29.3.2024 | Svátek má Taťána


POLITIKA: Vláda babího léta

4.9.2006

Mirek Topolánek minulý týden na jakoukoli otázku novinářů trpělivě opakoval: „V sobotu se mírně oteplí.“ A měl pravdu: celou sobotu bylo příjemně slunečno, jen v neděli se zase nebe zakabonilo. Kdyby se dal šéf ODS na meteorologii, možná by se tam o něco lépe uplatnil než v politice; disponovat den po volbách coby šéf vítězné strany teoretickou podporou sta poslanců a po třech měsících intenzivních vyjednávání skončit u 81 poslanců vlastní strany je totiž výkon téměř hodný zápisu do Guinessovy knihy rekordů.

Svůj menšinový kabinet, který dnes jmenuje prezident, koncipuje šéf ODS vinou nedostatečné parlamentní podpory jako „překlenovací“ do předčasných voleb na jaře 2007, vzhledem k tomu, že s výjimkou zelených nesehnal u jiných parlamentních stran podporu ani pro ideu předčasných voleb, však s nejvyšší pravděpodobností půjde o kabinet letošního babího léta.

Většina nastupujících ministrů se zdá s touto perspektivou smířena, a jejich prioritní motivací tak bude obohatit své životopisy položkou „ministr“. Bývá dobrým zvykem, že po jmenování se každá vláda zaměří na sepsání programového prohlášení, s nímž bez průtahů předstoupí před sněmovnu, a pak teprve začne skutečně „vládnout“. Z prohlášení premiéra a některých jeho ministrů naopak vyplývá, že tato vláda bude ze všeho nejdřív vládnout, dělat „úklid“ na ministerstvech a až na samém konci měsíční lhůty stanovené ústavou předstoupí před sněmovnu s – formální, neb předem ztracenou - žádostí o důvěru.

Poté ukáže prezident prstem na Jiřího Paroubka, který zlehka zaloví mezi pár znavenými poslanci bývalé Topolánkovy stovky a vyztuží jimi svou vládu KSČSSD. Ve vedení ODS si nato budou moci jen povzdechnout: „Tento způsob léto zdál se nám poněkud nešťastným…“

***********
Poznámka redakce:
Křest knihy povídek Martina Daneše
České výpečky (Kronika let 1989 - 2005 v 17 obrazech)
bude ve středu 6. září v 17 hodin v Paláci knih Luxor, Václavské náměstí, Praha 1.
Knihu pokřtí psychiatr MUDr. Miroslav Plzák, zazpívá Josef Kristian Mejstřík a na klavír zahraje Stanislava Sýkorová. Knihu bude možné na místě zakoupit.
Informace o knize najdete na www.hejkal.cz

***********

www.danes.cz