Neviditelný pes

POLITIKA: Vlivný nečlen ODS

17.2.2012

Ivo Rittig: Politika je pro něj nutný prostředek k dosažení vlastních cílů v byznysu. Umí se v ní přesto pohybovat více než zručně

Ivo Rittig

Od většiny ostatních, které kdysi Mirek Topolánek nebo jeho spolupracovníci označovali za kmotry, se něčím liší. O Ivu Rittigovi se totiž říká, že ho politika nikdy opravdu nezajímala. Když už se do ní zapojil, přistupoval k ní jen jako k nutnému prostředku pro dosažení vlastních cílů v byznysu. Rittig není členem ODS. Přesto několikrát dokázal, že je-li to kvůli jeho zájmům potřeba, umí se do dějů ve straně vložit a výrazně s nimi zamíchat.

Za hlavního spojence Rittiga z řad významných občanských demokratů je pokládán dlouholetý místopředseda strany, hejtman a současný ministr zemědělství Petr Bendl. Jak se seznámili, nekomentují a ministr vztah bagatelizuje: "Znám spoustu lidí, dvojdomek spolu nemáme. To jsou jen spekulace novinářů kde, kdo, s kým," řekl týdeníku Euro. Jisté ale je, že v Pařížské ulici v centru Prahy vlastní luxusní butiky Bendlova exmanželka Tamara stejně jako Rittig.

Zřejmě prvním Rittigovým "člověkem ve vládě" se nicméně stal někdejší blízký spolupracovník bývalého ministra spravedlnosti Pavla Němce Pavel Škvára. Mimochodem v roce 2006 policie pořídila odposlechy telefonických hovorů ze zprostředkování úplatku obviněného exposlance ODS Vladimíra Doležala. Rittig tehdy Doležalovi do telefonu říkal: "Už to tady řeším na ministerské úrovni." V pražských kuloárech se hovoří o tom, že o pomoc Doležalovi tehdy Rittiga požádal jeho letitý dobrý známý Martin Kocourek, bývalý šéf dozorčí rady ČEZ a později "odkloněný" ministr průmyslu.

Bendl, Jindra, Škvára…

Skutečně zásadní vliv na jedno z ministerstev však Rittig získal až v lednu roku 2009, kdy po prohraných krajských volbách pomohl Petru Bendlovi při jednáních s Mirkem Topolánkem a Markem Dalíkem na post ministra dopravy po Aleši Řebíčkovi. Jednalo se o odměnu za pomoc Topolánkovi na kongresu, kde Bendl nejprve podporovatel Pavla Béma, ale později obrátil a pomohl Topolánkovi. Na dopravu s Bendlem putovali i Pavel Škvára a s Rittigem spojovaný právník Tomáš Jindra.

Po Topolánkově pádu se zdálo, že je Bendl odepsaný, jenže během kongresu po volbách v roce 2010 stál na straně vítězů v čele s Petrem Nečasem. V ODS se proto očekávalo, že premiér Bendla odmění vládním angažmá. Že se tak nestalo, byl ale problém především pro Bendla, nikoli pro Rittiga. Ten totiž na pozvání dlouholetého kamaráda Martina Kocourka plynule přešel na ministerstvo průmyslu. Kocourkovým poradcem se stal Tomáš Jindra a Pavel Škvára získal z popudu nového ministra pozici náměstka ve Správě státních hmotných rezerv.

Bendla zpátky mezi ministry vynesla loňská bitva o středočeskou ODS. Petr Nečas potřeboval porazit Petra Tluchoře, který měl nad Bendlem v boji o post šéfa regionu dlouho jasně navrch. Ovšem pak přišlo nečekané odvolání ministra zemědělství (a "tluchořovce") Ivana Fuksy, po němž následovala instalace Bendla, který si přivedl staré známé Jindru se Škvárou. Tomáš Jindra nadále zůstává poradcem na ministerstvu průmyslu u Kocourkova nástupce Martina Kuby, navíc jej předminulý týden Bendl dosadil do dozorčí rady Budvaru.

Proč se tak stalo? Hospodářské noviny minulý týden uvedly, že Petr Bendl hodlá odvolat šéfa Budvaru Jiřího Bočka. "Podle informací HN proběhnou personální změny v Budvaru na základě dohody mezi Rittigem a jihočeským ,kmotrem' Pavlem Dlouhým, který by měl mít vliv na výběr Bočkova nástupce" napsal deník.

Zničit Randáka, pomoci Nagyové

Vše nasvědčuje tomu, že Rittig dobře ví, ke komu být nyní loajální. Na internetu jsou například k nalezení stránky Vašesvoboda.cz nabízející právní pomoc, bezplatné zastoupení, sepsání trestních oznámení nebo zajištění fyzické ochrany. Slibují dokonce "vhodnou medializaci vaší kauzy". Letos vzniklá iniciativa prý bojuje třeba proti "nelegálním odposlechům a sledování či skandalizaci lidí bez důkazů". Hlásí se k ní advokátní kancelář Šachta & Partners dlohodobě spolupracující s Ivem Rittigem. Server například nyní vyjadřuje podporu Petru Nečasovi a shání informace vedoucí k odhalení úniku informací o odměnách šéfky jeho kabinetu Jany Nagyové.

Zároveň však jde Rittig po svých protivnících. Stránky Vašesvoboda.cz mají dle svých aktuálních "projektů" za cíl především znemožnit bývalého ředitele tajné služby Karla Randáka. Člověk spojený s Nadačním fondem proti korupci, který odhalil odčerpávání peněz z Dopravního podniku hlavního města Prahy právě Rittigem, leží autorům webu zvláště v žaludku. Dva z projektů žádají kompromitující materiály na Karla Randáka.

Kancelář Šachta & Partners se už dříve zaměřila na hospodaření firem zakladatele Nadačního fondu proti korupci Karla Janečka. Zveřejnila tak například toky peněz jeho společností přes daňový ráj Mauricius, označila je za možné daňové úniky nejméně v hodnotě 200 milionů korun a oznámila, že v této souvislosti podá na Janečka trestní oznámení.

Týdeník EURO 6/2012, 6.2.2012



zpět na článek