16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

POLITIKA: Vláda, která nemá v Evropě obdobu

Nic neobvyklého se neděje v Česku, když volební vítěz Andrej Babiš shání důvěru pro svou vládu již pátý měsíc po volbách. Občanům to vysvětlil prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro televizi Barrandov.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Packa 28.2.2018 23:32

Kvalita demokracie se snižuje díky politikům, kteří nemají mozek. Stačí se podívat na Fialu z ODS. Nadsamec, kterého hlídají dva psi, Udženia se Stanjurou. Každý kdo inteligencí převyšuje Fialu je nemilosrdně vykopán z ODS, aby neohrozil předsedu strany. To samé udělal Sobotka v ČSSD, takže půlka strany odešla a zbytek málem prohrál volby.

V. Klepetko 27.2.2018 13:46

Jestli se nepletu,

tak máme v EU tři velmi podobné parlamentní republiky s naběhm na poloprezidentský systém: Českou Republiku, Rakousko a Portugalsko. V těchto zemích není po volbách premiér volen parlamentem na návrh prezidenta, ale je jmenován přímo voleným prezidentem - a když se následně ukáže že nemá důvěru parlamentu tak musí i s celou nově jmenovanou vládou podat demisi a vládne jen provizorně, než se situace vyřeší. Legitimita nově jmenované vlády i vlády v demisi je slabá, neúplná, dočasná, je odvozena jen a pouze od legitimity přímo voleného prezidenta - a to na standardní vládnutí v parlamentní republike nestačí. Takže je povinností vsech ústavních činitelů toto provizorium maximálně zkrátit, jak jen to umožňuje tempo politických jednání.

Míra legitimity vlády v demisi je přitom prakticky stejná, jako u premiéra po volbách v čistě parlamentnich republikách. Například v Nemecku úřad kancléřky Merkelové SKONČIL v souladu se Základním zákonem z roku 1949 dnem svolání nového Spolkového sněmu po volbách, a ona byla následně požádána prezidentem, aby dočasně vedla záležitosti kancléřkého úřadu až do volby svého nástupce. Ona vlastně není kancléřka - ale "dočasně pověřená vedením úřadu kancléřky" - a její oslabená legitimita není odvozena od presidenta, ale od starého, již neexistujícího, nově převoleného Spolkového sněmu.

No a pokud jde o vládnutí v demisi v těchto třech zemích? V Rakousku nevím, hádám že tam nkdo v demisi dlouho nevládnul, po válce tam byla situace zamrzlá ve velké koalici a nebylo moc o čem jednat. Ale například v Portugalsku v roce 2011 vládla vláda v demisi celé tři měsíce! Což je přesná analogie našeho současného stavu. Takže se pan autor zjevně plete! :-))) A kdyby byl čas, našly by se i jiné příklady vládnutí v demisi a-la Topolánek nebo Babiš. Nesází pan autor na to, že nikdo nemá čas ověřovat si pravdivost jeho tvrzení?

V. Pokorný 27.2.2018 13:15

Jen

jsem pro předčasné volby. Jednoznačně. A pak se snad parlament trochu vyčistí od plev a štěkačů.Věřím, že by vypadly ty strany z tzv. demokratického bloku. Většina občanů jich má plné zuby. A podle pana Holuba by měla vládnout ta sebranka z tohoto bloku? Spolu s největšími vítači invazních tlup Piráty? Mimochodem, ti, kdo křičí nejvíc a hatí vyjednávání o vládě se sotva( kromě ODS) dostali do parlamentu. A budou vyskakovat. Místo aby skutečně jednali. Ať řeknou rovnou panu Babišovi ne, neurčují si trapné podmínky, a řeknou: tak předčasné volby. To ale neudělají, protože by mohli přijít o skvělé živobytí. A v té chvíli jdou jejich principy stranou.Fuj.

M. Prokop 27.2.2018 14:58

Re: Jen

Tak nevím, z čeho ty naděje ny vyčištění čerpáte. S vysokou pravděpodobností by Parlament po volbách vypadal ještě hůře.

M. Valenta 27.2.2018 15:37

Re: Jen

Obávám se, že máte pravdu a většina občanů má demokracie, rozuměj nutnosti starat se o sebe sám, plné zuby.

B. Hančl 27.2.2018 13:00

Holube

Asi by vám bylo lépe, kdyby vládla dále vláda toho plešatého zubatého blba.

P. Flener 27.2.2018 10:46

Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Prezident v podstatě menšiny občanů ČR, komunistický papaláš a Ovar Zeman asi také má sotva v Evropě obdobu. Neznám jiného lžiprezidenta, který by veřejně vyzýval k likvidaci novinářů a montoval se neústavním způsobem do politiky. V tom je Zeman podobný jako vejce vejci Gottwaldovi.

