19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Ivan 23.7.2009 13:57

Re: "letos bude nejvyšší reálná hodnota důchodů od roku 1989"

Existují i jiné rozbory a srovnání než ty, které jsou zveřejňovány současnými dokonale cenzurovanými medii. Musíte ale hledat na internetu. Podle objektivních rozborů si hospodářství Československa počínalo za období vlády KSČ daleko lépe, než nyní za vlády kapitalistů. Od roku 1948 se majetek společnosti počítaný v objektivizovaných cenách (opravených o inflaci a vliv měnové reformy) vzrostl sedminásobně. Příjem z kolektivizace a znárodnění po roce 1948 přitom činil pouhých 7 až 8% z majetku státu a tvrzení, že majetek státu vznikl nakradením komunisty je zcela lživé.

Witch 23.7.2009 13:56

Re: Já jsem též důchodce

Co, prosím, je důchod, který by musel být dvojnásobně navýšen? Nejnižší možný starobní důchod, který mi prochází rukama,  činí 7060 korun, na což dnes sotva dosáhnou mnozí lidé v továrnách s omezenou pracovní dobou. Tento malý důchod se vyskytuje buď u lidí kolem devadesátky, jimž důstojné stáří umožní příspěvek na péči, i relativně čiperným až do 4000(už si stejně většinou nevyřídí nic na úřadech a nejmíň s hůlkou chodí), což není měsíčně tak málo. Vedle toho mouhou mít i doplatek na bydlení. Anebo jsou to lidé mladší, co několik let pracovali načerno, bez odvodů na nemocenské a na sociální. Těm tedy solidárně přispíváme, i když byli vyčůraní (nebo jejich zaměstnavatelé).

zajíček 23.7.2009 13:56

Re: Hlavně by měly být zvýšeny minimální důchody

Vy víte o výpočtu důchodu koluvé. Např. v 90.letech se počítal důchod z posledních odpracovaných 10 let, pak se bralo 10 nejlepších let z posledních 15. Pokud někdo tvrdě dřel, vydělával nadprůměr, postavil dům, vychoval děti a po svých padesátinách zvolnil tempo a občas zamarodil - záda, srdce, dopřál si lázně - tak mu při výpočtu důchodu bylo prd platný, že 30 let bral 130% tehdejší průměrné mzdy, zohlednilo se jen posledních 10 let.

Kromě bílých límečků s vysezenými třídami - ti berou s vyšším věkem vyšší mzdu, normální člověk ke stáří už neplní normy ani úkoly tak rychle a snadno jako v 30 nebo v 40. Nebo znáte dělníka na pile, který v 60 odvaluje stejně rychle jako třicátník?

Takže ti lidi do systému nasypali dost, ale zpět dostali minimum.

Ivan 23.7.2009 13:52

Re: pol - přidávání peněz důchodcům je stejné jako

To je srandovní návod, jak přijít o veškeré uspořené peníze. Jedinou jakž.takž záruku může poskytnout jedině stát. Soukromá banka - to je nejlepší způsob, jak úspory v nejlepším případě znehodnotit, v orším případě o ně úplně přijít.

I v USA nakonec stát musel zasáhnout a zabránit tomu, aby miliony amerických důchodců bláhově spořících v soukromých důchodových fondech nepřišly po krachu bank o svoje celoživotní penzijní úspory.  Kapitalismus si tak rozsáhlé nepokoje ve společnosti nemohl dovolit.  I tak přišli o podstatnou část svých úspor.

Značka "Vocílka" zamýšlí tunelovat nějakou banku, že dává takové rady?

Pamětník 2 23.7.2009 13:51

Re: pol - přidávání peněz důchodcům je stejné jako

Pane Vocilka,sice zajímavý názor,ale nic víc.Když někdo žije z r uky do úst,těžko si našetří.Je dokázáno,že minimálně 60% lidí je hluboce pod průměrným platem.Každý si tolik nenašetří,aby nepotřeboval důchod.Možná by prospělo,kdyby byla ze zákona stanovena částka,kterou by si museli lidé ukládat podle toho,kolik berou.Bohužel problém důchodů je natoli vážný,že se ho bojí všechny politické strany.Zvláště před volbami hýří sliby,které ví,že je nemohou splnit.Paroubek je toho jasným důkazem,ale ani ostatní strany "nezahálejí."Jen se mlátí prázdná sláma.

