16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Vládnout znamená řídit podstatné

Vlády se snaží prosazovat svou politiku pomocí stále detailnější kontroly. Složitost procesu vládnutí se tak stále zvyšuje, ale jeho výsledky se nezlepšují. Dokonce se zdá, že politické a ekonomické krize současnosti jsou důsledkem metod, s jejichž pomocí se politici snaží zavádět pořádek. Jak na to reagovat?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rameš 22.9.2014 9:15

Zastávka U balvanu

Pěkné, jako intelektuální cvičení to může být zábavné i přínosné. Ale po víkendu mne ukrutně brní hlava následkem nezřízeného životního stylu (hle, dezorganizace!), tak jen jednu malou, ale zásadní poznámku: život (jehož pramalinkatou součástí jsme i my a naše civilizace, kterou se s úsilím hodným lepších věcí snažíme pořád znovu budovat a řídit) je přesným antigonem druhé věty termodynamické - tedy od svých počátků směřuje k stále větší uspořádanosti. Co to je - boží záměr, kvantová fluktuace, projev nějakého zákona, který neznáme - to by mě tedy zajímalo. A nevíte někdo, jak to vlastně dopadlo se Sysifem?

J. Kuka 21.9.2014 17:41

Zajimave...

Je zajimave ze robejsek , podporovatel svobodnych , sklizi velmi souhlasne reakce . Ale samotni svobodni jsou na psu tercem velke kritiky . Nechapu .

R. Brzák 21.9.2014 18:04

Re: Zajimave...

Svět není černobílý, takže v něčem jsou diskutéři se SSO zajedno, v jiném nikoliv. Tak to v demokracii chodí. Ale lidí, kteří SSO volí, je zde docela dost.

V. Ondys 21.9.2014 18:14

:)))))))))))) Demokracie to má velice těžké

:)))))))))))) v tlupě, která se neobejde bez neochvějně socialistického přerozdělování!

M. Prokop 21.9.2014 22:01

Re: Zajimave...

Tak to se nedá nic dělat, když nechápete.

J. Matuška 21.9.2014 14:18

Nebojme se slova vůdce/lídr/leader!

1. Bez lídrů je společnost jako loď bez kapitána.

2. Petr Robejšek v roce 2018 na Hrad.

3. Stát nelze řídit jako firmu.

4. Pravicová politika se musí řídit zdravým rozumem.

J. Matuška 21.9.2014 14:29

Re: Nebojme se slova vůdce/lídr/leader!

Lidé, které "politika" zajímá, baví, chtějí se angažovat, chtějí seznámit se svými názory ostatní atd. apod., by měli vstupovat do politických stran. Ukazuje se, že svět je nakloněný k většímu prosazování prvků přímé demokracie. Nebuďme pouhé "ofce". Vzorem mohou být Skotsko, Katalánsko, Padánie aj.

Co mně nevoní? Brusel a např. ještě poplatky za televizi a rozhlas. Bunga bunga!

P. Vítek 21.9.2014 15:33

Re: Nebojme se slova vůdce/lídr/leader!

Kam chcete vest?Staci mit firmu a slouzit lidem.Normalni zivot bez vudcu a vizi!Samozrejme ho napred musi prosadit demokraticky zvoleni,skutecni pravicovi politici,kteri budou mit v programu minimalizovat stat a tim sami sebe(napr dusledni Svobodni a treba se k tomu odvazi i vycistena ods)

J. Matuška 21.9.2014 16:06

Re: Nebojme se slova vůdce/lídr/leader!

Pane Vítku, asi jsem se blbě vyjádřil. Měl jsem na mysli angažování ve "veřejné sféře". Sám jsem už starej paprika v důchodu. Obdivuji lidi, kteří mají náročná povolání a ještě jim zbývá čas na zájem o "politiku". A protože vyznávám demokracii, starost o její úroveň nikdy nekončí. Na prospěšnosti dobrého vůdce trvám.

V. Ondys 21.9.2014 16:41

:))))))))))))) A co prospěšnost nejnutnějších pravidel

třeba podle americké ústavy? Dobrý vůdce je vhodný jenom pro :)))))) stádo.

R. Brzák 21.9.2014 17:37

Re: :))))))))))))) A co prospěšnost nejnutnějších pravidel

Ano, v tomto jsem s Vámi v souladu. Ústava, která se nedá přečíst v hospodě u piva a nedá se v ní najít bez právníka jednoznačná domluva, jak spolu dva mají vyjít, si zaslouží být použita jako toaletní papír...

