Neviditelný pes

POLITIKA: Vláda záměrně decimuje střední třídu

19.12.2016

V novém zacílení sociálních demokratů na voliče se živnostníci samozřejmě neobjevili. A velkopodnikatele Babiše nezajímají, ten potřebuje do svých podniků zaměstnance. A tak EET, kontrolní hlášení a hlavně třicet tisíc nových zaměstnanců státu, které tato vláda přijmula, padá na živnostníky jako kobercové bombardování. Kontrola stíhá kontrolu, každá kontrola je specializovaná a musí něco najít, aby úředníci obhájili svoji existenci. A kdyby úředníkům něco uniklo, je tady udavačská webová stránka ministerstva financí, kam mohou občané hlásit svá podezření. Udávání je anonymní, tak to mají občané rádi.

Nejhorší však je společenská a mediální atmosféra, kterou se podařilo vládě vůči živnostníkům navodit: televizní reklama ukazuje, kolik jsme mohli mít nových školek, škol a nemocnic, kdyby živnostníci nekradli. Ministerstvo financí dokonce vyprodukovalo kreslený seriál o zločinném krácení daní, snad aby i děti pochopily, že mohou po vzoru Pavlíka Morozova udat své rodiče, kdyby příjmy domácnosti neodpovídaly zaplaceným daním. Na vesnicích se kvůli EET zavírají stovky hospod, na ostatní drobné podnikatele dojde v druhé a třetí vlně. Zavírají, protože kradli a teď nechtějí, aby se na to přišlo, zní vysvětlení ministerstva financí. Stačilo se však podívat před ty venkovské hospody, kde nestály mercedesy či bavoráky, ale staré škodovky. Tito lidé skončí na pracáku, v lepším případě v důchodu. Připomeňme však, že tyto hospody v malých obcích vždy všechno zboží nakupovaly již s DPH, a tak by nikdy nic navíc na DPH do státní kasy stejně neodvedly. Tady se vláda trefila absolutně mimo cíl.

Mediální poradci Andreje Babiše si samozřejmě uvědomili, jak EET negativně dopadne na společenský a sociální život malých obcí, a tak týden před spuštěním EET vicepremiér Babiš navrhl úlevy pro tyto malé živnostníky. Premiér Sobotka logicky nemohl připustit legislativní chaos, a tak můžeme v hospodách slyšet argument, „jak tomu chtěl Babiš pomoci, ale socani to zařízli“. Dalších -5 % pro ČSSD.

Atmosféra boje proti krácení daní nás zavádí do padesátých let, kdy vláda podobným způsobem bojovala proti keťasům a vesnickým boháčům. Smutnou skutečností zůstává, že pro všechny zákony likvidující živnostníky, kteří jsou základem střední třídy a základem bohatství každého státu, hlasovala KDU-ČSL. Byla to však jejich volba, jejich filosofie „být při tom“, doplněná povinností postarat se o spolustraníky. Bratři a sestry, mysleli jste na to, jak budou ministranti při nedělní sbírce v kostele vydávat věřícím účtenku EET?

Autor je senátor



zpět na článek