to jde z daní tedy styl z cizího krev neteče. A´t každý důchodce dostane tolik , kolik předtím do systému vložil

M.S. 23.7.2009 8:06

Re: Ranní pobavení

Podle vás je tedy správné, když člověk mimo státní správu krade a podvádí. Vaše vyjadřování to potvrzuje.

j 23.7.2009 8:28

Re: Ranní pobavení

Vy asi nebudete zvlášť bystrý. Řeč byla o vysokých příjmech tak nechápu co sem taháte krádeže

:°-( 23.7.2009 7:52

Re: Ranní pobavení

Nesmysl, největším škůdcem je ČSSD svým populismem a rozjrádáním.

M.S. 23.7.2009 8:16

Re: Ranní pobavení

Samozřejmě, ČSSD může i za 2. světovou válku. Nejlepší je Topolánek:-D

Kebule 23.7.2009 5:15

Já jsem též důchodce

a vůbec mne nepřekvapuje, že i mezi námi se najdou tací, kteří Paroubkovi a socanům naletí, aniž by by přemýšleli, co za takovou taškařinou vězí! A dobře jim tak!;-D

M.S. 23.7.2009 7:09

Re: Já jsem též důchodce

Já si osobně na svůj důchod nemohu stěžovat, ale skutečností je, že některé důchody jsou tak nízké, že by musely být zvýšeny dvojnásobně, aby umožnily důstojné stáří. Nejhorší je skutečnost, že nízké důchody mají i celý život poctivě pracující občané.

AGO 23.7.2009 7:34

Co je to důstojné stáří?

Moje babička jako rozkulačena selka pobírala 180,- Kčs(později 380,-Kčs ) a žila důstojně v malém domku bez radia a TV. Jedla maso,mléko, vajíčka co dal chlívek,zeleninu a ovoce co dala zahrádka  a dožila se důstojných 82.let.

jana 23.7.2009 8:54

Re: Co je to důstojné stáří?

Nikdy si všichni nemohli koupit vše. Dnes by každý důchodce chtěl mít peníze na " jahody v lednu". Ale ani máma od malých dětí jim zdaleko nemůže koupit vše.

j 23.7.2009 7:52

Re: Já jsem též důchodce

znám lidi, kteří nikdy nepracovali a pracovat nebudou, pouze pobírají výhody na děti. Jakým způsobem s tím vyžijí nevím ale kolik by měli potom  dostávat důchod?

jana 23.7.2009 8:38

Re: Já jsem též důchodce

Jenže i nízké platy mají poctivě pracující. A vždycky to tak bude, málokdy je člověk se svým příjmem spokojen, každému se zdá, že pracuje více a poctivěji, nežli za to dostává. Mladí, kvalifikovaní lidé mají ve dvaceti stejný nebo vyšší příjem, než já v 55 letech po celoživotní poctivé práci na pozici, na kterou jsem se dostávala postupně a léta. Ale nemá cenu se tím trápit, zadělávali bychom jen na generační konflikt. Také svým dětem jejich příjem přeju, mé nároky jsou již nižší, než jejich.

Witch 23.7.2009 13:56

Re: Já jsem též důchodce

Co, prosím, je důchod, který by musel být dvojnásobně navýšen? Nejnižší možný starobní důchod, který mi prochází rukama,  činí 7060 korun, na což dnes sotva dosáhnou mnozí lidé v továrnách s omezenou pracovní dobou. Tento malý důchod se vyskytuje buď u lidí kolem devadesátky, jimž důstojné stáří umožní příspěvek na péči, i relativně čiperným až do 4000(už si stejně většinou nevyřídí nic na úřadech a nejmíň s hůlkou chodí), což není měsíčně tak málo. Vedle toho mouhou mít i doplatek na bydlení. Anebo jsou to lidé mladší, co několik let pracovali načerno, bez odvodů na nemocenské a na sociální. Těm tedy solidárně přispíváme, i když byli vyčůraní (nebo jejich zaměstnavatelé).

Hadí oči 23.7.2009 4:31

Rozumím tomu dobře?

". . . poklesly životní náklady v domácnostech důchodců meziměsíčně o 0,3 procenta."

Znamená to, že jestliže pro ostatní občany se vše zdražovalo, ceny pro důchodce klesaly? Že by nějaké tajné senior-shopy? :-)

Kebule 23.7.2009 5:24

Re: Rozumím tomu dobře?

Dnes má důchodce spousta možností nakupovat levněji. A také toho mnozí využívají. Vždyť na to mají spoustu času! Zrovna včera dopoledne jsem byl v Aholdu. Bylo tam hodně důchodců. Pozoroval jsem jejich chování a musím konstatovat, že většina z nich se chovala stejně jako já (též důchodce). Kupovala to, co momentálně potřebovala! Přitom Lidlů, Penny marketů, Bill, Kaufflandů a jiných supermarketů je ve městě spousta, takže výběr cen i zboží je nepřeberný! Jak by asi hadí oči plakaly, kdyby se vše vrátilo do komunistických kolejí, kdy člověk lítal od krámu ke krámu a všude slyšel, nemáme, zeptejte se po neděli?;-D

Hadí oči 23.7.2009 5:49

Re: Rozumím tomu dobře?

Je zvláštní, že nic nebylo, ale všichni měli všechno, co se jim zachtělo. Nejen zboží. Např. i zarputilí disidenti dostávali výjezdní doložky.

Zato dnes máme (prý) všechno, jen je problém, že na to všichni nemají.

A tak zase koukám 8-o

NevericiTomas 23.7.2009 6:35

Re: Rozumím tomu dobře?

