25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

POLITIKA: Velká daňová sleva

Veřejné debatě o daních dnes dominuje EET, případně se mluví o drobných úpravách, jako je paušální daň pro živnostníky s minimálními tržbami. Debatuje se tedy o technologii výběru, a ne o podstatě – nedebatuje se o celkové velikosti daňového zatížení a o celkové konstrukci našeho daňového systému.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Doušek 8.12.2016 6:27

Objevil jste něco, po čem volám již 20 let,

a to nejsem ekonom.

D. Polanský 8.12.2016 7:26

Re: Objevil jste něco, po čem volám již 20 let,

To je právě výhoda, my myslíme selským rozumem.

J. Strakoš 8.12.2016 6:10

Výborný nápad

Sjednocení výběru do jednoho místa a vypuštění výjimek je ideální nápad. Předpokládám, že to bohužel neprojde a to z důvodů uvedených v článku - musely by se zrušit pracovní místa pro úředníky a to je směr, kterým se ještě nikdo nevydal.

Na druhou stranu je třeba to zkoušet a nevzdávat vždy dopředu - třeba jednou přijde i nějaká větší strana na to, že jí teče do bot a toto téma může začít také prosazovat.

A. Starý 8.12.2016 0:35

Nic proti slevě na dani

Ale je třeba si uvědomit, že sleva na dani znamená skrytou daňovou progresi, tedy nic, čím by se měl echtovní pravičák chlubit. Navíc tvrzení, že všichni pracující si polepší, je poněkud na vodě, už teď je velká skupina lidí, kteří nevyužijí ani stávající slevu na dani (nemají z čeho), natož když tu slevu zvýšíte. Této skupině tedy rozhodně nic víc v kapse nezůstane a budou to stále ty samé sociální případy jako před tím.

R. Langer 8.12.2016 10:38

Re: Nic proti slevě na dani

To jsem netušil, že slevě se říká skrytá progrese.

A. Starý 8.12.2016 16:33

Re: Nic proti slevě na dani

Daňová progrese je, pokud jsou různé příjmy daněné různou procentní sazbou a tato sazba roste s rostoucím příjmem k nějakému stropu. K tomu může docházet různými způsoby, jeden z těch způsobů je taky je sleva na dani. Překvápko, že?