Neviditelný pes

POLITIKA: Velká účtenková revoluce

8.12.2016

Už ta chvíle, velká chvíle, nastala... Dne 1.12.2016. vypukla VÚR (Velká účtenková revoluce). V budoucnu už nikdo z podnikatelů nemůže být „černým pasažérem, vezoucím se na vlaku prosperity“. Všichni si budou v podnikání rovni, od majitele Agrofertu pana Babiše až po babičku prodávají na trhu petrželku, která jí vyrostla na zahrádce. Taková je idea předkladatelů „účtenkového zákona“, jak ji přednesl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

O problematice účtenek jsem již jednou na NP psal v článku nazvaném Účtenky, ale tam jsem se zaměřil zejména na zamýšlenou povinnost občanů odebrat vydanou účtenku. Tato zjevná blbost byla nakonec opuštěna, ale mnoho dalších absurdit zůstalo, jako třeba výše zmíněná nutnost vydávat za korunové nákupy účtenky a zprávu o tom posílat do výpočtového centra ministerstva financí.

Ale nebudu opakovat mnohokrát řečené argumenty proti EET. Na celé situaci mě nejvíce fascinuje současné chování ministra Babiše.

Ten po dobu několika let prezentoval zavedení EET málem jako záchranu naší ekonomiky a prostředek úžasného zdroje financí pro státní rozpočet. Zároveň důsledně odmítal nebo bagatelizoval možné negativní dopady nebo problémy zejména drobných podnikatelů. Všechno bude v pořádku, nějací drobní podnikatelé sice skončí, ale ti by skončili tak jak tak (podívejte se na to, kolik jich to zabalilo v minulém roce), vše je technicky jednoduché i pro ty kteří zatím v životě nepoužili internet, data budou bezpečně chráněna a jejich zneužití podnikatelskou konkurencí je vyloučeno atd. Koneckonců, když je někdo poctivý, nemá se čeho bát. Hlavně žádné výjimky, bude to platit pro všechny, kdo se živí sami.

Takto se k účtenkovému zákonu hlásili všichni členové vládní koalice, i když lidovci nesměle navrhovali, že by se alespoň pro ty drobné pěstitele na farmářských trzích mohla udělat výjimka. Ne, řekly ANO a ČSSD, bude to platit bez výjimky. Kvůli EET se v parlamentu svedla asi nejurputnější bitva mezi vládnoucí koalicí a pravicovou opozicí. Obě strany to pojaly prestižně, a tak došlo i na porušení jednacích pravidel sněmovny a následné ústavní stížnosti. Jako by šlo o život a ne o předpokládané získáni něco přes 1,5 % příjmu do státního rozpočtu navíc. Ale nakonec návrh prošel, a tak se to naplánovalo jeho spuštění k 1.12.2016.

Jenže s blížícími se krajskými volbami se najednou objevily první návrhy na změny a výjimky. Marketingoví poradci pana Babiše pravděpodobně naznačili, že problémy, které EET způsobí, by mohlo negativně působit na hlasy pro ANO, a tak ministr financí reagoval. Začalo to geniálním návrhem na zlevnění piva (vlastně ne zlevnění pro spotřebitele, ale snížením DPH speciálně pro pivo, což by zlevnilo pivo hospodským a ti by eventuálně mohli snížit jeho prodejní cenu). Tím se pan Babiš prezentoval jako ochránce podnikatelů v pohostinství, kterým předtím svým návrhem EET znesnadnil život, a zároveň se ukázal jako (potenciální) dobrodinec všech českých pivařů.

Příprava na spuštění EET nicméně pokračovala, ale zhruba týden před spuštěním akce přišel ministr financí s několika dalšími návrhy na výjimky. Náhle prozřel a zjistil, že u některých druhů prodeje není EET třeba nebo jsou přínosy nevýznamné. To rozpálilo do běla předsedu vlády Sobotku. Babiš ho nalákal, aby se vší svou autoritou postavil za EET bez výjimek a teď tohle. Navíc situace přiměla lidovce k obnovení návrhu na zrušení EET u farmářských trhů. Sobotka zjistil, že je pro původní návrh na EET sám, má Černého Petra a hlavní iniciátor a propagátor EET Babiš se prezentuje jako rozumný a uvážlivý manažer a téměř jako ochránce utlačovaných.

Je otázka, zda v případě Babišových návrhů šlo o náhlé prozření, nedostatečnou přípravu zákona nebo o geniální tah, jak zvýšit svou popularitu na úkor svého hlavního rivala. První možnost lze s úspěchem vyloučit, nevýhodnost EET pro drobné živnostníky mu musela být zřejmá od začátku, i když tvrdil něco jiného. Na nedostatečnou přípravu zákona bych taky moc nevěřil, na to je pan ministr příliš schopný manažer.

Ať to s konečnou podobou EET dopadne jakkoliv, vítězem v rámci vládní koalice je ministr Babiš.

A co ten dělal při startu svého výtvoru? Mohu-li věřit informacím z ČT, navštívil večer 1.12. několik restaurací, objednal několik drinků a poučoval hospodské o zásadách poctivého podnikání.

To dělal člověk, která na budování svého víkendového sídla neoprávněně vylákal dotaci ve výši desítek milionů.



zpět na článek