19.3.2024 | Svátek má Josef


POLITIKA: Vítěz nadcházejících voleb je již znám!

19.4.2021

Zajímá vás, kdo zvítězí v příštích volbách? Snažíte se to vyčíst z předvolebních průzkumů, nebo je dokonce financujete? Neztrácejte čas a neutrácejte peníze! Vítězem nadcházejících voleb bude nová politická strana, která v ČR právě vznikla. Jmenuje se Sputnik V! K tomu, aby zvítězila, zbývá odstranit poslední překážku. Tou je odpor ředitelky SÚKL Storové. Existuje román, který se jmenuje Soudce z milosti. Současný SÚKL má ředitelku z milosti.

Blízkost voleb (jisté nejsou, dokud neproběhnou!) způsobuje, že se ČR proměnila v politickou laboratoř. Politologové to mají těžké: Většinu politického dění nelze zobecnit a použít v jiné situaci na jiné případy stejného druhu. Většina jevů v politice je totiž natolik spjata s lidmi, místem a časem, že z nich nelze vyvodit obecné poučení pro řešení jinde a jindy. (Marxova snaha v tomto směru vyznívala vždy jako ta nejméně povedená část celého marxismu.)

Přesto je někdy možné se o jisté zobecnění pokusit. Takovým případem je rozdílný přístup dvou stran - KSČM a ČSSD – k hnutí ANO. Zatímco ČSSD se na svém sjezdu rozhodla, že to s ANO přetrpí až do hořkého a rychle se blížícího konce, KSČM smlouvu o toleranci vlády vypověděla. Obě tyto strany – ČSSD i KSČM - se obrací k levicovým voličům, obě se v preferencích pohybují na hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny. Zajímavá bude reakce levicového voliče na změnu postoje KSČM. (Jsou ještě další okolnosti, které by volební výsledek KSČM mohly ovlivnit. Především je to sté výročí vzniku KSČ. Rozhodně bude zajímavé sledovat, co ze stoletých dějin komunistického hnutí KSČM zdůrazní, poté, co se sama zřekla všech ideových základů, na kterých toto hnutí stálo, jako je třídní boj, proletářský internacionalismus a marxistický výklad historie. KSČM se tímto zřeknutím stala volitelnou téměř pro každého s výjimkou komunistů.)

Má hypotéza zní, že KSČM si při troše štěstí polepší, na rozdíl od ČSSD. Vyjádřím-li tuto hypotézu obecně, zní takto: Strana, která je na sestupu, začne stoupat, pokud přestane podporovat subjekt, který je rovněž na sestupu.

Jiným pozoruhodným experimentem je rozdílný postup dvou politických subjektů, vytvořených renegáty - TOP 09 a Trikolóry. Zatímco první z nich překonala své odtržení od KDU-ČSL a jde do voleb společně s lidovci, Trikolóra uzavřela předvolební koalici se Soukromníky a se Svobodnými. Moje druhá hypotéza je, že strana, která překoná rozdělení a vrátí se ke straně, ze které se vydělila, ve volbách získá, zatímco politický subjekt, který po oddělení hledá spojence jinde, neuspěje. (Myslím, že by Trikolóra a strany s ní spojené udělaly lépe, kdyby se přestaly pokoušet o nemožné – relativně krátce před volbami mají podle předvolebních průzkumů asi polovinu hlasů, které by podle dosud neschváleného zákona pro vstup do Sněmovny potřebovaly - a doporučily svým členům, aby volili koalici SPOLU, čímž by umožnily Fialovi srovnat krok s Babišem a Bartošem.

Bez ohledu na to, zda se mé hypotézy potvrdí nebo vyvrátí, jedno je jisté: O vítězi voleb je již rozhodnuto!