V. Ondys 21.9.2014 18:05

Re: :))))))))))))) A co prospěšnost nejnutnějších pravidel

V běžném životě si každý bohatě vystačí se selským rozumem, pane Brzáku, ale :))))) vyprávějte to intošům s jejich úžasnejma představama z noblesních kaváren...

V. Vlach 21.9.2014 11:52

Po přečtení komentů pod článkem p.Robejška

je cítit jedno jediné: Je třeba změny Systému.

Ale naráží to také na jedno jediné: každý by chtěl vědět Co by mělo vystřídat dosavadní Systém, lidé chtějí záruky, garance, jistoty! Jsou jak věčné malé děti. Nová rostlinka vyraší z humusu, ze zetlelých zbytků.

V. Čermák 21.9.2014 13:05

Jak říká autor,

Co se může pokazit, to se pokazí, ale to není konec, to pokažené je okamžitě nahrazeno novým, lepším. Všechny systémy směřují k chaosu, ale to taky není konec, právě ten chaos ukončí to staré a prohnilé a na jeho místě se objeví nové, lepší. Nový Řád z chaosu, viz též Biblická apokalypsa.

P. Brodský 21.9.2014 11:40

Největším nepřítelem poctivého lžinenávistníka

je Evropská unie a muslimky v šátku. Evropskou unii porazíme, když nebudemechodit k volbám. Pak bude jasné, že vše co se u nás děje je v rozporu s vůlí našeho lidu.Pak od nás všichni zrádní agenti bruselu včetně ošátkovaných muslimek v děsu uprchnou.

Paní Kanioková a pan Robejšek na hrad a do strakovky!!!

R. Brzák 21.9.2014 15:11

Re: Největším nepřítelem poctivého lžinenávistníka

Muslimky v šátku miluji (ostatně, jakožto své bližní, miluji i všechny ostatní muslimy). Proto jim nemůžu dovolit, aby porušovali pravidla soužití (či například školní řád) ve společnosti, do které přichází. Jsou to pravidla, která napomáhají začlenit se mezi nás, překonat první přirozenou obrannou reakci. Ano, jsou to konvence - a jsou tu s námi po staletí, takže jejich fungování je ověřeno, ale hlavně, jejich sdílení znamená -"hle, tato dáma dodržuje podobné věci, jako já, přestože ji neznám, není třeba se jí obávat." Protože je miluji, nepřeji jim vzrůstající napětí a obavy, které při nedodržování našich konvencí hrozí a už vůbec jim nepřeji, aby toto napětí přerostlo ve strachem podporovanou agresi.

Mám rád i Vás, pane Brodský. Jste můj bližní, chápete? Proto pro mne není problém přejít s úsměvem Vaše škatulkování a demagogii. Chápu, že Vás k ní vede Váš strach. Strach, že nebudete dosti dobrý, dosti moderní (ve smyslu - "ne jako naši otcové"), dost milující. Ale Váš strach pak Vaši snahu vede opačným směrem - proti lásce jakožto principu, z nějž vychází svoboda a neoddělitelná odpovědnost. Prvním krokem pro to, abych byl dobrým člověkem, je milovat sám sebe. Abych pak skutečně mohl milovat svého bližního (jimiž jsou všechny bytosti), s veškerou odpovědností za svá rozhodnutí vůči němu.

Je skutečně odpovědné milovat svého bližního tak, že mu dovolíte konat proti staletími ověřeným pravidlům, jež v dané zemi platí? Není to jen Váš strach, aby jste nebyl na ty muslimské děvčata "zlý" (či naše společnost, za kterou správně cítíte, společně se mnou, odpovědnost), jež Vás odvádí od skutečné lásky? Lásky, která dovede přijmout i nelibost, když někomu řeknu - "ne, tak se u nás nežije - ale vítej a žij s námi, nikoliv vedle nás"?

J. Václavíková 21.9.2014 15:15

Re: Největším nepřítelem poctivého lžinenávistníka

:-)

P. Vítek 21.9.2014 15:29

Re: Největším nepřítelem poctivého lžinenávistníka

Nejvetsim nepritelem obycejneho cloveka je eurosocialismus (ne EU)a Obamosocialismus-

nemoralni system ,v kterem se premnozi zlodeji a krivaci diky velke specne pokladne.Mohli bychom se mit mnohem lil,kdybychom se tolik nebali SVOBODY

P. Vítek 21.9.2014 8:17

Hodi se to sem jen trosku-ale treba si to nekdo prectete

http://www.pravybreh.cz/2014/09/08/jaroslava-janderova-socialismus-vcera-a-dnes/

P. Vítek 21.9.2014 11:04

Re: Hodi se to sem jen trosku-ale treba si to nekdo prectete

Wikipedie-definice chucpe:

kdyz soudruzi babisi celou dobu uplaceli politiky vsech stran a ted vyhraji volby sloganem:pryc s uplatnou poliltikou!

