Neviditelný pes

POLITIKA: Vlastizrádci?

2.3.2020

„Antibabiš“ dosáhl dalšího stupně. Poté, co se českým europoslancům podařilo zapojit do vyšetřování střetu zájmů Andreje Babiše i Evropský parlament, označil Babiš jejich počínání za vlastizradu.

Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) je jeden z mála českých europoslanců, který pravidelně publikuje své politické postoje na Neviditelném psu a zabývá se zejména otázkami migrace (on na rozdíl od jiných europoslanců neváhá ilegální migraci nazývat pravým jménem) a dalšími výstřelky takzvané korektní politiky.

Mikuláš Peksa (Česká pirátská strana), rovněž europoslanec, je jedním z hlavních iniciátorů vyšetřování českého premiéra z údajného střetu zájmů. Na rozdíl od Zdechovského , který se snaží zachovávat jakési dekorum, Peksa hovoří o střetu zájmů Babiše jako o hotové věci.

Skupinka europoslanců, která se vydala na „průzkumnou misi“ do Prahy, aby vyšetřila situaci s rozdělováním dotací v Česku, vydala na závěr své mise prohlášení, v němž považuje dotační politiku českého státu za chybnou, protože nerespektuje nařízení EU o střetu zájmů. Její vedoucí, politička německé CDU, je podle Babiše pomatená. To ona si stěžovala i na to, že se s ní odmítl jak Babiš, tak český ministr zemědělství Miroslav Toman setkat.

Vlastizrada je trestný čin podle § 309 trestního zákoníku, který spáchá ten občan ČR, který ve spojení s cizí mocí (každý stát mimo Českou republiku) nebo s cizím činitelem (osoba, která sice není oprávněna jednat jménem cizího státu, ale má na politické dění v něm významný vliv) spáchá trestný čin rozvracení republiky (§ 310), teroristického útoku (§ 311), teroru (§ 312) nebo sabotáže (§ 314). Za takový čin zákon stanovuje trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest, popřípadě vedle toho též propadnutí majetku.

Co se aktivit Zdechovského a Peksy týče, sotva je lze obvinit z rozvracení republiky, teroristického útoku nebo teroru. S trochou fantazie by je bylo možné obvinit, že „sabotují“ přísun evropských dotací co České republiky. Nicméně označit je slovem „vlastizrádci“ chce poměrně hodně fantazie, ale ta Babišovi nechybí.

Jiná věc je, zda takový odsudek politických konkurentů může premiérovi v české politice uškodit. K tomu se musíme obrátit například na poslední Eurobarometr 92. Zatímco v hodnocení své ekonomické situace jsou Češi na špici, v hodnocení EU zůstáváme na posledních příčkách. Důvěra v EU v roce 2019 stoupla na 39 % oproti 32 % v roce 2018, nicméně stále patříme v tomto ohledu na chvost států unie. Češi kritizují podle této zprávy nejvíce byrokracii, plýtvání penězi a nedostatečnou kontrolu hranic EU. Pod nedostatečnou kontrolou hranic si lze samozřejmě nejvíce představit trpění ilegální migrace. V takové situaci proto může být Babišova rétorika pro jeho příznivce populární.

Nejsem si však jistý, zda je tato rétorika výhodná ve vztahu k postavení českého premiéra v Evropské radě. Babišova slova budou jistě v Evropském parlamentu použita proti němu a zejména levicově-zelené křídlo parlamentu využije jeho komentáře k zásadní kritice jak Babiše, tak Česka. Samozřejmě, EU prožívá krizi faktickou, kdy se zejména bruselská byrokracie nechce smířit s odchodem Velké Británie. Opět z Bruselu slyšíme výzvy k „tvrdému postoji“ při jednáních o budoucích vztazích Británie a EU. Ani v dalších velkých státech unie, Francii a Německu, se tamním vládám nedaří a popularita vládní německé CDU i prezidenta Emmanuela Macrona klesá. 

Nicméně Babiš je premiérem malé země a někteří premiéři evropských států by mohli jeho střet zájmů dostat až na jednání Evropské rady s požadavky, které by se Babišovi vůbec nemusely líbit. Ostatně k projednání Babišova střetu zájmů na půdě Evropského parlamentu už dochází a nejpozději do konce letošního roku se má k situaci vyjádřit i Evropská komise. Velmi pochybuji, že česká komisařka Věra Jourová bude Babiše nějak razantněji bránit. A pokud se její politika znelíbí ve Varšavě a v Budapešti, nebude moci Babiš počítat ani s podporou těchto států.

Babiš tak bude moci svého výroku o vlastizradě europoslanců Zdechovského a Peksy brzy litovat. Možná řekne, že se „nechal unést“. Chytré to od něho nebylo a v době koronavirového třeštění se nechal zbytečně „vytočit“. Stále totiž platí – mluviti stříbro, mlčeti zlato. Konec konců, to platí i pro případ čínské chřipky!

Převzato se svolením autora z JanBarton.blog.idnes.cz



zpět na článek