28.3.2024 | Svátek má Soňa


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
janoryna 16.3.2009 16:48

proč je vlastnictví patentu taková

hrůza. stačí tzv. autorská práva. když si uvědomím, že za kopii svého daňového přiznání paltím autorský svazům. mimochodem, taky bych chtěl podíl za kopii svých"děl".

tmoravec 16.3.2009 21:43

Re: proč je vlastnictví patentu taková

Predem predesilam, ze sam nejsem zastancem patentovani zivych organismu. Je to vsak uplne jine tema, nez to jestli jsou GM bezpecne pro konzumenty pripadne pro prirodu. Zajimalo by mne vsak co myslite tim ze vlastnictvi patentu je hruza? A co myslite tim autorskym pravem, tere jakoby ma stacit , na co?

Venkovan 16.3.2009 16:03

Co vlasně chtěl profesor říct?

Dělá vláda dobře, že je proti EU, nebo špatně?

ps 16.3.2009 17:17

Re: Co vlasně chtěl profesor říct?

Špatně dělá především Rakousko etc., že je proti GMO a naše vláda dělá špatně, že je v tom podporuje.

františek 16.3.2009 9:03

Modifikované potraviny

Věřím pevně v to, že geneticky modifikované potraviny jsou zdravé. Nevzal bych do pusy biopotravinu. Protože jsou biopotraviny drahé, zdražují stravu a jsou příčinou hladovění v chudých zemích

cb 16.3.2009 9:26

Re: Modifikované potraviny

A co geneticky modifikovane biopotraviny? Jedl byste? ;-)

vita 16.3.2009 9:47

Re: Modifikované potraviny

To je snad totéž, ne? Proto se GModifikuje, aby samotné pěstování mohlo být podstatně víc bio...

Tedy reálně - ne podle razítka.

cb 16.3.2009 9:55

Re: Modifikované potraviny

Aj tak mozno. Biopotraviny jsou luxus a ja nemam nic proti luxusu.

Pátrač 16.3.2009 11:34

Pane, Vy jste u mě vůl, evidentně modifikovaný

Hladovění v "chudých" zemích nemá nic společného s biopotravinami, ale s neschopností obyvatelstva uživit se díky nepříznivým přírodním či politickým podmínkám.

ps 16.3.2009 14:14

Re: Pane, Vy jste u mě vůl, evidentně modifikovaný

Hladovění v Africe má mnoho příčin. Jednou z nich je stupidita afrických vládců živená stupiditou evropských zelených.

http://www.osel.cz/index.php?clanek=255&akce=show2&dev=1

Jenda 16.3.2009 17:58

Re: Pane, Vy jste u mě vůl, evidentně modifikovaný

Ona stupidita evropskych cirkvi na tom ma taky podil. Se svym odmitanim antikoncepce.

Jenda 16.3.2009 17:59

Re: Pane, Vy jste u mě vůl, evidentně modifikovaný

Zkuste se zamyslet nad rozdilem mezi slovy "diky" a "kvuli".

O ty prirodni podminky by ani neslo, ty politicke spolu se zvykem poridit si tolik deti kolik jen jde stihnout jsou mnohem podstatnejsi.

Petr Kohout 16.3.2009 7:50

To je příklad Euroúředničiny. Pokud chcete něco povolit, nesmíte to povolit, ale musíte stanovit obtížné podmínky pro zakazování.

Čili, pročpak se zlobíte. Chcete nadvládu Euroúřednictva, alle zjevně jenom, když vám vyhovuje. Pokud povolí to, co vy chcete zakázat, už je to špatně. Ovšem, jak zjistíte, co chtějí lidi, když se EU vláda nevolí (není odvozena od voleného parlamentu), že.

vita 16.3.2009 9:51

Re: To je příklad Euroúředničiny. Pokud chcete něco povolit, nesmíte to povolit, ale musíte stanovit obtížné podmínky pro zakazování.

Jak to, že není EK odvozena od voleného parlamentu?

Po posledních (pro nás i prvních) volbách do EP se mohli euronihilisté podělat z toho, že EP odmítl potvrdit italského komisaře. Takže - logicky - eurokomisař musí být potvrzen EP a EP je volen. Dokonce může EP odmítnout jednoho eurokomisaře - na rozdíl od naší PS PČR, která pouze může nedat důvěru vládě jako celku.

Mgr. Milda 16.3.2009 7:30

Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

a patří do tábora Zelených. Vzniká tím hysterie, která se projevuje třeba kolem nemoci šílených krav nebo ptačí chřipky. Tyto choroby tu byly zřejmě už vždycky, všimli jsme si jich teprve díky moderním metodám výzkumu. Dosud dozajista nikdo neonemocněl po požití škrobu, vyrobeného z geneticky manipulované kukuřice. Na rozdíl od přirozených mutací, vzniklých zejména ionisujícím zářením, které nedokážeme kontrolovat, jsou úmyslné manipulace zaměřené zcela přesně na určité vlastnosti. Dosavadní šlechtění spočívalo ve výběru odchylných jedinců s požadovanými vlastnostmi k dalšímu pěstování, genová manipulace pouze urychluje tentýž proces. Zejména snižuje nutnost nasazovat chemii v zemědělství a to by mělo rozhodovat. Tento problém má společné kořeny s obavami z jaderné energie a zářením mobilních telefonů- je to hypochondrie.

dodeskaden 16.3.2009 8:18

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

Genove manipulacie neurychluju proces slachtenia. Kukurica by potrebovala bud nekonecne dlhy cas alebo niektory z paralelenych vesmirov Douglasa Adamsa, aby sa prirodzene skrizila s bakteriou.

ortelius 16.3.2009 9:01

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

A jste si s tím jist? Vím, že viry nejsou bakterie - ale víte jakou část lidské DNA tvoří genetické kódy virů po prodělaných infekcích v minulosti? Jste si jist, že nemůže dojít, nějakým podobným mechanismem, k zabudování části DNA bakterie do DNA jiného organismu?

