23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: Vláda ještě nemá důvěru a už se v ní hrozí demisí

19.1.2007

Jmenování nestraníků do stranické vlády má svá rizika. Nestraník není vázán žádnou „smlouvou“ v podobě členství ve společenství, kterému se říká politická strana. Členství v politické straně spojuje lidi stejného zájmu, rozuměj stejného názoru na roli státu, na přerozdělování vybraných peněz (daní) a na roli jedince. Nestraník není povinný takový zájem sdílet, i když se předpokládá, že bude mít alespoň podobný pohled na danou problematiku.

V případě ministryně kultury Heleny Třeštíkové se předseda KDU-ČSL Jiří Čunek, který ji na post navrhl, očividně domnívá, že jeho kandidátka skutečně tato minimální kritéria splňuje. „Ona je poctivá, rozumí tomu řemeslu a je kompetentní pro tu práci,“ řekl Čunek dnes pro iDnes. Šéf lidovců Čunek se ale zřejmě zmýlil. Nutno říci, že rozhodně není v naší krátké, novodobé historii sám. Odborné kvality samy o sobě v žádném případě nejsou zárukou, že dotyčná osobnost bude dobře fungovat v roli ministra. Post ministra je výsostně politická funkce. Paní Třeštíková jako mimořádně výrazná dokumentaristka může skončit jako mizerná šéfka resortu. Taky nemusí. Riziko však je vysoké. To si snad pan Čunek před nominací uvědomil.

Je otázkou, je-li správné (pokud je to pravda), že náměstka Formánka si přál premiér v důsledku nejasných politických dohod. Pravdou je, že Třeštíková už při své nominaci vcelku čestně oznámila, že se necítí svázána s KDU-ČSL. Předseda lidovců měl zbystřit a nominaci bedlivěji zvážit. Pokud ne, pak měl a má počítat se vším. Třeštíková je prezidentem jmenovanou ministryní. Kdyby totéž, co s Františkem Formánkem, udělala jako členka KDU-ČSL nebo jako politička zvolená na kandidátce KDU-ČSL, pak by jistě zasloužila podstoupit pořádnou stranickou diskusi, kde by musela svůj postoj buď obhájit, nebo ustoupit či odejít. Takto by si takovou diskusi zasloužil ve své straně Čunek.

Dost možná je to ale důsledek narůstajícího sebevědomí dvou menších stran trojkoalice, ke kterému došlo mezi prvním a druhým trojkoaličním projektem. A předseda Čunek si je toho dobře vědom, proto mohl iDnes říci: "Já jsem u žádných debat nebyl, co se týká pánů Melčáka a Pohanky, tak jsem s nimi teď taky měsíc nemluvil. Ona mi říkala, že s ní mluvil pan premiér, já jsem jí řekl, že ona je ten, kdo rozhodne," Pak tedy si to nakonec podle Čunka má vypít premiér Mirek Topolánek a s ním ODS.

Je zcela běžné, že koalice si rozděluje ministerstva a zároveň si většinou navzájem obsazuje posty podřízených jednotlivých ministrů. Není tedy divu, že by o náměstku ministryně kultury, kterou nominovala KDU-ČSL, mohla rozhodovat ODS. Lidovci jistě budou mít zase své lidi, stejně jako zelení, ve funkcích náměstků jiných resortů, než vedou. Lze pochopit (bez soudu, je-li to dobře či nikoliv), že ODS či premiér chtěl post náměstka kultury pro člověka blízkého ČSSD, který vyjednal podporu vládě. Lze pochopit, že ministryni Třeštíkové se to nelíbí. Lze pochopit, nelze však přijmout, že si předseda KDU-ČSL pilátsky umyje ruce. On Třeštíkovou prosadil nejen ve vládě, ale i ve vedení lidovců, on nese plnou odpovědnost za její jednání. I když má premiér před pátečním jednáním sněmovny jistě spoustu větších starostí než je Třeštíková versus Formánek, tentokráte by rozhodně neměl Topolánek Čunkovi ustoupit.

18. 1. 2007

(Psáno pro Česká média)