Spirit 23.7.2009 13:49

"letos bude nejvyšší reálná hodnota důchodů od roku 1989"

Jak jste na to tvrzení přišel, kolego? Všechny státní orgány si dávají velký pozor na to, aby nezveřejnily nic, co by mohlo vyznít nepříznivě ve srovnání s rokem 1989. Sem patří i životní úroveň důchodců. Důchodce by si měl pamatovat, že v roce 1989 se důchody vypočítávaly každému jinak, že byly preferovány nízkopříjmové skupiny a některé profese, a měly proto vysoké důchody v poměru ke mzdám a platům, kdežto důchody těch, kteří měli vyšší mzdy (často vysokoškoláci, kteří ovšem při absolvování VŠ ztráceli proti dělníkům průměrný čtyř- až šestiletý roční příjem - v šedesátých letech se za ty peníze dal postavit domek, a navíc se ty peníze dělníkům počítaly do výpočtu důchodů) tvořily jen malé %. Starobní důchody, které v r.1989 tvořily 50%, a v roce 1991 dokonce 55% hrubé mzdy, jsou dnes sice údajně 7x vyšší, ale tvoří jen 40,2% hrubé mzdy. Jak to koreluje s údajem MPSV, že reálné důchody ve srovnání s rokem 1989 stouply na 108%? Nepřetržitou řadu  životních nákladů 1989 - 2008 nikde nenajdete. Musíte se spoléhat na tvrzení MPSV. Tomu současnému absolutně nevěřím.

zajíček 23.7.2009 13:48

Re: Rozumím tomu dobře?

My už léta ne. Pokud je zlevněné maso, potřebujema cca 300 gram na jednu večeři, tak zakoupíme kila 2, naporcujeme do mrazáku. Co se táká drogistického zboží, oblíbené přípravky kupujeme v akcích - např. prací prášek Ariel jsme nikdy nekoupili za více než 55 Kč kilo.

Nakupujeme s rozumem, s létáky a internetem. Pračku nekupujeme, když ta stará odejde, ale když už dosluhuje, tak si vybereme model,který nám vyhovuje a nějakou dobu sledujeme ceny. Pak je to i o 3 až 4 tisíce levnější než v nejbližším obchodě.

Ivan 23.7.2009 13:47

Re: Nejsme loajální ke své zemi

Pokud nechcete, aby příští generace doplácely, tak nevolte ODS. Z více než 1000 miliard státního dluhu vzniklo plných 800 miliard za vlád ODS. Přesto propagandisté stále lživě křičí o tom, jak ČSSD zadlužuje občany. A to nemluvím o stovkách miliard, které ODS občanům přímo ukradla z jejich úspor tím, že připustila inflaci vyšší, než jsou úroky poskytované bankami na vklady střádajících. (Banka, která poskytuje úrok nižší než je míra inflace by měla okamžitě ztratit bankovní licenci a přejít pod státní dozor.)

Witch 23.7.2009 13:41

Re: Pravice.

Ano, jsou tu veliké problémy a rozdíly, jenže to je i malér s těmi odklady reforem. Prosím Vás, pokud bude u maminky sebemenší zdr. problém, třeba hůlka, zažádejte si na sociálním odboru i o ten PnP. Mám zkušenost, že ti nejpoctivější dříči se ostýchají a překonávají šílené potíže. Aspoň tak se jí srovná ta nespravedlnost. A že jako přadlena problémy má, na to vemte jed - necitlivé prsty například, skřípnuté nervy krční páteře...

Hm, ozvala jsem se, protože vidím, že argumentačně se tady cucá z prstu ;-P

zajda 23.7.2009 13:41

Re: ladiku 53 I já Vám doporučuji čtení a hlavně grafy !

Bože bože, rozpočet se sestavuje v září na základě červencových statistik a předpovědů. V létě 2008 nebylo v Evropě o krizi ani špitáno.

Vocílka 23.7.2009 13:34

Re: Nejsme loajální ke své zemi

Vy máte důchod větší než jste měl příjem z práce?

Witch 23.7.2009 13:34

Re: Před 12 lety sliboval 13. důchod pan Miloš Zeman.

