18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

POLITIKA: Volby skončily, zapomeňte…

Před třemi měsíci jsme byli volit kromě do Senátu PČR i do obecních zastupitelstev. Říká se, že volby jsou svátkem demokracie. Snad. On totiž ale i každý svátek někdy končí. V některých místech se voliči jen divili, kam se jejich hlasy po volbách poděly. Proč?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Š. Hašek 3.1.2019 21:35

Faktem je .....

Pokud někdo dá dohromady "pejsek kočička" koalici složenou na 50.5% z "konzervativců, komoušů, zelených a lidovců a jiných", všichni po šesti procentech ....... měli by voliči zbystřit pozornost. Všichni!

Můj názor. Někdo se mohl zbláznit, když vznikla onehdy velká koalice dvou. Nyní je "záchrana hodnot" na vsi spolčení se pěti "posledních nýmandů" proti jednomu...... . No nic. Politika není besídka mateřské školy.

M. Mikulec 3.1.2019 16:08

Mne se nejvic ekluje

Cssd ve vlade na 5 ministerstvech. Jeji volebni vyprask 7% je teda vysmech volicum.

Jinak komunalni volby nejsou volbami 2.kategorie: to se muze jevit leda tak Prazakum.

Protoze v Praze sidli masmedia.

M. Krčmář 3.1.2019 14:03

To je rozdíl mezi poměrným a většinovým systémem. Dle mého názoru je demokratičtější poměrný, efektivnější většinový. A jelikož máme systém poměrný,stane se,že tři strany s 60% pošlou do opozice vítěze se 40%, můžeme s tím nesouhlasit,ale to je tak všechno,co se s tím dá dělat. Samozřejmě můžeme systém změnit na většinový, avšak obávám se,že největší bojovníci za změnu se po prvních prohraných volbách změní v opak.

P. Selinger 3.1.2019 12:38

Autorka je

troll ANO ?

J. Horský 3.1.2019 16:52

Nikoli, troll ODS

Paní autorka byla 20 let zastupitelkou za ODS na Praze 3 (z toho 4 roky starostkou). Právě ODS poslední volby na P-3 vyhrála (ovšem těsně), načež ji vyšachovala koalice TOP-STAN-Zelení-Piráti.

http://www.praha3.cz/samosprava/zastupitelstvo/vysledky-voleb

http://www.praha3.cz/samosprava/rada

L. Harvánek 3.1.2019 10:53

Politika: ...

Průšvih je v tom, že vítěz není ochoten ke kompromisu

Š. Hašek 3.1.2019 21:37

Re: Politika: ...

Jak kdy.

Možno pozorovat, že ANO jistý kompromis umí.

J. Kočí 3.1.2019 10:45

Proč si nevolit starostu?

Problémy popsané v článku jsou problémy poměrného systému. Kdybychom si volili přímo starostu, zmizel by hlavně ten nejodpornější výsledek, tj. téměř nikým nevolený trpaslík de facto rozhoduje, protože bez něj by nebyla většina.

M. Krčmář 3.1.2019 13:17

To byste musel změnit systém ve smyslu americké volby presidenta, který si následně sestaví vládu,ale přesto je závislý na dvou komorách.

V našich podmínkách by přímo volený starosta bez podpory zastupitelstva nikdy nic nerozhodl,a k tomu by pravděpodobně v mnoha obcích došlo.

B. Rameš 3.1.2019 10:00

V poměrném volebním systému

to tak chodí, s tím nic nenaděláme. Také se mi lepení účelových koalic nelíbí, ale dát všechnu moc vítězi s, dejme tomu, 35% hlasů, rovněž není to pravé ořechové (ať je jím kdokoli). S těmi narudlými a nahnědlými stranami - pokud je subjekt řádně akreditován a připuštěn k volbám, je jeho dodatečné lakování barvami k výkalu. Problém je, že nikdo nemá koule na to, aby podobné subjekty z politiky vyloučil - a popravdě, nejsem si jistý, zda by to nakonec nebylo kontraproduktivní, známe ten syndrom mučedníků za víru.

P. Lenc 3.1.2019 10:00

Zvláštní

paní autorko.Tak zvolení zástupci kteří utvoří koalici ve které nevládne vítěz je něco nedemokratického? Zvláštní pojetí výsledků svobodných voleb.

K. Janyška 3.1.2019 9:51

Kdyby místní volby nebyly, bylo by to jedno.

Nepolitický výběr kvalifikovaných losováním a jejich kontrola zákonem by přinesl výsledky lepší a byl by skoro zadarmo... Dzp.

R. Gramblička 3.1.2019 6:34

ale ale ale

takže obcházení vůle voličů slepenci malých stran se autorce nelíbí, ale pokud jsou vítězové rudí, hnědí, tak je to ok? V takovém případě jde vůle občanů bokem? A co vůle voličů nevítězných stran? Ta se nepočítá? Sestavování koalic (jakýchkoli) nijak nepopírá zastupitelskou demokracii, kterou tady máme. Problém mnohých je, že si demokracii idealizujeme a často do jejího popisu vkládáme vlastnosti, které ale s demokracii přímo nesouvisí. No a pak jsme zklamaní, že demokracie nefunguje tak, jak jsme si jí vysnili.