Neviditelný pes

POLITIKA: Vláda skáče, jak Zeman píská

23.11.2020

Celou jarní koronavirovou vlnu jsme o nájemníkovi v Lánech neslyšeli a mnozí se z jeho mlčení i radovali. Stařec již nemá co říct, rezignoval na svoje politické ambice a již jenom ve své hradní funkci dožívá. Zdálo se. Od září množství mediálních výstupů, aktivit prezidenta a jeho komentářů vzrostlo geometrickou řadou a najednou vynáší buď on, nebo další k němu přivinutí nohsledi jedno politické téma za druhým. Zdá se, jako by s končícím a slábnoucím mandátem Babišovy vlády ožívaly Zemanovi politické pudy a chce zase určovat českou politickou diskuzi.

Politický život v Česku v poslední době nějak zrychluje. Najednou v týdnu okolo 17.11.máme na stole politická témata, která vzbuzují zájem veřejnosti a na sociálních sítích běží zákopová válka příznivců a odpůrců. Jako první začala diskuze okolo prodloužení nouzového stavu a dalším bouřlivým tématem je Česká televize a kroky televizní rady a naposled zrušení superhrubé mzdy. Každý, kdo se alespoň trochu zajímá o veřejné dění, může k jednomu, druhému, třetímu nebo všem tématům zaujmout jasné a silné stanovisko, snadno lze takto rozdělit společnost na dva tábory, které mezi sebou vedou válku na sociálních sítích a vzájemně se urážejí, protože ten druhý si myslí něco úplně jiného než já. Přesto se nemohu zbavit dojmu, že se jedná pouze o kouřovou clonu, za kterou se schovává zcela jiné politické rozhodnutí a tím je budoucnost naší jaderné energetiky.

Již dlouhou dobu Zeman a jeho okolí veřejně prosazuje modernizaci Dukovan v režii Rosatomu, případně čínské státní firmy China General Nuclear Power, tedy navázání klíčové domácí infrastruktury na jeden nebo druhý nedemokratický stát, který otevřeně vystupuje jako náš protivník, odpůrce, a který nás chápe jako své nepřátele. BIS před takovými partnery opakovaně varuje. Svěřili byste rekonstrukci svého domu nepříteli?

Na pátek 20.11. byla svolána mimořádná schůze Sněmovny, která má na programu jediný bod a tím je projednání návrhu zákona o podpoře nízkouhlíkaté energie. Tedy zákonu, kterým se umožňuje prakticky z volné ruky zadat dostavbu JE Dukovany podle výběru vlády. Mimořádnou schůzi, jak jinak, svolaly kluby ANO, KSČM a SPD a jejich cílem je protlačit navržený zákon. Všechny demokratické strany protestují. Po kritice a načtení pozměňovacích návrhů bylo jednání k návrhu zákona ve Sněmovně přerušeno.

Budování jaderné infrastruktury je dlouhodobý cíl, který zavazuje český stát k investiční, technologické a především provozní provázanosti s partnery, kteří se na modernizaci a rozšíření výroby podílejí. Jinými slovy tedy rozhodnutím o svěření modernizace a výstavby JE Dukovany vkládá Česko část své budoucnosti do rukou toho, kdo navrhne, realizuje modernizaci JE a bude zajišťovat dodávky paliva. Kromě toho zákon zavádí garantovanou výkupní cenu elektřiny od výrobce, rozsáhlé půjčky investorovi, tedy obrovské náklady státu, které poneseme my všichni daňoví poplatníci. Tato vláda s končícím mandátem, slábnoucí podporou veřejnosti a velmi nejistými vyhlídkami na výsledky parlamentních voleb zavazuje naši zemi ke spolupráci s podivnými partnery ve velmi vzdálených horizontech.

Za těmito kroky vidím skvadru okolo Zemana. Najednou Babiš častěji přijíždí na Lány, konzultuje pro media bagatelní otázky s prezidentem a naslouchá jeho poradcům. Pravděpodobně Zeman drží premiéra na velmi krátkém řetězu a vydírá ho. Babiš ví, že po parlamentních volbách bude mít problém sestavit jakoukoliv koalici a je velmi pravděpodobné, že proti němu bude stát silný demokratický protihráč, který bude disponovat většinou ve Sněmovně. Je proto možné předpokládat, že Zeman slíbil Babišovi, že pokud prosadí Rosatom, ohne ústavu, pověří Babiše, který sice nezíská důvěru, ale bude vládnout v demisi. Pokud by se nyní Babiš vzbouřil, Zeman ho upozornil, že nebude premiér. Nebo je to nějak jinak?

Tématem ke společenské diskuzi nebo protestu není prodloužení nouzového stavu nebo kdo a kde venku vypil jedno pivo. Tématem je naše jaderná bezpečnost a o ni tady právě běží.

Autor je člen ODS



zpět na článek