19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Volba prezidenta a úcta k pravidlům

Nejvyšší správní soud vrátil do hry o post prezidenta republiky už vyřazenou kandidátku Janu Bobošíkovou. Mnohem důležitější je však to, že tři soudci včetně samotného předsedy soudu Josefa Baxy s výsledným usnesením nesouhlasili.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 27.12.2012 17:10

přímá volba prezidenta

Ano, souhlasím s autorem, kvůlivá jednomu superalfa samci? (či komu/čemu) bude na forhontu kočkopes jak vyšitý. Ale vox Populis, vo Dei.

P. Pavlovský 27.12.2012 9:10

Konentrace hlasů antikomunistů na knížete není zcela nereálistická

Nápad jak dostat do druhého kola alespoň jednoho kandidáta, který nikdy nebyl členem KSČ přišel sice trochu pozdě, ale stále ještě je realizovatelný. Týká se totiž pouze čtyř kadidátů.

Levicově orientovaní voličové budou volit doleva: Zemana, Dienstbiera  (oba si šli KSČM říci o podporu) a Bobošíkovou. (Je to drzý a kandiduje to na všechno na co se jen trochu kandidovat dá. Co je to?) Ti jsou proto pro antikomunistickou strategii nezajímaví, navíc  J. Dienstbier je pasivně  užitečný - ubere hlasy Milošovi.

Roithová a Sobotka jsou v obtížné situaci, protože nemohou zcela nezávisle rozhodovat sami o sebě - kandidují je jejich strany a ty by s jejich odstoupením ve prospěch K. Schw. musely souhlasit. (Sloužilo by jim to ovšem ke cti a nijak nepoškodilo, ani jeden z obou kandidátů nemá na druhé kolo šanci.).

 Naopak  T. Fischerová je sice podporována levicovou SZ, ale je na ní nezávislá a lze ji považovat za antikomunistku. V. Franz je pak úplně nezávislý a z levicových sidestepů bych jej nepodezíral.

Krátce:  Intelektuálský tandem pravdoláskařů  F+F by měl svorně podpořit exkancléíře V. Havla - Karla Schwarzenberga. ODS a KDU-ČSL by pak měly k témuž vyzvat svoje kandidáty. V nejbližších sněmovních volbách by se jim to v dobrém vrátilo!

J. Vlk 27.12.2012 15:39

Re: Konentrace hlasů antikomunistů na knížete není zcela nereálistická

Správně ! Doufám, že vámi jmenovaní ho podpoří a víc nikdo !

L. Matura 27.12.2012 8:55

Větší přesnost by neškodila.

"Nejvyšší správní soud vrátil do hry o post prezidenta republiky už vyřazenou kandidátku Janu Bobošíkovou. Mnohem důležitější je však to, že tři soudci včetně samotného předsedy soudu Josefa Baxy s výsledným usnesením nesouhlasili."  

Takhle napsáno to ovšem vypadá že ti tři bylo pro prováděcí zákon ve znění jak ho hájilo MV a také se tak Henych v tom smyslu obhajoval (že to bylo jen 4:3).  A to není pravda. 4 soudci řekli, že je zákon blbě v části výpočtů chybných hlasů, pro 3 soudce je zákon celý blbě a dokonce v rozporu s ústavou. Zkuste pane autore příště své výroky psát přesněji. Jinak úctu k pravidlům nedosáhneme. Děkuji

J. Kočí 27.12.2012 8:27

Ústava je zmetek

Zcela souhlasím s mnoha body článku, jako že neúcta k pravidlům, snaha měnit ústavu, zvyšování váhy úřadů kvůli nejasným pravidlům atd. Ale jako červená nit se vine jednotlivými odstavci včetně názorů soudce Baxy: kdyby byla ústava dobře napsaná, tak prostě není co řešit. Ústava je právě to, co navodilo současný (i minulý) stav beznaděje, soupeření jednotlivých skupin až na krev, prorůstání zločinu do nejvyšších kruhů státní správy atd. Tam by se mělo začít. A s většinovým systémem naprosto souhlasím, protože pak by nikdy nevznikla ona šaškárna s Píkovou. 

P. Čech 27.12.2012 7:31

Úcta k pravidlům???

Souhlasím, ale když už úcta k pravidlům, potom ke všem. Tedy i k těm, která jsou obsahem čl.1 a čl.21, odst.4 Listiny základních práv a svobod. Pokud by zákonodárci měli v úctě ony články Listiny, nikdy by nemohli dopustit, aby se do zákona 71/2012 sb. dostal čl. 56, odst.5. Tyto články zákona a Listiny jsou v zásadním rozporu.

J. Stejskal 27.12.2012 2:43

Ale? Fakt?

"Nedávno vznikla iniciativa s názvem Přímá volba poslanců. Její název je zavádějící, protože volá po něčem, co už máme."

P. Čech 27.12.2012 7:34

Re: Ale? Fakt?

Voláme po něčem, co zde nemáme. Poslanci jsou voleni přes politické strany, jako prostředníka. Toho jste si ještě  za 23 let nevšiml? Přímá volba poslanců existuje pouze ve většinovém systému, tedy stejně a nebo podobně jako jsou voleni senátoři.

T. Pansky 27.12.2012 0:57

Nekolik poznamek: Ceska ustava byla psana ve velke rychlosti ...

...  Dale je treba se oprostit od klise, co je a co neni ustavou.  Kdo muze zavodit o post prezidenta zajiste ustavou neni, to je provadeci predpis.  Nanestesti se ukazuje, ze stat zamestnava lidi, kteri na svych postech nemaji co delat (nejsou schopni napsat provadeci predpis) a zamestnava soudce, kteri take nemaji na svych postech co delat (ono se vse v Cechach soudi natriktat a na vysledek si vsadte v Sazce).  ... S primou volbou prezidenta osobne souhlasim.  Lide si musi vybrat svuj osud: zvoli si tluc-hubu s komunistickou minulosti nebo se rozhodnou pro seriozniho cloveka, je to na nas.  top0625top@live.com

P. Čech 27.12.2012 7:36

Re: Nekolik poznamek: Ceska ustava byla psana ve velke rychlosti ...

Také se mýlíte, pane Panský. Zákon 71/2012 sb. je součástí ústaního pořádku, poměvadž mění ústavu A kdo může závodit o post prezidenta je tam v čl.56, odst 5 uvedeno