25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Vítězství demokracie, nebo politická chyba?

8.3.2016

Ve vládní koalici se prohloubilo pnutí. Poslanci soc. dem. hodlají podporovat návrh TOP 09, podle kterého by žádný člen vlády nemohl být ovládající osobou ve firmě. Babiš by se tak musel vzdát Agrofertu a převést ho na jinou osobu nebo do svěřenského fondu.

Babiš v reakci na to vyslovil pochybnosti, zda tato koalice může dále fungovat, a mluvil o podrazu. Předseda ČSSD a vlády Sobotka na to opáčil, že „je v zájmu Andreje Babiše, ale i demokratického státu, aby se otázka střetu zájmů jeho i dalších miliardářů, kteří vstupují do politiky, jasně vymezila zákonem“. Toto téma má řadu souvislostí. Z abstraktně demokratického hlediska lze dát za pravdu argumentaci, že úprava střetu zájmů, který tu nepochybně existuje, by měla být právně vymezena. Jenomže to je abstraktní poloha problému, zatímco pravda je vždycky konkrétní.

V politice nejde o abstraktní řešení, ale o praktické rozhodování konkrétních situací, jež mají své přímé i zprostředkované důsledky. Zdá se mi, že ČSSD tyto souvislosti nedocenila. Osobně souhlasím s prezidentem republiky, že nejsou dobré zákony přijímané ad hominem, to jest k jedné osobě, Andreji Babišovi.

Dalším nepominutelným aspektem této věci je, že ČSSD jako hlavní vládní strana se tu připojuje k návrhu, který podává TOP 09, úhlavní protivník Andreje Babiše a celé vládní koalice.

Vládní ČSSD by po zkušenostech s chováním TOP 09, což se nejvýrazněji projevilo ve snaze o totální obstrukci zákona o EET a destrukcí sněmovního jednání, měla všechny návrhy od této strany a priori považovat za podezřelé, ne-li přímo nepřijatelné. Rozhodně by takový návrh neměla podporovat, směřuje-li proti jejímu koaličnímu partnerovi. Nebo má snad ČSSD za to, že Babiš je největším nepřítelem demokracie u nás, a proto by se měly proti němu spojit všechny demokratické strany, jak svého času doporučoval Jiří Pehe? Tehdy jsem s ním polemizoval a namítal jsem, že to je abstrakční požadavek, protože rozdílné politické pozice přece neumožňují, aby se vládní strany v této věci spojily se stranami opozičními.

Proto se obávám, že pokud ČSSD v této věci bude jednat ve smyslu uvedeného doporučení, dopustí se velké politické chyby, která se jí vymstí.

Tato vládní koalice, i když v příštích volbách v roce 2017 budou ČSSD a ANO hlavními soupeři, se vší pravděpodobností v nějaké podobě bude pokračovat i po nich.

Mělo by proto být v jejich společném zájmu, který by měl převažovat nad snahou získat nějaké body na úkor partnera a soupeře, aby udržovali a posilovali možnosti své pozitivní vládní spolupráce. To od nich očekávají občané v současné obtížné situaci ve stínu nezvládnuté migrační krize a krize EU. Podpora návrhu TOP 09 sociální demokracii rozhodně neprospěje, preference jí nepřinese. Babišovi umožní pokračovat v jeho kritice tradičních politických stran odpovědných podle něho za bídné poměry u nás, za rozšířenou korupci, atd.

V obecném mínění tento jeho názor je značně rozšířen, lidé si běžně myslí, že všichni politikové jsou stejní, že kradou. Proto Babiš získal takovou podporu pro své hnutí. Mám za to, že v tomto sporu to nebude on, kdo prodělá, ale tratit bude sociální demokracie a obecně důvěra ve vládu, a to ke škodě politické stability v zemi.

Autor je ústavní právník a bývalý poslanec ČSSD

Právo, 5.3.2016