Nejen to, za vlády soc demo se nehnulo skoro nic kupředu, naopak se zastavily potřebné a termínované reformy, které jsme slíbili udělat - a podepsali, že budou. Takže volební vítězství ODS byla ohromná výhra, protože se pustila do nepopulární, leč nutné a odkládané práce.  Proto málem Paroubka omejvali, když se mu podařilo rozbít vládu. Kdyby hned tehdy zvítězil, spousta věcí by zase šla do háje...

Sunny 23.7.2009 13:33

Trapné sliby

Těmi trapnými sliby Paroubek a jeho volební tým uráží všechny slušné důchodce. Pokud mohu soudit z diskuzních příspěvků níže, o jeho almužnu málokdo stojí. Rozumný politik by se měl zaměřit na budoucnost.

Pamětník 2 23.7.2009 13:32

Re: Volební vábnička na peněz chtivé důchodce.

Titulek je adresován jako vábnička na peněz chtivé důchodce.Také jsem se vyjádřil jasně,že mne sliby Paroubka nezajímají,ne Paroubek.To ostatní co se promrhá,není určitě důvodem,aby se o tom nediskutovalo?To není pracovitost politiků,ale snaha získat peníze.

zajda 23.7.2009 13:31

Re: Pravice.

Děkuji, že jste se ozvala. Ono, přidat 5% k důchodu 7000 nebo 10000 je přece jenom rozdíl. A starodůchodci na tom byli opravdu špatně.

Moje matka dělala od svých 14 let vždy manuální práci, přadlena, lisařka ve strojírenském podniku na 2 směny s 2 dětmi (7 a 9 let - ty se zaopatřily samy). Další dvě děti měla později, naneštěstí mladší bratr( narodil se jí ve 43 let) dost marodil, a tak, když odcházela do předčasného důchodu ( podnik, kde pracovala skončil) o 13 měsíců před řádným termínem, tak se jí důchod spočítal za posledních 15 let., kdy často ošetřovala mladšího bratra. Směšný důchod (= pani, co chcete -dyť jste byla furt doma s děckem)- později jsme zjistili, že ji nezapočetli 2 mladší děti a 15 let práce, po reklamaci zase chybělo 12 let a 2 starší děti. Každé vyřizování se táhlo přes 3 roky, doplatili ji jen zákonou dobu ( i když uznali, že všechny podklady byly správně a včas dodány).

Za léta dřiny a léta nadprůměrných platů, má svých 7 tisíc. A každoroční přidávání jen zvětšuje propast mezi staro a novodůchodci.

Vocílka 23.7.2009 13:30

Re: pol - přidávání peněz důchodcům je stejné jako

Souhlasím. Každý si měl před tím než odešel z pracovního procesu našetřit tolik aby důchod nepotřeboval. Nejvýš jako mírné přilepšení.

Vocílka 23.7.2009 13:27

Re: lovy beze zbraní.

A tušíte co ten váš modní bypass stál peněz? Co by se zato mohlo opravit silnic.

ludva 23.7.2009 13:24

Re: lovy beze zbraní.

Tisíc korun k důchodu je propaganda komunizmu ? A vyhrožovat, že mě redakce trpí - to je právě ten váš bolševizmus. Jiné názory prostě nechcete slyšet. Vy o demokracii nemáte ani páru.

ja-noryna 23.7.2009 13:20

Re: pol - přidávání peněz důchodcům je stejné jako

rodice jsou nebo budou duchodci. o rodice se starejte, ale duchodcum nic nedavejte !

Sunny 23.7.2009 13:18

Re: pol - přidávání peněz důchodcům je stejné jako

Promiňte, ale tohle považuji za stupidní názor. Rodina k tradičním konzervativním hodnotám totiž neodmyslitelně patří. Postarat se o rodiče považuji za svou povinnost. Je to jen malý zlomek toho, co věnovali oni mně.

ladik53 23.7.2009 13:18

Re: Jestli se nemýlím...

Špatně čtete mne i Volební program ČSSD. Když si ho přečtete ještě jednou a nezaujatě tak možná zjistíte, že to není tak jak tvrdíte. Alespoň já tomu rozumím jinak, než Vy. Ale nechci tady dělat ČSSD mluvčího.