J. Kanioková 21.9.2014 0:04

Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

„Každá vláda chce sice zorganizovat společnost podle odlišné představy pořádku, ale všechny se snaží najít a vymýtit náhody, zvraty a výjimky. Zástupy politiků, specialistů a úředníků nepřetržitě produkují a zdokonalují pravidla a kontrolují jejich dodržování. Čímž se „úspěšně proorganizují“ k ještě většímu chaosu“... a tlustšímu zákoníku! K svěrací kazajce, kterou pro to množství regulací nectí a nerespektuje pořádně nikdo..

Jak funguje parlament? Tak, že je složen převážně z lidí odtržených od reálného světa. Poslanci žijí ve světě stranických klubů, sekretariátů, přerozdělování, a na ně přisátých lobbistů. Zvolením se okamžitě stávají tou částí národa, kteří žijí z daní, z cizích peněz. Je to parazitický svět, který věří že tisíci stranami zákonů v ČR i EU vytvoří lepší podmínky. K ovládání. Takže je to - „my a oni“. Dva odlišné světy, z nichž jeden žije na úkor druhého.

Tudíž problémem jsou NÁMI VOLENÍ zástupci schvalující zákony, které nás činí bezbrannými obětmi. JENŽE – největším problémem jsme my sami, KTEŘÍ JE VOLÍME.

(Kohout) Poslanci švýcarského Federálního shromáždění pracují na jiném principu. Setkávají se 4x ročně na tři týdny a - což je důležité - ponechávají si svá občanská povolání. Poslanecké platy nejsou velké a jsou vázány na skutečnou dobu strávenou na parlamentních jednáních. Švýcarští poslanci nemají ani nárok na placené asistenty, neboť tento návrh byl odmítnut referendem v roce 1992.

Výsledek? Švýcarský parlament má omezené časové i personální možnosti. Díky tomu není velkosériovou výrobnou zákonů všelijakých kvalit. Zákonodárci si dávají dobrý pozor na kvalitu, neboť volební systém je sice poměrný, ale voliči mají možnost velmi významně pracovat s preferenčními hlasy (na rozdíl od českého systému, který sice také zná kroužkování, ale ve velmi omezeném rozsahu.)

V. Kain 21.9.2014 7:31

Re: Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

Něco podobného jako mají ve Švýcarsku je u nás naprosto vyloučeno.Na žádný z těch několika bodů současná vládní koalice nepřistoupí i kdyby jste je kolem lámali.Vzít socialistům přerozdělovací prostředky by byl jejich konec.Oni totiž nic jiného neumí a vždycky a všude za nimi zůstali jenom obří dluhy.

R. Brzák 21.9.2014 9:31

Re: Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

Díky za obsažný příspěvek. Dovolím si "doodpovědět" (samozřejmě ze svého omezeného pohledu) na Vaši kardinální otázku - "kdo je největším viníkem". Správně píšete, že jsme to "my sami, KTEŘÍ JE VOLÍME." Je tu však ten nejdůležitější moment - a totiž, PROČ?

A tady nabízím, s mírnou korekcí Vaší otázky (s doplněním - "kdo anebo co je největším viníkem"), svou odpověď. Je jím STRACH.

Obava, že se nám nebude dařit, když si nezvolíme takového či onakého zástupce (podle míry své vlastní svobody a odpovědnosti "více pravicového či levicového"). Obava, že se změnou přijde neštěstí, či přinejmenším nepohoda. Více či méně jsme si zvykli být ochraňováni státem - za cenu vlastní svobody - tak že nakonec nás stát "chrání" i před naší vlastní svobodou (a neoddělitelnou odpovědností). Není to nic nepřirozeného ani nikoho nechci takto dehonestovat - ale čím více máme obav, zda ve svém osobním životě budeme úspěšní, čím více strachu - tím snáze volíme levicové koncepty. Levice je založena na ošetřování strachu (když už pomineme to, že každá moc je korumpující a tudíž náš strach dříve nebo později bude zneužit proti nám - naší svobodě).

Člověk se rodí závislý a neodpovědný. Dospíváním a životním zráním získává kompetence, jak se svým životem úspěšněji nakládat. Avšak získává je tak, že překonává překážky a své chyby splácí tvrdě - to je základ budoucí odpovědnosti. Stává se tak více nezávislým - tedy svobodným. Avšak čím více státu a jeho ochranných regulací našeho života, čím více překážek "řeší" za nás, tím méně dospělých rozhodnutí konáme, tím méně nezávislými se stáváme. Jsme vlastně nedospělí. A to vše má příčinu ve STRACHU.