J. Novotny 27.2.2018 11:02

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Zeman vyhrál přímou volbu demokrate. Má největší mandát ze všech současných politiků v ČR. A pokud se někdo k volbám neobtěžoval, jeho věc.

Co se týče likvidace novinářů nešlo o výzvu, ale o píchnutí si do Putina, který musel na tuto poznámku v přímém přenosu před novináři reagovat. Nebylo to pravda určeno těm jednodušším.

M. Prokop 27.2.2018 15:00

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Vyhrál, ano (bohužel).

Ovšem, takovou rafinovanost jako vy, s tím Zemanem a Putinem, to by ani Šlouf, Mynář a Mluvčáček nevymyslili. To je vyšší škola rovnou od Goebbelse.

J. Novotny 27.2.2018 17:08

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

To ne, jde o věc, u které pochopení vyžaduje jistou dávku inteligence, takže se na prodej masám nehodí, jak ostatně příkladně na sobě ukazujete.

M. Prokop 27.2.2018 21:23

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Tak blbé, až rafinované? Tak rafinované, až pro blbce? Pak je to u vás na správném místě.

V. Pavelka 27.2.2018 17:58

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Mohl se Miloš dopustit podobné ironické poznámky i v případě čínského prezidenta ?

P. Han 27.2.2018 17:54

Re: Nezapomeňte na tzv. prezidenta

Zeman je komunistický papaláš? Nemám ho rád, ale tohle bych o něm tedy netvrdil.

F. Kusák 27.2.2018 9:52

No dobře,

vláda nezíská důvěru ani v dalších kolech (i když si myslím, že ji některé strany podpoří, ale bude menšinová), pak jediným možným řešením jsou další volby. Já bych byl rozhodně pro tuto variantu. Lze ovšem předpokládat, že některé strany se už do poslanecké sněmovny nedostanou a možná, že ANO ještě posílí. Tzv. systémové strany hrají ovšem vabank, tzn. ANO se znemožní vládnutím a podaří se ji rozložit. Předpokládají totiž, že někteří poslanci ANO začnou revoltovat proti svému předsedovi. To je i možné, ale bude to znamenat jejich definitivní konec v politice. To už víme z podobných případů. Tak uvidíme.

P. Rudolf 27.2.2018 9:02

Článek je hloupý

a co je horší, prvoplánově.

Jediné, co lze u těchto zemí porovnávat, je míra dodržování ústavnosti. A v tomto parametru jsou na tom všechny stejně - ani v jedné zatím nedošlo k jejímu porušení.

A vzhledem k tomu, že u nás není žádná jiná strana, než ANO, která by mohla získat v parlamentu většinu, ani onen druhý pokus udělený Babišovi ji nijak neobchází, natož porušuje. I třetí, poskytnutý předsedou sněmovny by nemohl být v žádném případě pokládán za protiústavní. Teprve, kdyby ANO chtělo vládnout dál bez důvěry sněmovny, došlo by k zásadnímu narušení parlamentní demokracie. Zatím na to ale neukazuje nic.

Nenávist redaktorů serveru Echo24 vůči Babišovi lze pochopit, s ústavností současné situace by se však míchat neměla. Je to neprofesionální.

R. Tesařík 27.2.2018 12:51

Re: Článek je hloupý

Ano.

J. Novotny 27.2.2018 8:47

No, tak asi je lepší, když tu vládu

bez důvěry vede strana, která má 39 procent poslanců, než strana, která ve volbách propadla a má 7,5 procenta poslanců. Voliči dali jednoznačně najevo nutnost odchodu Sobotky, byla tam velmi důležitá jednání v Bruselu, ke kterým Sobotka naprosto důvěru voličů postrádal (k těmto jednáním měl nedůvěru u voličů nepochybně většinovou).

Asi také není obvyklé, že se velká část Parlamentu označí jako nepřijatelnou - cca 18,5 procenta a zbytek se předhání o to, kdo bude tvořit opozici.

F. Žůrek 27.2.2018 8:36

My pořád nežijeme v rozumné demokratické společnosti

Souhlasím, že je přímo absurdní, že vláda nemá důvěru sněmovny a že premiér je vydán k trestnímu stíhání a tato vláde celkem dobře funguje. V tom je opravdu velký nepořádek!

Ale kdo má vládnout: třeba politická strana Pirátů? To je přece další výsměch české demokracii. Copak Česká republika má být jako Somálsko? Proboha, jen to ne!

Tradiční politické strany - mám na mysli ČSSD a KDU-ČSL - v této společnosti nyní prohrávají. Avšak proč?