Marat 23.7.2009 13:18

Re: Nejsme loajální ke své zemi

Také jsem důchodce (už jedenáctý rok) a jsem na tom daleko lépe, jak když jsem pracoval a musel živit rodinu. Nyní jsme s manželkou v důchodu , jsme jen sami dva a náš důchod je větší, jak když jsem pracoval. A z důchodu si platíme jen zdravotní pojištění a nepatrně daně. I když v ČR mají důchodcí menší příjmy,jak v době kdy chodili do zaměstnání, ale také mají menší výdaje. Rozhodně se důchodcum žije lépe, jak rodinám z dětmi.

Enigma 23.7.2009 13:18

Re: lovy beze zbraní.

Ludvo, redakce vám dosud trpí vaši propagandu komunismu. Činíte tak skrytě i otevřeně. Jste ten typický bojovník za návrat socialismu. Nic jiného v tom není. Proto budete remcat za 30 Kč, přestože jste asi mladý a k doktorovi jdete 1 x za rok. Takže se vás ten poplatek netýká. Teď se "trápíte" tím, že nám důchodcům nepřidali 1000 Kč. stylem ber, kde ber. To se vás také netýká. Nedělejte mluvčí sebevědomým důchodcům. Ti bývalí papaláši vás asi budou velebit. Ale ti už nejsou od revoluce ve hře. Je to jasné?

j 23.7.2009 13:17

Re: Volební vábnička na peněz chtivé důchodce.

nikdo neosočuje důchodce, že jsou chtiví ale spíš, na co se mouhou nechat nalákat od Paroubka

Paroubek vás nezajímá zato dozorčí rady vám vadí. U mě je to přesně obráceně

Witch 23.7.2009 13:11

Re: Hlavně by měly být zvýšeny minimální důchody

Milý "j", když budete nemohoucí, máte přece nárok na měsíční příspěvek, který podle míry potřebné pomoci od srpna dělá až 12 000. Vedle důchodu. Ten si nechte na byt a kapesné. Z PnP se zatím hradí i jídlo od pečovatelské služby. ;-)

Marat 23.7.2009 13:08

Re: Souhlas

Zabere to bezpečně.

Voliči na celém světě jsou takové nemyslící stádo. Vždy se dají nachytat a vždy zbaští každou návnadu. Né sice všichni, ale vždy je jích dost.

Witch 23.7.2009 13:07

Re: Pravice.

Witch znamená čarodějnice :-)  Pane Karle, ono  klišé o porcování medvěda zní krásně, ale jen to tak vypadá. Z prostředků, které MPSV má, právě navýšilo od 1.srpna příspěvky na péči pro nejhůře postižené lidi, naprosto závislé na péči, včetně dětí. Místo jedenácti dostanou dvanáct tisíc. Měsíčně.

Nemůže strkat moc peněz do nějakého medvěda, když bude třeba nastrkat do praxe program boje proti chudobě a sociálnímu vyloučení, což začne za půl roku. To se týká hlavně rodin s dětmi, dětí z dětských domovů a vůbec skotačení kolem udržení rodiny pohromadě, pěstounské péče a podobně. Zrovna tahle oblast jede posledního dva a půl roku slušně kupředu a ať se to komu líbí nebo ne, zaplaťpánbu za Nečase a Šimerku.

ja-noryna 23.7.2009 13:01

Re: Ten důchod si může strčit Paroubek do své tlusté perdelky!

souhlas, doufam, ze ho odmitnetye prijmout (ten duchod) 

ja-noryna 23.7.2009 13:00

Re: Důchodce okradla ODS

a neni. platite si nejaky ? kolik vam vynesl ? a jak to chodi s privatnimi fondy je nejlepe videt v USA. nebo jiz nejsou nas vzor ?

ja-noryna 23.7.2009 12:58

Re: důchodci, az budete stary, tak opravdu si zadne penize

jako duchodce nezaslouzite. to je spravne stanovisko mladeho konzervativce. taky doufam, ze se postarate aby vasi rodice nic nedostavali. jiz stari sedlaci rikali: dedecek, babicka ujidaji chlebicka. a doufam, ze ods po svem vitezsvi duchodyu zrusi. penize vybrane na duchodove pojisteni jiste soukroma firma vyuzije lepsim zpusobem, nez je vyplacet starikum.