29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda záměrně decimuje střední třídu

V novém zacílení sociálních demokratů na voliče se živnostníci samozřejmě neobjevili. A velkopodnikatele Babiše nezajímají, ten potřebuje do svých podniků zaměstnance. A tak EET, kontrolní hlášení a hlavně třicet tisíc nových zaměstnanců státu, které tato vláda přijmula, padá na živnostníky jako kobercové bombardování.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kyselková 19.12.2016 22:48

Stát nesmí dělat podrazy !

Podařilo se vytvořit atmosféru z frází honu na "zloděje". Štvanice za kořistí. Přitom hodnocení korupce vychází z pocitů - ne z faktů - nákladů práce, z toho, že tržby nejsou příjmy - a naprosté neznalosti problémů podnikání. Vedení daňové povinnost (takřka už nerozluštitelné !) systémem EET je další odpovědnou profesí psance živnostníka, mimo té, která ho živí a kterou jistí celým svým majetkem.

Povedlo se nasadit pokuty, většinou likvidační. Vytvořen je i web pro práskače. Nerváky kulminují. Babiš bere. Koblihy hýkají blahem. Netuší, že je to nefér, podlé, paralýza lidské kreativity a pokroku.

K. Vyšata 19.12.2016 20:31

Tak to by chtělo se zeptat Párala

kde sebral svého hostinského. To ve svém rozboru neuvedl.

J. Fialová 19.12.2016 20:30

Pane Stirský, několikrát tu argumentujete počtem živnostníků

Každému živnostníkovi (i každému zaměstnanci) je odečtena "základní sleva na poplatníka" 24840 Kč. T. zn. že živnostníci a zaměstnanci, kteří mají pro výpočet daně výdělek menší než 165600 Kč/rok (= menší než 13800 Kč/měsíc), neplatí daně z příjmu žádné.

Je možné i uplatnění dalších slev (na dítě, na manželku málo vydělávající, atd.), takže i s větším ziskem nebo větší výplatou se živnostník i zaměstnanec může dostat s daní z příjmu na nulu.

J. Schwarz 19.12.2016 17:24

Lidovci si na

věřící křesťany jen hrají - ve skutečnosti jde o socany "B".

K. Vyšata 19.12.2016 16:19

Senátor by měl doplnit svůj článek

rozborem pana Párala z Eura, kde vypočítal, jak si příjmy nepřiznávající příjmy hospodsští přijdou na pouhé částky přesahující mírně 40 tisíc čistého měsíčně. Chudáci, tedy podle Párala, který se určitě pohybuje ve vyšších příjmových sférách. Ne že bych nějakých 40 táců někomu záviděl, ale nějak mi ten příběh o chudácích postižených přesně zapadá k informaci o náhlém zdražování. Měli bychom už opustit tu směšnou pohádku o chudnoucích před krachem a podobné argumentační fauly používané různými senátory v politickém boji. Nepostřehl jsem, že by se zrovna senátor Jirsa někdy bral za ty opravdu potřebné chudáky.

J. Kulheim 19.12.2016 17:15

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

".. příjmy nepřiznávající příjmy hospodsští přijdou na pouhé částky přesahující mírně 40 tisíc čistého měsíčně."

To říkejte koňovi. Vy jste asi z Prahy.

K. Vyšata 19.12.2016 17:31

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

No já na to nepřišel, jen odebírám EURO a čtu tam články pana Párala. Protože je EURO veřejně dostupné, máte možnost se s výpočty pana Párala seznámit sám. Co máte proti Praze?

J. Kulheim 19.12.2016 19:27

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

Proti Praze nemám ůbec nic, ale nejde porovnávat hostinského v Praze a hostinského v Horní Dolní.

K. Vyšata 19.12.2016 20:32

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

To se zeptejte pna Párala, ke sebral svého chudáka hostinského ohroženého chudobou a hladem.

J. Kulheim 19.12.2016 22:03

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

Napsal jste to na NP vy, tak se ptám vás. Zajímavé, že jste postřehl pana Párala a pana Jirsu jste nepostřehl.

K. Vyšata 19.12.2016 22:20

Re: Senátor by měl doplnit svůj článek

Zeptal jste se, tak jsem odpověděl. Páralův článek je dlouhý a plný poučení pro takové, jako jste vy.

P. Rudolf 19.12.2016 15:58

Senátor

vysoký politik, obhajuje okrádání státu. To bude asi světové (mám samozřejmě na mysli svět demokratický) unikum!

