19.4.2024 | Svátek má Rostislav


POLITIKA: Věříme BIS, nebo ruským tajným službám?

6.12.2018

Podle reakcí na zprávy Bezpečnostní informační služby a Vojenského zpravodajství by se snad dalo říct, že naše tajné služby jsou prolhané a ruské FSB a SVR etalonem pravdy.

Naše služby jasně varují, a je nutné poznamenat, že každým rokem. A každým rokem naléhavěji. Varují před stálým nárůstem rozvědných aktivit Ruska a Číny v České republice. Zdá se ale, že je to naprosto marné. Vládní či vládu podporující strany ANO, ČSSD, KSČM a SPD tato varování přecházejí mlčením, nekonáním, bagatelizací, pokud rovnou zprávu nenapadnou. Především KSČM a Okamurova parta jsou subjekty, kterým jakékoliv poznatky o podivném boji Ruska proti ČR vysloveně vždy vadily. A pak je tu Hrad, který ostentativně tvrdí, že se nemáme čeho bát.

Pokud na zprávy BIS a VZ zareagují představitelé opozice, jsou označeni za hysteriky a vlezdoprdelky USA. Fascinující je, že obvykle lidmi, kteří se netají touhou stát se ruskými vazaly. A pokud řeknu, že zprávy jsou podle mne přesné, ba dokonce snad ještě vůči Rusku a Číně mírné, dostane se mi dotazu, zda mám Rusa pod postelí.

Znovu poznamenám – na toto nebezpečí je ze strany naší civilní i vojenské tajné služby poukazováno dávno. Ministerstvo obrany k tomu sdělí, že pro něj nic nového. A že se snaží čelit. V posledních pěti letech jsem ten dojem měl tu a tam u exministra Stropnického. Ministři Kohout a Zaorálek se o to v podstatě vůbec nestarali. Současný ministr Petříček se, zdá se, vcelku snaží, ale těžko říci, jak vše dopadne. Premiér na jeho návrhy mlčí, zřejmě mu vadí, že ministr nerozuměl jeho výroku, že zahraniční politiku dělá on. Naopak prezident Zeman už se nechal slyšet, že je Petříček amatér.

A tak se v podstatě debata o zprávách našich TS přesouvá k nepolitikům, tedy k novinářům, blogerům a zároveň s tím k autorům webů, které zpráva zmiňuje. Mimochodem, připomeňme si slova BIS o tom, že takzvané proruské dezinformační servery často nejsou přímo řízeny Moskvou, ale lidmi, kteří mají pocit, že konají vlasteneckou povinnost a ve své naivitě (podle mne spíše totální debilitě) dezinformují ve prospěch Ruska jako diví zcela podle zbožného přání ruské rozvědky SVR.

A pak jsou tu bouřlivé diskuse k článkům o zprávách BIS a VZ. U některých médií mám z nich pocit, že naše tajné služby jsou prolhané, zaplacené a) Bruselem, b) USA, c) Sorosem, vytvářejí zdání něčeho, co samozřejmě neexistuje a jsou zcela ve vleku toho, co jim předhodí Mossad, CIA a MI6. Naopak ruská rozvědka a kontrarozvědka (a s tím i čínské TS, které ale nejsou moc zmiňovány, přesto, ře jejich vliv na ČR vzrůstá) jsou v podstatě Timur a jeho parta a jde jim jen a jen o naše štěstí.

A tak velká část obyvatel České kotliny raději věří informačním službám států, které se netají tím, že jsou naši nepřátelé (zejména Rusko), prudce zvyšují počty „diplomatů“ na jejich ambasádách v Praze a používají triky špinavé války proti naší zemi. Proč?

Nevím. Nedokážu proniknout do myšlení lidí, kteří se zaklínají vlastenectvím, a přitom v podstatě spolupracují s nepřítelem. Dokážu odhalit některé jejich lži a některé lži, které jim například ruská SVR podstrčí. Někdy. Ale nevím, proč to dělají. Třeba mi to některý z nich v diskusi řekne.

Jakubroth.blog.idnes.cz