23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Vítězem kongresů opozice je Babiš

Po tři víkendy volily tři opoziční strany svoje vedení. K žádnému personálnímu zemětřesení nedošlo a všechny si tak v podstatě odhlasovaly, že příští volby vyhrát nechtějí. A vítězem trojice těchto klání se tedy stal Andrej Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 2.2.2020 18:24

No těžko si dovedu představit nějaké uskupení tří stran jak řídí tuto zemi , Babiš nastavil latku tak vysoko že ani střet zájmů u něj ...kdo tady s podpisovým právem není ve střetu zájmů ?!

D. Mach 2.2.2020 10:35

V tom srovnání politické "druhé" ligy je zajímavé srovnání primátora Hřiba a starosty Novotného. Hřib rozjel stavbu nové linky metra a snaží se řešit pražskou dopravu jinak než stavbou obytného libeňského mostu. A jen tak mimoděk se snažil vyhodit ze smlouvy s Pekingem floskuli o jednotné Číně, proti níž Piráti protestovali už za Krnáčové. Jedou si tedy standartně svojí politickou linii, jen je jim opakovaně předhazováno to, co stálo asi 5 minut pracovního času. Novotného nechci podceňovat, protože nevím, jak moc řeší problémy své části Prahy, ale svoji politickou pozici si upevňuje hádkami o pomník vlasovců. Nevím, jaké stanovisko k němu měla ODS v předchozím období, ale myslím, že to "taktně" přecházeli. V jednom ale paní Lhotská nemá pravdu. Případ Hřiba i Novotného ukazuje, že u těchto stran se něco nového děje a objevují se prakticky neustále noví (schopní či méně schopní) lidé, zatímco ÁNO už nemá žádné lidi, kteří by byli schopni (nebo ochotni?) řídit stát, potažmo své ministerstvo jako firmu. To se ukazuje v případě ministerstva dopravy. Není pravda, že je logické, aby se ministerstvo dopravy sloučilo s ministerstvem průmyslu. ÁNO prostě nemá lidi. Ukáže se to brzy, protože na ministerstvu průmyslu také ještě není odvedeno mnoho práce, a v případě nenadálého průšvihu se možná ještě podivíme, která ministerstva bude dobré sloučit.

P. Čech 2.2.2020 12:17

Ono již dnes dávno neplatí, že o vítězi voleb rozhoduje Praha. Pokud se ODShodlá do budoucna opírat o takové "komedianty" jako je Pavel Novotný, který je přijatelný snad jen pro Pražáky, potom půjde brzy ve stopách TOP 09 do kytek. Už aby to bylo. Na té cestě, o které mluvím, se zanedlouho bude předhánět také s KDUČSL, ČSSD, KSČM, Piráty a STAN.

P. Čech 2.2.2020 12:23

Na případě ministerstva dopravy se neukazuje nic jiného než skutečnost, že u nás máme nemálo zbytečných ministerstev. Konkrétně 8, slovy osm. měli bychom se snažit aspoň trochu se přiblížit k efektivnímu systému řízení státu po vzoru Švýcarska, které , počtem obyvatel, geografickou rozlohou a strukturou průmyslu a zemědělství je nám velice podobné. Tam dokáže smysluplně řídit stát 7, slovy pouhých sedm, ministerstev. Jde-li to někde, musí to při dobré vůli jít kdekoliv, tedy i u nás. Jediné dva politické subjekty, které se o něco podobného snaží jsou ANO 2011 a SPD.

P. Staronový 2.2.2020 16:50

"Jediné dva politické subjekty, které se o něco podobného snaží jsou ANO 2011 a SPD."

I vy žertéři ....

SPD se snaží pouze o přísun státních peněz, snažení vládního ANO nějak není vidět. (personální bídu těžko vykládat jako snažení)

P. Čech 2.2.2020 17:16

"snažení vládního ANO nějak není vidět".

Pane, nejste náhodou nevidomý? Pokud ne, potom mám k vašemu příspěvku jediné. Kdo chce vidět, ten vidí, kdo nechce vidět, tomu nic nepomůže.

L. Novák 2.2.2020 17:41

Vy tradičně vidíte leda kulové. Viz vaše stále opakované blábolení o "protiústavním" rozdělení Československa...

P. Čech 2.2.2020 19:53

Přečtěte si laskavě čl. 1 odst.2 zákona č. 327/1991 sb a potom teprve žvaňte. Žvaníte hloupě. Pokud rozumíte českému textu, asi s tím přestanete. A nebo snad chcete tvrdit, že k věci bylo vyhlášeno referendum?

D. Novák 2.2.2020 22:07

Referendum nebylo vyhlášeno, neboť v té době nebylo uzákoněno ústavním zákonem. Ústava Čr ho pouze předjímala. Navíc neexistoval Senát Čr, který by o takovém zákoně spolurozhodoval.