Aha, už to vidím. Pán je z ODS. Tak to se omlouvám, ti to mají tradičně v popisu práce.

J. Kulheim 19.12.2016 17:12

Re: Senátor

Podle vás ten kdo dává okrádá toho který bere.

Stát je služba občanům. Má dělat to co si jednotlivec, rodina, obec nemůže udělat sám. Je to především obrana státu, ochrana života a majetku občanů, vymahatelnost zákonů, budování infrastruktury. Otázku jestli to dělá a jak to dělá si musí odpovědět každý sám.

Stát nám sebere cca 80% vydělaných peněz. Těch 12 miliard, které pan Babiš předpokládá, že vybere nebude stačit ani na dotování neziskových organizací, které daňovým poplatníkům žádné pro řemesníky potřebné služby nepřinášejí. To, že bere každý měsíc s kapes všech občanů peníze na solární elektřinu, vám nevadí. To, že peníze řemesníků stát rozdá našim vybraným bohatším spoluobčanů asi také nevadí.

Píše se jenom o EET. Jsou to hlavně jiná daně a poplatky, které jsme nuceni platit. Daně a poplatky, které platíme. -Daň z příjmů + sociální a zdravotní pojištění cca 45%. Dále daň z nemovitostí, daň z nabytí nemovitých věcí, silniční daň.-Daň spotřební, DPH /podnikatel, zákazník v obchodě/, ekologická (daň z elektřiny, ze zemního plynu a z pevných paliv), spotřební daň, poplatky za znečištění vzduchu či vody, poplatky za odpad,.--Poplatky- dálniční, koncesionářský, soudní, notářský, správní, poplatky místní/např. lázeňský pobyt, ubytovací, vstupné, psi, parkovací a p./, déle clo, bankovní, komora, poštovné, balné, atd. rozhlas, televize.ATD

D. Stirský 19.12.2016 13:18

Ještě vysvětlivka:

Údaj o daňovém výnosu podnikatelů jsem si našel na internetu, nevím, zda šlo o výnos státního rozpočtu před přerozdělením na obce - to, že část DPFO obce získávají, vím. Úvahy o zrušení příjmové daně jsou mimo mísu: Při přednáškách z daňové teorie nám vysvětlovali, že je vyzkoušeno, že nutný určitý poměr mezi přímými a nepřímými daněmi, zkrátka už se kdysi dávno zakoušelo zavést jednu daň a nefungovalo to. Např. v r. 2014 stát vybral: 323 mld. na DPH, 132 mil. na spotř. dani, 131 mld. na dani ze závislé činnosti (ze mzdy), 24 mld. na srážkové dani (např. úroky) a 1,1 mld. od podnikatelů na příjmové dani. Dokonce na marginální dani, jako je převodová daň z nemovitostí, se vybralo 9 mld. Kč. A tak si nemůžu pomoct: za EET si mohou živnostníci sami, samozřejmě s výjimkou těch poctivých, kterých ale asi moc nebude. Jak říkají v cizině: Nothing is sure than death and taxes.

J. Kavalír 19.12.2016 13:34

Re: Ještě vysvětlivka:

Těm poctivým to zase tak vadit nebude, alespoň budou mít lepší evidenci a možná se i zbaví nekalé konkurence. Zatím jsem byl od 1.12. v hospodě na obědě jen jednou. Kasírování proběhlo tak, že "vrchní" u stolu místo na papír naťukal pár čísel do krabičky velikosti většího mobilu, ze které v zápětí vyjela účtenka. Zaplatili jsme "zaokrouhlené" částky a pokračovali v cestě.

J. Schwarz 19.12.2016 17:42

Re: Ještě vysvětlivka:

Po lidech, kteří od státu nic nechtějí by neměl chtít ani stát nic.Pokud by existovala možnost státu platit jisté výpalné za to, že mne nechá napokoji a já nebudu mít vůči státu žádné nároky, bral bych to zfleku. Etatisti, co chtějí aby jim stát zařídil to ci ono, ohánějící se tu solidaritou, onde láskou k bližnímu by si mohli ony úžasné sociální krásy zřídit i soukromě, právě z té lásky k bližnímu a solidarity. Dobře ale vědí že by to na základě dobrovolnosti nefungovalo, že celý takový systém je v praxi zlodějský a bez státního násilí nerealizovatelný. Tím víc vystupuje jalovost a faleš žvástů o "solidaritě", správné by bylo nazvat to vydíráním a výběrem výpalného.