Ale to neni pravda ze vsichni vsechno meli. Proste spousta veci bud nebyla nebo se nahrazovala nejakym bastlem. Nelzete, pamet nam jeste slouzi.

Inka 23.7.2009 7:02

taky čumím

8-o8-o bóže, všichni měli všechno? I výjezdní doložky? Já nevím, ale často nebyly ani ty základní hygienické potřeby. Asi jste prominentní panáček. Tak buďte radši hezky zticha

Hadí oči 23.7.2009 18:59

Re: taky čumím

Nebudete mi tvrdit, že jste si pravidelně vytíral prxdel novinami, že ne? Ani že vaše stará se pravidelně jeden týden v měsíci balila do prostěradel, že ne?

mil 23.7.2009 7:39

Re: Rozumím tomu dobře?

Hadi, na rozdíl od jiných živočichů, mají oči zastřeny blankou. A v tomto případě hadí oči kryje blanka poněkud zakalená. Rozhodně neměli všichni všechno, co se jim zachtělo a mohli na to i třeba mít. A výjezdní doložky? Tu opravdu nedostal každý a pokud chtěl vyjet za západní hranice, mít ji musel. Ostatně ani na východ nemohl jet jen tak. Alespoň vojenskou knížku byl povinen odevzdat na zvláštním oddělení svého zaměstnavatele. A československou měnu nesměl vyvážet vůbec, nejvýše tři sta korun na osobu. A celní prohlášení a další a další vymoženosti socializmu. Ano, někteří disidenti skutečně dostávali výjezdní doložky, řada z nich dokonce vystěhovalecké pasy. Povinně. Jistě ani dnes všichni všechno nemají, ale nemusí vinkulovat vklad na budoucí auto, až na něj v letitém pořadníku přijde řada. A čekat dlouhá léta na telefonní přípojku. A rozhodně nestojí v pátek frontu u řezníka v naději, že se na něj dostane. A zkusil jste tehdy v sobotu odpoledne koupit někde chleba? A kdykoliv tu toaletní papír, tu třeba něco jiného? Co vám bylo platné, že jste na to měl. Nebudu snad ani zmiňovat otřepané banány  (mimochodem, ty dnes stojí stejně, jako za bolševika, jen jsou v obchodech stále). Ale hadí oči obvykle vidí svět jen z hadí perspektivy. A zdá se, že ani paměť nemají příliš dlouhodobou.

j 23.7.2009 7:58

Re: Rozumím tomu dobře?

bude se svlíkat

Hubený 23.7.2009 6:32

Re: Rozumím tomu dobře?

No,většina lidí kupuje to,co momentálně potřebuje pořád a už hodně dlouho.Řekl bych,že snad i několik tisíciletí... Kebule,svým pozorováním jste udělal díru do světa.Možná je to i na Nobelovku ......;-D

zajíček 23.7.2009 13:48

Re: Rozumím tomu dobře?

My už léta ne. Pokud je zlevněné maso, potřebujema cca 300 gram na jednu večeři, tak zakoupíme kila 2, naporcujeme do mrazáku. Co se táká drogistického zboží, oblíbené přípravky kupujeme v akcích - např. prací prášek Ariel jsme nikdy nekoupili za více než 55 Kč kilo.

Nakupujeme s rozumem, s létáky a internetem. Pračku nekupujeme, když ta stará odejde, ale když už dosluhuje, tak si vybereme model,který nám vyhovuje a nějakou dobu sledujeme ceny. Pak je to i o 3 až 4 tisíce levnější než v nejbližším obchodě.

Witch 23.7.2009 14:08

Re: Rozumím tomu dobře?

Jistě, tak je to normální a tak se dalo vyjít i s pár šprdliky za socíku. Trik s mrazničkou používám třicet roků, partiovky a burzy bývaly můj kamarád. Pro mne je normální, že jsem si během mateřských nedokoupila nic nového na sebe, že jsem dětem šila, pletla, háčkovala,  zatímco dnešní maminy vyhazují věci s povoleným švem.  Ono je relativní, co je chudoba a co dostatek. Ať je příjem jakýkoliv, vsaďte se, že vždycky bude něco, nač se nedosáhne ;-).  Protože jsem už pomáhala s hospodařením velmi nuzným lidem, jsem v tomhle ohledu občas poněkud nahluchlá k nářkům na strašlivou bídu.

Chce to zkrátka mít rozum a hospodařit, nic víc. Máme za sebou léta blahobytu a rozhazování, tak budou ouvej časy, ale hrůza to být nemusí. Dokud hnije ovoce na stromech, protože jsou všichni líní to posbírat, chudá země nejsme.

J.S. 23.7.2009 6:32

Re: Rozumím tomu dobře?

Článeček, tohoto pána dle mého nestojí za povšimnutí. Je to asi trochu zmatený stařík, který nakrmen je určitou propagací. " Hadí oči " Vaše vyjádření je krátké ale výstižné. Dík.

Klaudius 23.7.2009 8:40

Re: Rozumím tomu dobře?

Hadí oči a J.S. jsou zřejmě postiženi Alzheimerem. Takovou pitomost jsem už dlouho nečetl.

Raff 23.7.2009 10:02

Re: Rozumím tomu dobře?

Ale ne.

Stýská se jim po době, kdy patřili k těm rovnějším.

Petr Kohout 23.7.2009 7:23

Re: Rozumím tomu dobře?

důchodci mají jinou skladbu výdajů než například rodiny s malými dětmi a proto se jich týká pokles/vzrůst cen jiného zboží.