29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

POLITIKA: Vezměme obvinění paní Nagyové jako výzvu!

Obávám se, že podobné "neformální struktury" jako byla ta kolem Vrchní ředitelky Sekce kabinetu předsedy vlády ČR fungují v české veřejné správě v podstatě na všech úrovních, kde se rozdělují "zajímavé rozpočty". Považuji za zbytečné se pouštět do úvah, která politická strana či osoba má na hlavě víc másla, a raději se budu věnovat tomu, jak do budoucna vliv těchto "neformálních struktur" co nejvíce omezit.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
T. Marek 17.6.2013 21:04

Zlepšení poměrů

může nastat až poté, kdy na výkon veřejné funkce nebude stačit "neporušování zákonů", kdy bude měřítkem osobní morální kredit a schopnost preferovat zájmy obce a státu před vlastními. Když pan Baťa kdysi řekl, že světová krize je krize morálky, měl naprosto pravdu. Mluvíme o KMOTRECH, ale zvykli jsme si na ně. Mluvíme o TUNELECH, ale jejich organizátoři dál řídí a rozhodují. Mluvíme o KOMPETENCI a stále rozhodují diletanti. Mluvíme o DEMOKRACII, ale ani k volbám moc nechodíme, natož abychom se starali o to co a proč se děje. Čili nedostatek morálky u těch nahoře a lhostejnost u nás dole. Jak z toho ven???

J. Kanioková 17.6.2013 17:13

Ano, ano, ano...

J. Vyhnalík 17.6.2013 16:54

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Souhlasím, až na ten počet poslanců, tam si nejsem jistý, kolik je dost, aby to nebylo málo.

Je nutné si uvědomit, že PS posuzuje všemožné zákony dotýkající se všech odvětví lidské činnosti. Proto je nezbytné, aby tyto zákona předem projednaly specializované výbory a podvýbory, kde by měly mít zastoupení všechny relevantní strany. Na základě posouzení svých odborných zástupců se pak rozhodují poslanecké kluby a hlasují. Pokud by v PS byly stabilně 3-4 strany, mohla by být menší, než 200, ale 101 mi přijde dost málo. To je jenom osobní názor, rád bych na toto téma poznal nějaký fundovaný rozbor.

P. Pavlovský 17.6.2013 16:46

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Osobně bych uvítal volit do sněmovny jako do senátu, ale jenom 101 poslanců.

Senát by pak měly generovat kraje, podobně, jako v Německu.

J. Vyhnalík 17.6.2013 16:32

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Izrael je úplně jiný případ než my. Mají tam ortodoxní židy, křesťany, muslimy, Araby, Židy, přistěhovalce, domorodce atd. Každý politolog Vám řekne, že taková silně heterogenní společnost poměrný systém potřebuje. Daní jsou nestabilní koaliční vlády, vydírané pidistraničkami s několika poslanci. Kdyby Izrael nebyl ve Vámi zmiňované permanentní válce, bylo by to všechno ještě horší. Vnější nepřítel paradoxně nutí strany k elementární odpovědnosti a vzájemným dohodám.

Jinými slovy poměrný systém umožňuje demokratickou existenci heterogenních (národnostně, nábožensky, sociálně) států bez toho, aby většina dominovala menšiny. Daní za to je politická korupce a koaliční nestabilita. My jsme volební systém zdědili z velmi heterogenní první republiky, kdy jiná možnost ani nebyla. Bohužel jsme si ponechali i dnes, kdy je ČR snad nejhomogennějším státem Evropy. Máme tedy i všechny nevýhody systému, který k ničemu nepotřebujeme.

P. Pavlovský 17.6.2013 16:15

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

V Izraeli, který má cca stejně obyvatel, mají jednokomorový 120 členný parlament a supepoměrný systém.

Jsou tam navíc i čistě arabské strany (které by ve většinovém propadly) a docela to jde!

Už 65 let!

Přitom nemají ani polovinu poslanců, co my a starostí fůru - jsou vlastně pořád ve válce! 

