Neviditelný pes

POLITIKA: Veverky se rozprchly a znovu se houfují

3.5.2012

Vláda změní podobu. Podle odhadu koaličních politiků ale vydrží, i kdyby měl Vít Bárta přinést Karolíně Peake přeběhlíka v zubech.

Občanští demokraté a představitelé Věcí veřejných (VV) prožívají déja` vu. Vlastně se jen změnily osoby a obsazení. Loni na jaře se o prosazení scénáře, podle něhož se minulý týden rozkládaly VV, snažila tehdejší šéfka véčkařských poslanců Kristýna Kočí se svým protějškem z ODS Petrem Tluchořem. Zřejmě by měli i šanci na úspěch, kdyby si Respekt tajně nenahrál vychloubačného Jaroslava Škárku a vše se nedostalo na veřejnost předčasně.

Kdo měl tehdy akci platit, zůstává dodnes nejasné. Na slavné nahrávce u kapučínka tehdy Kočí mluvila o tom, že mají "na účtech už 120 milionů na novou stranu". Dokonce i jména poslanců, o nichž se tehdy spekulovalo jako o možných přeběhlících, byla vesměs stejná jako ta, která se dnes hlásí k nové platformě. Snad s výjimkou její zakladatelky Karolíny Peake.

Jedno je ale přece jenom jiné. S největší pravděpodobností skončí akce oproti té loňské úspěšným rozkolem VV.

Oficiální tváří nové platformy je Karolína Peake, skutečným mozkem akce ale ministr dopravy Pavel Dobeš obklopený lobbisty nepatřícími do stranických struktur. Právě spor mezi Dobešem a Vítem Bártou, ve kterém šlo o vliv nad naditým penězovodem v podobě ministerstva dopravy, rozkol Věcí veřejných odstartoval. Využil toho přitom premiér Petr Nečas, jemuž se podařilo navázat dobrý vztah s Dobešem i s Peake a přinejmenším nepřímo jejich úsilí podpořil.

Ministerstvo dopravy nyní může snadno zajistit peníze na rozjezd a chod nové strany či hnutí. Do začátku má nová platforma desetičlenný poslanecký klub podporující nadále vládu, zatímco zbylí véčkaři okolo Bárty odejdou do opozice.

Stěží hraná nevraživost mezi Dobešem a bártovci je přitom hlavním faktorem odporujícím teorii, o které Kristýna Kočí mluvila už před rokem, tedy že se véčkaři naoko pohádají a rozštěpí, aby strana zároveň zůstala u penězovodů z ministerstev a přitom mohla na vládu ryčet z opozičních lavic. Sama Peake nicméně veřejně připustila, že takový plán ve VV skutečně existoval.

Začalo to u Pospíšila

Co současnému dění předcházelo? Především se hrálo o post ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila. Lidé z Bártova okruhu nyní prohlašují, že Pospíšilův konec byl součástí neveřejné dohody při uzavírání dodatku koaliční smlouvy při loňské vládní krizi. Nečas měl loni na podzim odvolat Pospíšila a přenechat v rámci širší výměny resort Karolíně Peake. Takový scénář by byl pro VV ideální. Jenže se tak nestalo. Navíc v lednu premiér véčkařům sdělil, že Pospíšila neodvolá vůbec, protože by se mu to veřejnosti vzhledem k Pospíšilově popularitě špatně vysvětlovalo.

Véčkaři probírali dvě možné strategie. Nechat to být a stáhnout se, jak prosazoval například provládní Viktor Paggio. Anebo ukázat zuby, třeba při jednání o církevních restitucích, což byl postoj skupiny okolo Bárty. Bártovcům navíc extrémně vadilo, že se Pavel Dobeš obklopil hradbou z lobbistů, často napojených na ODS – od Vladimíra Baila, Zdeňka Franeka, Jiřího Frkala až po Jana Veverku a takzvanou pardubickou kliku (více na str. 28).

Pak ovšem přišla politická pornografie v podobě procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou a jejich nepravomocné odsouzení, které někdejší superguru opravdu nečekal. A následoval véčkařský "přešlap" v podobě hrozby podání demisí do druhého dne, přičemž tento postup vehementně prosazovali nejen radikálové v čele s bývalým místopředsedou Tomášem Jarolímem, ale i duo klíčových poradců VV Jan Kubáček s Michalem Morozem. Předpokládali totiž, že koaliční partneři a hlavně Petr Nečas se zaleknou předčasných voleb a ustoupí. "Naše analýza, že nepůjdou do voleb, byla zřejmě mylná," konstatoval podle zápisu z jednání grémia 13. dubna VV Radek John.

Pavel Dobeš, který měl v posledních týdnech důvodné obavy z odvolání, v tu chvíli přešel do ofenzivy. Na rozdíl od ostatních stranických špiček, kterým Petr Nečas "jen" volal, se s premiérem sešel osobně. A následující den na tiskové konferenci oznámil, že on demisi nepodá. To už řadili zpátečku také Radek John a ostatní ministři za VV.

Po rozsudku nad Bártou a jeho odchodu z klubu VV předminulý pátek se spory uvnitř strany projevily naplno. Provládní poslanci v čele s Paggiem požadovali volbu šéfa poslanců a nového předsedy VV namísto Radka Johna, bártovci se pustili do Dobeše a žádali jeho hlavu. Padnout měla ve středu 18. dubna.

Bártův hejtmanský úlet

Namísto uklidnění přišlo neuvěřitelné vystoupení Víta Bárty, že hodlá kandidovat na hejtmana v Plzeňském kraji, navíc nikoli na kandidátce VV. To jako velký průšvih vnímali i jeho nejloajálnější straničtí spojenci, jak někteří z nich pod příslibem anonymity týdeníku Euro potvrdili. Následujícího dne odletěl Dobeš s premiérem Nečasem na dvoudenní návštěvu Albánie a Makedonie. Podle informací týdeníku Euro se tam dohodli, že pokud Dobeš ve středu spolustraníkům vyhoví, premiér jeho demisi nepřijme.

O tom, co přesně se mezitím v mysli Peake a dalších odchozích dělo a jak velkou roli v tom hrál vzkaz z diskuse Dobeše s Nečasem ze zahraniční cesty, lze jen odhadovat. Přesto už v době páteční uzávěrky tohoto vydání týdeníku Euro obvykle dobře informované zdroje ze stran vládní koalice tvrdily, že deset poslanců na zformování klubu podporujícího vládu bude k mání. V nadsázce lze dodat, že i kdyby měl Bárta přinést přeběhlíka ze své části v zubech. Tak moc si VV předčasné volby znamenající jejich konec nepřejí.

Týdeník EURO 17/2012, 23.4.2012



zpět na článek