18.4.2024 | Svátek má Valérie


POLITIKA: Vojtěch Filip usvědčen z opakované lži!

21.6.2018

Předseda KSČM Filip lhal v nedělních Otázkách VM i následně v pořadu ČT24 o tom, jak dvanáct českých europoslanců mělo hlasovat pro sankce pro ČR. Věděl, že opakuje už tisíckrát vyvrácený hoax, přesto vědomě popřel i své vzdělání.

Je to víc než rok, přesto se v České republice opět řeší lež o tom, jak vlastizrádní poslanci hlasovali proti České republice a prosadili obrovské sankce za to, že jsme odmítli přijímat migranty na základě nesmyslných kvót. Postaral se o to předseda KSČM Vojtěch Filip, když tento „seznam vlastizrádců“ použil jako argument, proč by prezident Zeman neměl za ministra jmenovat Miroslava Pocheho, který měl činem prokázat nenávist k vlasti. Více se snad ani shodit nemohl.

Největší českou „fake news“ vypustil europoslanec Mach

Se zcela špatnou interpretací hlasování z 18. 5. 2017 přišel jako první bývalý europoslanec Petr Mach. Chtěl ukázat, že hlasoval proti, a doufal ve vítězství v parlamentních volbách. V těch pohořel a jen pomohl vytvořit největší českou „fake news“. Hlasovalo se o tom, zda má Komise začít řešit situaci, kdy země V4 odmítají přijímat běžence. Tato řízení o nesplnění povinnosti (infringement) jsou běžnou věcí, jde v nich o několikafázové vyjednávání Komise se státy a až na konci může být případ předán Evropskému soudnímu dvoru, který může rozhodnout o udělení sankcí. Naprosto nejde říct, že „europoslanci odhlasovali sankce“, to zvednutím ruky prostě nemohou. Jakékoliv sankce vždy dává až soud. A hlavně, v tomto hlasování byli pro jen kolegové Polčák (STAN) a Niedermayer (TOP09), ne 12 europoslanců, ne lidovci a ne Poche.

Ke zvednutí ze dvou na dvanáct došlo proto, že Mach v tom jednom svém blogu informoval ještě o jiném z celkových 11 hlasování, která se ten den nezávisle na sobě uskutečnila, a to hlasování o rezoluci k Sýrii. Rezoluce je nezávazný poziční dokument, něco jako „volební program“, kdy dávám ostatním vědět svůj názor, ale při nesplnění se nám maximálně někdo vysměje. V rezoluci se konstatovalo, že situace v Sýrii pořád není dobrá a bezprostředně sousedící regiony (tedy např. Turecko, ideálně i Saúdská Arábie) by měly být ochotné Syřanům pomoci. Ve výčtu možností byl zmíněn i nějaký relokační mechanismus – to Mach vytrhl z kontextu a vlastně se chlubil tím, že mu nevadí zločiny Islámského státu, o jehož odsouzení to bylo především. Kdo zná celý text, bude se naopak ptát, jak to, že pro bylo JEN dvanáct europoslanců. ​

A teď lekce kritického myšlení a kontrolní otázky, jestli je tato interpretace správná:

1. Je to rok, řeší se od toho května 2017 nějaká nutnost přijmout uprchlíky ze Sýrie na základě nových kvót, které už europoslanci odhlasovali? - Ne, ani na konspiračních webech.

2. Dovoluje legislativní proces EU, aby ke schválení nějaké závazné legislativy stačil jen souhlas europoslanců? - Ne, vždy zde figurují ještě další dva orgány EU – Komise a Evropská rada.

3. Řeší se zaplacení nějaké konkrétní sumy, když už ty sankce jsou údajně odhlasované? – Ne, Komise ale podala žalobu Evropskému soudnímu dvoru a čeká se, co bude dál.

Lež rozšířil Okamura, trestní oznámení je stále otevřené

Lež o vlastizrádných europoslancích vypustil do TV Barrandov a následně do volebních novin SPD, na sítě apod. až Tomio Okamura, který zavádějící blog Macha ještě více překroutil, zveličil a smíchal vše dohromady. Na upozornění nereagoval, na profilu všechny blokoval (viz stránka Okamura mi dal ban), nereagoval na maily ani telefony. Situace se vyhrotila natolik, že jsme společně s kolegy Pavlem Svobodou a Míšou Šojdrovou podali na Tomia Okamuru trestní oznámení za šíření pomluvy a poškozování dobrého jména. Vyšetřování stále běží.

Jednání Okamury ale bledne ve srovnání s Filipem

Vojtěch Filip je vystudovaný právník a je dokonce místopředsedou ústavního výboru sněmovny. Na rozdíl od Okamury, který ukončil jen průmyslovku, opravdu musí vědět, že (euro)poslanci nemohou pro nikoho odhlasovat sankce. Z poslanecké sněmovny musel vědět o tom, že seznam byl několikrát označen za lživý. Přesto:

1. Mluvil o seznamu 1. října 2017 v nedělní Partii TV Prima, kde na něj okamžitě zareagoval přítomný Pavel Bělobrádek a připomněl mu trestní oznámení na Okamuru.

2. Vyčetl Pochemu hlasování v Otázkách Václava Moravce. Ten se okamžitě ohradil, že šíří „lži Okamury a Aeronetu“.

3. Lež o nedůvěryhodných hlasováních zopakoval ještě ve večerním vysílání ČT24.

Na přímé otázky redaktora aktualne.cz, proč lhal o seznamu, po mnoha vyhýbavých odpovědích odpověděl: „Proč bych to neříkal? Existují různé informace.“

Co myslíte, mám rozšířit to trestní oznámení o pomluvě ještě i o Vojtěcha Filipa? Domluvit se normálně očividně nejde a fakt nechci mít vládu byť jen podpořenou takovým sedmilhářem, jako je komunista, právník a estébák Vojtěch Filip, toho času díky hlasům od Babiše také místopředseda sněmovny.

Převzato z blogu s autorovým souhlasem

Autor je europoslanec za KDU-ČSL, člen Rozpočtového výboru Evropského parlamentu