J. Vyhnalík 17.6.2013 16:01

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Pět mandátů navíc nic neřeší. V posledních volbách do PS by tato prémie ČSSD stejně neumožnila vládu sestavit. Vládu by opět sestavovaly ODS, TOP 09 a VV a další vývoj by nejspíš probíhal tak, aby si většinu udrželi. Navíc by zůstalo úplně stejné koaliční politikaření a "uplácení" pozicemi.

Možných řešení, je víc. Více většinový volební systém, super-prémie pro vítěze, kdy vítěz voleb dostane 101 mandátů a 99 mandátů s rozdělí poražení atd.

R. Langer 17.6.2013 15:51

Re: Je tu ještě někdo

EU? ;-)

P. Pavlovský 17.6.2013 15:47

Re: Já rozhodně, ale ne kvótami!

Musí se vynasnažit jako Vašáryová a pod.

P. Pavlovský 17.6.2013 15:46

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Má-li mít vítěz voleb "jasnou sílu", stačí jednoduchá pravidlo, že vítěz dostává 5 mandátů navíc.

J. Vyhnalík 17.6.2013 15:41

Re: Hezká teorie:

To je nesmysl. To, co požadujete by mohlo fungovat, kdybychom měli dědičnou aristokracii (třeba i vzniklou z bankéřů a průmyslníků). Schopní lidé zadarmo pracovat nebudou a ti, kdo zbohatli, tak nezbohatli díky svému altruismu, ale díky tomu, že vedle schopností a píle, disponují i "láskou k penězům" a nepřestávají pracovat ani když už mají dost majetku na zbytek svého života.

J. Vyhnalík 17.6.2013 15:36

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Tentokrát jsem s panem Pavlovským za jedno.

Pane Panský, složitý a nefunkční systém nevylepšíte tím, že ho destabilizujete (rovnoprávné sněmovny by, v případě politického patu zablokovaly fungování státu), ale pouze tím, že ho zjednodušíte.

Řešením by bylo posílení většinových prvků ve všech volbách tak, aby vítězové měli jasnou sílu, aby mohli sestavit výkonné orgány (vláda, radnice atd.). Odpadla by tak i nutnost uplácet si koaliční spojence místy v dozorčích radách. DR by obsazoval vítěz voleb ale poražení by měli mít zákonem zajištěnou účast tak, aby mohli práci vítěze kontrolovat.

L. Písařík 17.6.2013 14:28

Je tu ještě někdo

kdo podporuje více žen do politiky?

P. Pavlovský 17.6.2013 14:14

Re: Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

Bohouš vůbec nebude mít s oranžovým senátem problém, nikdo nikoho přehlasovávat nebude!

K. Frauknecht 17.6.2013 11:21

Musím jen souhlasně kývat :-))

"Silný" stát neslouží lidem, ale svému aparátu (jo, taky lidem, ale jen některým!!). Systém přerozdělování obrovských financí je lákadlem (na rovinu, nevím zda bych odolal a to se nepovažuju za velkou svini :-)) a živnou půdou pro korupci!!!

P. Vaňura 17.6.2013 9:59

Přečtěte si Mein Kamf

Soudruh (Parteigenosse) Hitler tam popisuje přesně to, čeho jsme dnes denně svědky a dnešní realita je dokonce horší, než to, co popisuje v Mein Kamfu.

Ale jeho "řešení" jaksi bylo o několik řádů horší. Znamenalo ustanovení pozice diktátora, kterého bylo nemožné odstavit. A ten sebou strhnul do záhuby celou zemi.

Určité řešení představuje presidentský systém, který omezí moc stranických sekretariátů a samozřejmě většinový volební systém, který velmi ztíží "plácání roztodivných koalic, tedy provádění těch nejpokleslejších poílitických obchodů, což jedině "ospravedlňuje" vhodnost těchto lidí pro státní správu."

Protože presidentský systém není závislý na kolísavé většině ve sněmovně.

J. Kuka 17.6.2013 9:45

Cele...

Cele je to jedna velka komedie . S rok a pul trvajiciho zatahu na kmotry . Vysel "pry nechteny" pad vlady, ktera chtela s kmotry bojovat a upevneni moci kmotru .A janousek se smeje . Kocourkov hadra .