J. Kernal 19.12.2016 11:59

Daně

jsou dobrým nástrojem k útlaku lidí, nezpochybňuji jejich vybírání, ale musí být s nimi rozumně nakládáno pro chod státu a správy. Stále slyšíme jak kde kdo okrádá stát, ale jak efektivně stát hospodaří a vrací ve službách občanům se nemluví.Levičáci rádi vybírají a utrácejí, vždyť z cizího krev neteče. Přísloví staré téměř 3000 let se říká: Král zajistí zemi právem, ale kdo ji vydírá dávkami, pustoší ji /Př.29,4/. O výběru daní máme i pěkné pohádky např. Tajemství staré bambitky, Pyšná princezna,Sůl nad zlato aj. Požehnané a pokojné svátky a nepropadejte panice a stresu. Vánoce nejsou oslavou konzumu jak to pojímá dnešní společnost, ale mají daleko hlubší smysl.

J. Chaloupka 19.12.2016 11:36

Mimochodem i zdravotní a sociální je daň,

i když jim (od Klause) říkáme pojištění. A od toho nikdo nikoho neosvobodil. Takže začněte počítat znovu. A upřímně nemůžete srovnávat zaměstnance a živnostníka. To ví každý, kdo alespoň pár měsíců byl živnostníkem. Musíte si sehnat práci (tu má zaměstnanec jistou), musíte si vydělat na dovolenou (tu má zaměstnanec také jistou), musíte si vydělat na stroje a zařízení (ty poskytuje zaměstnanci zaměstnavatel) atd. atd. O placených svátcích a doprovodu k lékaři a dalších tzv. benefitech nemluvě. Jen prosím o srovnání, kolik živnostníků bylo v posledních 10ti letech nemocných, resp. čerpalo tzv. nemocenskou a kolik zaměstnanců. To se ale nikde nedočteme.

J. Chaloupka 19.12.2016 11:27

ODS pro střední třídu neudělala nic.

Živnostníci byli pod její rozlišovací schopností. Tak teď, prosím, alespoň pár let mlčte.

M. Prokop 19.12.2016 13:03

Re: ODS pro střední třídu neudělala nic.

Když bude mlčet ODS, kdo má mluvit?

M. Starý 19.12.2016 11:26

A co za to nabídne občanovi stát?

Ona nechuť občanů platit státu daně souvisí s tím, jak stát s těmito pěnězi zachází. Vás nebolí u srdce, když vidíte kolik z vašich peněz dostaly různé neziskovky pro začleňování nezačlenitelných, na prosazování genderové a jné rovnosti, dotace na biopaliva a OZE a jiné tunely... a pak se pořádá sbírka na vozíčkáře?

M. Pechr 19.12.2016 11:30

...přesně tak...

K. Luboš 19.12.2016 11:41

Re: A co za to nabídne občanovi stát?

Pokud by se ze státního rozpočtu ukradlo anebo promrhalo cca 20 %, tak bych to považoval za skvělý výsledek.

L. Severa 19.12.2016 10:50

Onehdy nějaký

ANO funkcionář v televizi tvrdil, že zatajeným zdaněním uniká státu ročně 164 miliard. Zajímalo by mne jak se to dá vypočítat.

M. Šejna 19.12.2016 10:55

Re: Onehdy nějaký

ČSÚ to spočítat umí pomocí statistických metod. Ten uvedený údaj je odhad, ale statisticky velmi fundovaně zdokladovatelný.

M. Prokop 19.12.2016 10:55

Re: Onehdy nějaký

Vhodně zvolenou konstantou "k". :-P

J. Kulheim 19.12.2016 11:04

Re: Onehdy nějaký

Nenapsali tam náhodou kolik ukradnou ti, kteří mají napojené penězovody na SR. Na to nemusí být žádné statistické metody. Stačí na to kalkulačka za 20 Kč.

K. Luboš 19.12.2016 10:46

Češi vždy provozovali....

...malou českou zlodějinu. Kradlo se za Rakouska, kradlo se za Masaryka, kradlo se za komunistů... Čech nemá se svojí malou zlodějinou morální problémy, odsuzuje pouze zlodějinu velkou, zlodějinu „těch druhých“, zlodějinu lidí bohatých.

A najednou, ó hrůzo, přijde Babiš a chce měnit zavedené pořádky.

M. Prokop 19.12.2016 10:56

Re: Češi vždy provozovali....

Pište raději sám za sebe, ne za Čechy.

M. Prokop 19.12.2016 10:57

Re: Češi vždy provozovali....

A kouzlo nechtěného, právě Bureš krade ve velkém.