Opakem strachu je láska.

V. Ondys 21.9.2014 10:16

:)))))))))))))) Opakem strachu je kuráž

s vůlí přijmout odpovědnost i za nelaskavá a špatná rozhodnutí!

R. Brzák 21.9.2014 14:42

Re: :)))))))))))))) Opakem strachu je kuráž

Abych měl kuráž, musím nejprve milovat sám sebe. To vybudí uvědomění, že mám právo - a že má smysl, abych právě já - konal ve prospěch věcí, které považuji za správné. A pokud zároveň miluji bližního svého (jako sebe samého), moje rozhodnutí bude směřovat k ochraně života (tedy i zdraví), svobody (tedy i ve prospěch odpovědnosti), bude tedy souhrnně podporovat "princip lásky", pro někoho Boha, pro mne boha. Ať bude moje rozhodnutí sebevíce tvrdé vůči agresorovi jdoucímu proti uvedeným hodnotám, není třeba je považovat za nelaskavé. Špatná rozhodnutí pak jsou obyčejnými lidskými chybami. Obvykle je děláme pod vlivem strachu jako principu.

Půjde-li můj bližní (kterým je každá bytost na Zemi) proti lásce (životu a svobodě), pokud mu toto umožním, nechám jej páchat chyby, které sice on sám možná nedocení hned, ale povedou například v budoucnosti k tomu, že prožije život nešťastného člověka, celý čas v očekávání útoku, ve strachu. Zabráním-li mu v tom, dostane příležitost se ze své chyby poučit. Pokud se však nerozhodne i přes můj rozhodný odpor dojít přes konflikt, který nutně vznikne, ke své smrti. Té budu litovat - ale bude to jeho rozhodnutí.

V. Ondys 21.9.2014 16:30

Re: :)))))))))))))) Opakem strachu je kuráž

Nemusíte, milý pane, stačí jen ukázněně dodržovat nejnutnější pravidla a nepokládat za slabost jiných projev dobré vůle.

R. Brzák 21.9.2014 17:23

Re: :)))))))))))))) Opakem strachu je kuráž

Pane Ondys, myslím, že nejsme ve sporu. Jen je pro Vás zřejmě obtížněji přijatelná moje rétorika, opřená o odkaz Ježíše. Ono - milovat sám sebe - znamená nejen mít dostatek sebevědomí, ale na základě výborného sebepoznání (prostřednictvím zkušeností při překonávání překážek) vědět, že v konkrétní věci věci jsem oprávněný hájit své sobecké zájmy - tedy ty základní - život a svobodu. S dobrou vůlí je to tak, že ji přirozeně chceme využít "naplno", jako všechny žijící organismy, takže pokud je to dobrá vůle "bez hranic" - tak je slabostí, ba co víc, je proti zájmu na přežití toho, kdo ji dává a proti zájmu na rovnováze pro toho, kdo ji využívá. Možná to zní tvrdě až krutě - ale přitom je tento postoj součástí "principu lásky" k bližnímu a k sobě samému. Nebudu-li milovat sám sebe (tedy také dobře znát své potřeby a schopnosti), budu se dopouštět vůči svému bližnímu takového jednání (či jeho absence), že nabude mylného dojmu o podstatě našeho vzájemného vztahu. Na základě toho nedojde k nastolení rovnováhy - a mému bližnímu pak v takovémto případě hrozí budoucí konflikt se mnou, až si uvědomím, že jsem se "sám zahnal do kouta".

V. Ondys 21.9.2014 18:02

Re: :)))))))))))))) Opakem strachu je kuráž

Taky myslím že ne, pane Brzáku...

V. Vlach 21.9.2014 11:44

Re: Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

Strýc Strach a teta Beznaděj.

V roce 2014 jsou lidé z naprosté většiny ne-dospělí.

P. Vítek 21.9.2014 15:12

Re: Výborný článek....Kdo je ale největším viníkem?

Hezky jste ti napsal!jen bych doplnil ,ze levicoví a falešní pravicoví politici vytvářejí strach, protože jedině tehdy mají důvod k existenci. Svět nepotřebuje řízení. Ti kteří jsou zvoleni na základě slibu a nemají v obchodě svoje peníze, jenom rozkolísaji trh, ochraňují za uplatek silné firmy před konkurencí a tim zvyšují ceny. Proto volme na zkousku skutecne pravicové politiky ja bych to se svobodnými tentokrát zkusil-at ukazou co umi