Jste si tím tak jist, jako si byli biologové před 20 lety jistí tím, že priony nemohou způsobovat žádnou nemoc? Nebo víc?

Hans 16.3.2009 9:28

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

Mytochondrie je DNA ukadená bakterii.

Jenda 16.3.2009 17:55

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

No ona je to spis cela bakterie prizpusobena zivotu uvnitr eukaryoticke bunky.

ortelius 16.3.2009 9:10

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

Zde

Historik 16.3.2009 13:40

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

Ono se zatím nepodařilo vůbec prokázat, jaký byl divoce rostoucí předek současné kukuřice, ale ví se, že se od ní dost odlišoval. Patrně pocházel též  z onoho paralelního vesmíru.

Historie obilnin je známa lépe a ví se, že naši dávní předkové vytvořili budoucí standardní plodinu z náhodně se vytvořivšího mutantu, kterého si všimli a to nikoliv jednou. Protože výskyt přirozených mutantů je řídký, trvalo to celé tisíce let.

Před nějakými 40 lety bylo "hitem" ozařování šlechtěných plodin vysokými dávkami radiace, aby byl výskyt mutantů pro účely šlechtění častější.

Jenda 16.3.2009 17:56

Re: Problém tvoří dogmatismus některých politiků, kteří nerozumí genetice

Nekonecne dlouhy ne, staci vhodne popleteny virus a uz to jede.

sociolog 16.3.2009 5:21

Za neutuhajici zdurazneni faktu kontinutiy 45 a 48 roku jsem

za to Dolezalovi velmi vdecen. Coby jeden z mala neustale pripomina spojitou nadobu internacionalnich i nacionalnich socialistu, ktere ja i ve zminenem projevu Klause zcela opomijena. Nemeli snad bolsevici primy zakaz se do leta 41 j proti svym hnedym soudruhum jakkoliv angazovat, a nemel tento fakt nebahy dusledek i na vytvoreni csl. armady v Rusku? 

V dusledku teto historicke skutecnosti  se musel gen. Pika, coby korunni svedek selhani Svobody pri formovani povalecne branne sily, stat jednou z prvnich obeti komunisticke hruzovlady .  

Ovsem vse je dusledek Versaille, kde opet za spoluucasti Anglie, ktera porusila zavazky dane cisari Karlovi, ktery chtel zachovat monarchii zavlecenou do valky Nemeckem a pretvorit ji po svycaskem vzoru, a nechala tento sedmisetlety kulturni zazrak sdruzujici tolik etnik a nabozenstvi v ramci duchovniho  dedictvi Rise Rimske a v hranicich urcenych Premyslem Otakarem II,, rozkouskovat. A to z ciste kolonialnich motivu.

V tomto smyslu lze poukazat na neblahou kontinuitu anglicke politiky vuci nasemu regionu mezi r. 1918 po 38 az do r. 48. To, ze se s timto postojem indentifikujeme dodnes, prispiva pokracovani nasi narodni tragedie, oddelujici nas od nasich historicky  spjatych sousedu, dnes dokonce zivene z Hradu. Havlovi nikdy neodpustime, ze se snazil tuto kontinuitu prerusit.

Ten, kdo ma odvahu poukazat tam, kam patrime, totiz do Stredni Evropy, nikoliv na Zapad ci Vychod, i si v ceske kotline  koleduje na titul zradce. Prave tady prysti  pramen mrtve vody naseho kvileni. Zaclo to rozbitim monarchie, kteru Franz Josef prilis dlouho spravoval a Karel prilis kratce, a to  pod diktatem militaristickeho kolosu Nemecka.

Kozan 16.3.2009 5:51

Re: Za neutuhajici zdurazneni faktu kontinutiy 45 a 48 roku jsem

Tento kometář se nepochybně týká jiného článku a nemá s GMO nic společného

Harry 16.3.2009 9:15

Re: Za neutuhajici zdurazneni faktu kontinutiy 45 a 48 roku jsem

"Havlovi nikdy neodpustime, ze se snazil tuto kontinuitu prerusit. " Nejak nerozumim jak to souvisi s GMO, ale trebas je to Cimrmanuv ukrok stranou. Pochopil jsem, snad, ze myslite nase stalete souzit se Sudetskymi Nemci? Pak jenom malinkou pripominku, ze ho prerusili prave Sudetsti Nemci tim, ze si z 90% volili Henleina a vsadili na Hitlera co jim slibil ze je udela pany sveta. Hitler dostal na budku a S.N. platili - jako kazdy ma platit za svoji chybu. Mimochodem stala Evropu 50M mrtvol. "Havlovu neblahou roli v preruseni kontinuity" souzit Cechu a Sudetaku vidite v to, ze se oficialne omlovil za excesy pri divokem odsunu S.D? Zajimave. Ale trebas jenom nechapu txt. Kdy se H.Khol a p.Poselt omluvili za podil Nemcu a S.N. na Lidicich, Osvetimi......

cb 16.3.2009 0:20

Jake vlady si tyto narody zvolily

takove je maji a plest se jim do rozhodovani z Bruselu zavani pruserem, i kdyz jsme momentalne organizatorem euromejdanu my.