Tedy jestliže se český i slovenský zákonodárný spor rozhodl na rozdělení, nebylo ústavní moci toto zrušit.

V. Čermák 2.2.2020 18:15

Má Klapky...

P. Čech 2.2.2020 8:29

Autorka zapoměla na jednu zcela zásadní věc, kterou novináři, asi záměrně, neuvádějí. "Lidé už mají politických stran plné krky". To prohlásil po volbách Karel Schwarzenberg a měl naprostou pravdu. Udeřil tak hřebíček na hlavičku a odhalil nechtěně základní a zcela zásadní problém naprosté většiny politických systémů na světě. Vládu a moc politických stran, povětšinou nad těmito občany. Lidé totiž vůbec nejsou hloupí (ve své většině) jak již více než 100 let dávají ostentativně najevo politické strany a jejich představitelé. Chtějí zásadní změnu systému, aby si mohli vládnout sami (demos kratos - vláda občanů). Jsou stále více přesvědčeni o tom (příklad jim k tomu dává nejúspěšnější politický systém v Evropě - Švýcarsko), že si sami sobě vládnout dovedou a nepotřebují k tomu žádného prostředníka. A tady je zakopaný pes! Odhrabávat jej a odhalovat skutečné demokratické pricipy se jala občanská sdružení, na která se občané začínají více a více upínat, když konečně poznali, že je politické strany po celou dobu jejich existence klamou. Klamou v tom smyslu, že je připravují o jejich možnou demokratickou moc. Jednoduše a prostě, vládě a moci politických stran nejen u nás zvoní hrana. Vidět je to zcela jasně na výsledcích voleb u nás i všude kolem. V Německu, Itálii, Francii a pod. Otázkou je jen jedno. Zda tento obecný trend není zákonitý. Podle mne se zdá že ano.

V. Vérosta 2.2.2020 6:13

A nějak se nám vytratila Trikoróna! ;-D

P. Čech 2.2.2020 8:34

Ona se nevytratila. Pouze novináři o ní přestali psát, ihned když zjistili, že její preference rostou. Je jim to však houby platné. V dnešní době novinářskou moc nahrazují sociální sítě na internetu. Jakkoliv je moc neuznávám, jedno jim přiznat musím. Jsou v současné době jedinou, nezkorumpovatelnou entitou

D. Mach 2.2.2020 10:25

On se spíš Klaus-Klaus-Klan vytratil poté, co lidi zjistili, že je to spolek o ničem. To, jak rychle vyprázdnili politické kolbiště a jak brzy se otec a syn rozhádali, to překvapilo i mě, a to jsem jim vůbec nefandil.

P. Čech 2.2.2020 12:10

Kdyby byl Václav Klaus st. otcem mým, už dávno bych s ním nemluvil. S vlastizrádci se totiž nebavím. S lidmi, konajícími v rozporu s ústavními zákony již vůbec. Václav klaus st. je totiž sebestřený a mocichtivý jedinec, který jde za svým cílem přes "mrtvoly". Nějaká vůle občanů či dokonce jejich většiny jej vůbec nezajímá. Václav Klaus ml. pokud chce nastoupit cestu do poslanecké sněmovny, musí se vůči němu výrazně vymezit. Až potom bude ev. slavit úspěch. Situace mezi občany, kteří už mají politických stran plné krky mu dosti nahrává.

J. Kanioková 2.2.2020 14:31

RvRvRv

V. Pavelka 2.2.2020 18:34

Na rozvrat trikolory, je to slabý p.Mach !

J. Pospíšil 2.2.2020 4:24

ODS se nepostaví na nohy, pokud bude stranou negace nebo obecných keců.

Místo programu Antibabiš musí, pokud se chce stát stranou silnou, přicházet s lepšími, jednoduššími a srozumitelnějšími řešeními problémů, před kterými společnost stojí.

To předpokládá taková řešení mít, mít je promyšlená, umět je odůvodnit a mluvit o nich. Ať to je inflace, která užírá lidem maso a úspory na stáří, ať to je kůrovec, se kterým nejde bojovat výběrovými řízeními, ale prací místních v lese, ať je to imigrace, která předpokládá jasný odpor předávání dalších kompetencí do Bruselu, ať je to sucho, které nechce proklamace, ale zadržování vody v krajině atd. A energetika. Nezačneme-li stavět další jaderné zdroje, bude pozdě, budeme muset těžit hnědé uhlí, kupovat více ruského plynu anebo místo vývozu elektřinu dovážet. Podporou snižování automobilových emisí CO2 si podřezáváme nyní nevětší podíl našich přijmů.

Čert vem nesmysly, jako je boj s Činou, Koněv nebo Vlasovci. Ti v obci, která jim chce stavět pomník, vůbec nevystřelili, několik dní si odpočali a pokračovali v cestě. Prahu rozhodně tam, u dnešního Makra a pseudoskanzenu, navíc nepřístupného, neubránili.

