Neviditelný pes

POLITIKA: Volby podle Orwella

7.9.2020

Dostal jsem dnes přes whatsapp neuvěřitelnou fotografii. Jedna moje známá vypomáhá v ordinaci praktického lékaře a je opatřena veškerou myslitelnou anti-covidovou ochranou. Má roušku, na hlavě jakýsi čepec, kolem krku cosi jako šálku a přes to všechno navlečený plastový štít. Tuto zdravotnici tedy zrádný virus opravdu nepřemůže, to by mu nestálo za tu práci, když má všude kolem tolik báječných obětí – bez roušek, štítů a strachu, který zjevně je hlavním (mediálně živeným) motorem covid-mánie.

Napadlo mě nad tou fotkou, že by se podle podobných not dala přetvořit celá naše slavná demokracie, liberální, středisková… Představme si to. Na tiskové konferenci vystoupí náležitě dramaticky premiér, ministr zdravotnictví, hlavní hygienička, ačkoli ta s dvoumetrovým odstupem, jsouc v karanténě, a ti všichni přednesou nejnovější opatření vlády ve věci covid.

Ve dnech 2. - 3. 10. se mají konat krajské volby a první kolo senátních voleb. To ovšem představuje nesmírnou hrozbu: srocování lidu ve volebních místnostech, kde vskutku nepůjde zařídit, aby členové volební komise a voliči byli navzájem jeden od druhého v patřičném dvoumetrovém odstupu. A navíc, a to je ještě horší, všichni ti lidé budou muset mít zakrytý obličej, minimálně rouškou či respirátorem, když k tomu přidají plastový štít, bude ještě lépe, optimální by byl nikáb či burka, ale to by si někdo mohl špatně vysvětlit. Tak jako tak to znamená, že zakrytí části obličeje vcelku logicky znesnadní, ne-li zcela znemožní identifikaci voliče podle fotografie na občanském průkazu.

Co z toho plyne? Na Ústřední volební komisi a Ústavní soud se sesypou tisíce stížností a žalob na neplatnost volebních výsledků, a jak známe tento typ orgánů činných v naší zemi, je dosti pravděpodobné, že ony stížnosti nebudou oslyšeny. Mohlo by to v důsledku znamenat až vyhlášení neplatnosti celých voleb a vypsání nových, což znamená bratru cca miliardu ze státního rozpočtu. A takovou nehospodárnost si přece nikdo nelajskne.

Ve hře jsou tedy zhruba tyto scénáře:

1) Vláda zruší z preventivních důvodů všechny typy voleb jednou provždy. Tato verze by na první pohled byla pohodlná, ale znamenala by setrvání prezidenta, středočeské hejtmanky, ministra vnitra a dalších pro premiéra těžko uchopitelných osobností jaksi na věčné časy a nikdy jinak.

2) Vláda zruší letošní volby, přesune je na jaro, mezitím promoří veškerou populaci, což postihne zejména starší generaci, takže k nově vypsaným volbám půjdou především prvovoliči a volby vyhrají Piráti. Taky nic moc vyhlídka.

3) Vláda 4. října vyhlásí výsledky voleb – a pozor –, aniž by se otevřela jediná volební místnost. Prostě se ta čísla nějak odhadnou. Pozitivní je, že se ve volebních místnostech nikdo nenakazí, a ještě se za de facto nevykonané volby ušetří hora peněz, což pomůže předsedovi vlády naslibovat dalším mnoha sociálním skupinám různé bonusy, vyšší platy, možná i na to pohřebné dojde, když už tu máme ten covid, tak se to rétoricky hodí. Ostatně lid už je na podobné věci připraven. Tuhle jsem četl jednu obzvláště vydařenou reklamu jedné nejmenované cestovky: „Když poletíte na zájezd s námi a v průběhu zájezdu zemřete na covid, uhradíme náklady na váš pohřeb.“ Cynické? Možná. Ale jen to posouvá slavné Overtonovo okno. Prostě si i na tyto věci nakonec zvykneme, aby mohly přijít ještě horší.

Zkrátka a dobře, letošní volby jsou na vážkách. Nechme se překvapit, jak to naše řídící elity vymyslí. Třeba i to bude jedním z vodítek, koho nakonec volit. Bude-li to ovšem ještě možné.

P.S.

Tento a další autorovy komentáře můžete najít také na stránce www.petrzantovsky.cz. Nepřehlédnete-li ji, nebudete zklamáni.



zpět na článek