P. Lenc 17.6.2013 9:22

Re: ale houby..

Jistě, váš názor a máte na něj plné právo.Jenom mně vysvětlete, čím demokratické strany nahradit.Stalin, Hitler, to tu již bylo."Vládu lidu" jsem zažíval většinu života a děkuji, nechci.A pokud chcete psát i nadále to, co si myslíte, budete se muset smířit s touto "prohnilou demokracií", pupínky, nepupínky.

D. Polanský 17.6.2013 8:18

Hezká teorie:

Třetí podmínkou jsou politici, kteří jsou schopni se uživit i bez přímého či nepřímého napojení na státní rozpočet a politiku opravdu berou (nikoliv o tom jen mluví) jako službu veřejnosti, nikoliv jako podnikatelský záměr.

Jenomže stále platí, že politici vstupují do politiky s holými zadky a odchází jako multilimionáři. V praxi by to znamenalo, že kdo se uchází o post v politice měl by prokázat minimálně majetek 100 milionů, aby pak mohl sloužit občanům. Jenomže to by tam nalezli pracháči a ti by již rozkradli vše. Neznám politika, co by sloužil občanům. Ono jaksi v kapitalismu to jaksi ani nejde.

První krok je ale jasný:  zrušit zbytečné státní úřady, různé peseudovýzkumáky, instituce apod. Případně je početně zredukovat. Aby se vůbec vědělo, co je státní a neexistovaly stovky trafik, kde se nic nedělá, jenom se berou peníze.  Dnes veliká část tunelování probíhá přes nezasloužené mzdy a odměny. 

R. Kříž 17.6.2013 7:46

Re: ale houby..

kdo je podle vás levice? ti dobytkové z ODS, TOP 09 a VV, resp. LIDEM, co nám zvedali daně? Nebo ti dobytkové z ČSSD a KSČM, kteří se těší na to, jak je zvednou ještě více?

Vždy, když slyším či čtu o "reálných cílech", vyskakujou mi pupínky... Já kašlu na to, pro koho jsou mé názory nepřijatelné, já říkám svůj názor.

T. Pansky 17.6.2013 7:06

Re: ale houby..

Ale jak k tomu dojit???  Vas navrh je levici naprosto neprijatelny.  Tim by levice prisla o sve volice.  Levice si rybnik nevypusti.  Levice vzdy ekonomicky mrzaci lidi a pak se o ne jakoby stara.  Musime najit realne cile, ktere lze prosadit. 

T. Pansky 17.6.2013 7:03

Zaba na prameni ... Mame primo voleneho prezidenta. To je ...

... prvni krok k priblizeni statu lidem.  Dalsim krokem je priblizeni zakonodarcu.  Poslanecka snemovna je rejdistem vsech stran.  Strany dosazuji sve poslance, kteri stranam budou slouzit.  Strany lidem nabizi programy, ale zaroven si potichu hlidaji sve zajmy, ktere prosazuji do zakonu.  Primo voleni Senatori jsou jednoduse ve druhem kole prehlasovani Poslaneckou snemovnou.  Takze opet si strany pohlidaji sve zajmy.  JE NUTNOSTI ZROVNOPRAVNIT SENAT NA UROVEN POSLANECKE SNEMOVNY, kdy primo voleni Senatori, kteri zastupuji skutecne zajmy obcanu (svych volicu) nemohou byt prehlasovani stranickymi masinami. 

R. Kříž 17.6.2013 6:52

ale houby..

zrušme zbytečnou agendu státu (coz je většina dnešních činností státu), dávejme mu malý podíl z toho, co vyděláme (volme takové strany, které opravdu chtějí nízké daně, ať je to legální), a nebude co krást. Pak nebudou vznikat žádné skupinky - ani formální ani neformální, protože když nebude co krást, žádný vykuk tam nepoleze.

Jen naiva by se mohl domnívat, že řešením jsou "lepší lidi". Když zůstávají koryta, vždycky se k nim nakonec dostane nějaká svině.

Stát je špatný sluha a zlý pán!!