P. Čech 2.2.2020 8:41

"Místo programu Antibabiš musí, pokud se chce stát stranou silnou, přicházet s lepšími, jednoduššími a srozumitelnějšími řešeními problémů, před kterými společnost stojí."

To je sice jasná pravda, ovšem je nutno si přiznat, že žádná politická strana (vč. ODS) toho není schopna. Z jednoho prostého důvodu. Žádná z politických stran totiž nepředstavuje ve skutečné demokracii nutnou vládu a moc většinové občanské vůle. Ona většinová občanská vůle totiž totiž nikdy není dána výsledky voleb podle zásad poměrného zastoupení, ale jen a pouze naprosto svobodným a většinovým občanským hlasováním o jednotlivých problémech, ale i o problémech obecných. Tady je zakopaný pes obecné nefunkčnosti vlády a moci politických stran nad občany. Nad jejich naprostou většinou. Diktatura, která jakkoliv se tváří demokraticky, ve skutečnosti demokratickou není a ani být nemůže.

P. Han 2.2.2020 0:52

K těm lidovcům a jejich ambicím už dávno nakreslil něco pan Jiránek.

https://kreslenyvtip.cz/sites/default/files/styles/large/public/kresleny_vtip/vladimir_jiranek_84.jpg?itok=k4tX0Z0w

P. Staronový 2.2.2020 16:53

Nějak víc věřím těm historikům .... :-P

A. Reček 1.2.2020 13:13

Autorka asi žije v Praze a neví co je politika na dědinách. Třeba u lidovců se stačí všimnout, jak v posledních komunálních volbách z tradičních politických stran dopadli. Nahlédl jsem do výsledků těchto voleb na www.volby.cz a výsledek je zajímavý v zisku zastupitelů v obcích a městech: KDU-ČSL = 3217 zastupitelů, - ODS = 1929 zast., - ČSSD = 1764 zast., - STAN = 1505 zast., - KSČM = 1368 zast., - ANO 2011 = 1333 zast, - SPD jen 128 zastupitelů!!

A. Hrbek 1.2.2020 17:51

Ale Sdružení nezávislých 34 762, Nezávislí 6 222!

V obcích volí ty, které skutečně znají a ne nějaké politické figury stranických sekretariátů.

U poslanců a senátorů mají značný význam média.

P. Čech 2.2.2020 8:47

není možno splétat dohromady volby komunální s volbami krejskými a celostátními. Jde totiž o míru moci, kterou ty které nastolují. K tomu, aby komunální volby mohly něčeho smysluplného a obecného dosáhnout, musel by se změnit celkový politický systém po vzoru Švýcarska. Tak, aby hlavní slovo ve všem něly obce a kraje a celkem dohromady a teprve potom potom i státVe všem. Konkrétně třeba i ve výběru a rozdělování daní.

M. Krčmář 1.2.2020 12:57

"Zlatá Krnáčová". Jako ne pražák nevím co dokázala krom "lítačky", což je obyčejná průkazka na veřejnou dopravu. Zato odpor vůči Hřibovi snad od všech komentátorů mne utvrzuje v přesvědčení,že jste měla i v uvozovkách pravdu,piráti měli nominovat a zvolit Hřiba, jenže ten asi neměl zájem, neboť má s těmi všemi kverulanty na magistrátu práce až nad hlavu.

V. Církva 1.2.2020 13:56

Tak odpor, neodpor. Hřibova koalice dobroserové a vychcánci funguje už dýl než jsem jí dával. Nicméně to, že Hřibovi podráží nohy ještě neznamená že je skvělý primátor, který pracuje na fungující dopravě kde nejsou zácpy a že vůbec na něčem pracuje. A to mu tu Čínu možná i chválím, nebo jsem neutrální.

M. Krčmář 1.2.2020 14:43

Ono je otázka,co s tou dopavou v Praze může primátor vlastně dělat,dokud nejsou hotové okruhy,z čehož ten vnitřní je v gesci města, vnější ŘSD. Ani o jednom z nich jsem zas dlouho neslyšel. No,a Čína nyní řeší trochu jiné problémy.

J. Jurax 1.2.2020 17:05

Kdysi dávno posílal český kníže Václav voly do Němec. Dnešní Moravané zas posílají do Prahy hřiby.

V. Církva 1.2.2020 19:42

A tak, a já si říkal kdo v Německu volí Zelené. A to jsou ti voli co je tam poslal sv. Václav :-). Ne nadarmo ho uznáváme za svatého. Jen je měl poslat někam až do Číny mimo EU.

D. Mach 2.2.2020 10:43

No Slováci nám se posílají ještě něco horšího, tak na Moravany nenasazujme. Ale dědka si na Vysočině nechat mohli, to zase jó!:-)