Nedávno byl sjezd ČSSD a bývalý předseda této politické strany B. Sobotka se na sjezd nedostaví. Je to v pořádku? NENÍ! A u lidovců značně pošramotil jejich pověst M. Kalousek společně s K. Schwarzenbergem.

Když se důležití představitelé české politiky chovají špatně, tak potom je u nás všechno špatně. Včetně současné vlády.

M. Šejna 27.2.2018 8:22

Pan Holub zapomněl ...

pan Holub zapomněl napsat, že nikde v Evropě nemá obdoby situace, kdy vládní koalice získá znovu ve volbách nadpoloviční většinu mandátů (ANO+ČSSD+KDU=108), ale tihle bývali koaliční partneři nejsou schopní se znovu domluvit.

Z tohoto pohledu by se dalo říct, že ze socanů a lidovců by většíně evropských politiků bylo na blití, když 4 roky spoluvládli s ANO, ale najednou jim ANO šíleně vadí.

P. Kmoníček 27.2.2018 8:36

Re: Pan Holub zapomněl ...

Šejno jedno, to je ale o něčem jiném , než jak rozhodl lhář z Hradu, ne?

M. Valenta 27.2.2018 8:36

Re: Pan Holub zapomněl ...

.. a vy jste zase pane Šejna zapomněl, že se premiér mezitím jaksi stal trestně stíhaným člověkem.

M. Šejna 27.2.2018 8:59

pane Valento

Vy jste zas zapomněl, že se Babiš stal trestně stíhaným na základě objednávky od socanů. Také jste zapomněl, že dokud nebyl Babiš ve vládě, tak nikoho to Babišovo údajné zneužití dotace nezajímalo.

P. Kmoníček 27.2.2018 16:16

Re: pane Valento

Šejno jedno, to nezajímalo třeba Vás (čemuž se nedivím), ale mne třeba ano.

J. Hruška 27.2.2018 9:12

Re: Pan Holub zapomněl ...

A nejen to, dvě třetiny voličů, a ještě více, až tři čtvrtiny společnosti si oligarchii (vládu úzké skupiny nejbohatších svázaných spolu sdílením moci ve státě) nepřeje a nezvolila. Že se neshodne v tom, co si přeje , to je další otázka. Zcela jistě to není vláda (KSČM-SPD-ANO). Předčasné volby by to ukázaly znovu, a znovu, a znovu, dokud by se oligarchie drala k moci, "peníze zmůžou všechno".

F. Kusák 27.2.2018 10:06

Re: Pan Holub zapomněl ...

Tak nevím, jestli si pletete vládu s podporou oněch stran nebo vstup do vlády. To by ovšem byl skandál a takové řešení ani není na stole.

A jestli je to tak, jak říkáte, pak to může vyřešit jen další volební cirkus. Potěš pánbůh, ale to se asi nedá nic dělat.

A jinak, každý, kdo něco kritizuje, pak by měl také navrhnout nějaké řešení. Také si myslím, že ty tzv. tradiční strany byly vedeny oligarchy mnohem víc než ANO, SPD nebo Piráti. Důkazů je mnoho a nevěřím v jejich náhlé polepšení. Nejvíce společného mají Piráti a ANO. Asi by měli vytvořit koalici a vládu. Jedině tak mou Piráti prokázat, že je to funkční strana. Ale to je science fiction.

P. Dvořák 27.2.2018 9:20

Re: Pan Holub zapomněl ...

Ano, pane Šejna. A naši bývalí prezidenti byli kriminálníci.

P. Dvořák 27.2.2018 9:22

Re: Pan Holub zapomněl ...

Pardon. Patřilo "pane Valenta".

M. Prokš 27.2.2018 7:28

Kritika hezka, ale co stim? Pri stavajcim rozlozeni sil v parlamentu? Teoreticky predcasne volby, ale prakticky dopadnem jako v te Belgii - patove rozlozeni se potvrdi ci jeste prohloubi.

T. Kohout 27.2.2018 7:11

vlastně, co je lepší?

Máme v Evropě ale i silné vlády: Turecko, Maďarsko, Polsko. Tak člověk ani neví, co je lepší, silná vláda či slabá? Jen mě tak napadlo.

M. Čihák 27.2.2018 6:49

nějak jste si asi v zapalu agitace nevsiml, že v Německu napřiklad se řešily hlavně programove neshody, tedy co kdo chce, u nás se strany rozhodly k bojkotu vítěze voleb bez ohledu na programa vyjadřovaní toho kdo co nechce a hlavne skym nechce z duvodů osobni nevrazivosti (ODS, Pirati, CSSD) Ani v Belgii ani v Nemecku navic nebyl odstup mezi vitezem a dalšimi stranami tak propastný. a co tam mate dál?