20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

POLITIKA: Ve střední Evropě nastává doba postkorupční

Střední Evropa funguje v posledních letech jako experimentální laboratoř pro demokracii. Fakticky jde o to, najít model vládnutí, který by nejlépe odpovídal společenským poměrům ve státech, které neměly možnost s demokracií žít dost dlouho, když jediný pokus po první světové válce byl záhy přerušen.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Staronový 9.3.2020 11:55

Čím víc přerozdělování (národního i EUnijního), tím více korupce. Nic víc v tom není.

P. Brich 9.3.2020 12:57

Přesně. A navíc je známo, že korupce existovala už dávno před naším letopočtem. Zrovna tak lidi na přerozdělování slyší odjakživa.

J. Macků 9.3.2020 10:43

Pták píše ptákoviny. Jak jinak taky. Jednak korupce bude existovat vždy, jako existuje na celém světě. Někde za ni sekají hlavy, jinde zavírají, ale moc to nepomáhá. Jediná možnost omezení korupce je zmenšení "státu", tedy moci politiku a úředníků státu, zmenšení přerozdělování státního rozpočtu a jeho zmenšení, ponechání peněz lidem, kteří své peníze dokáží utratit racionálněji. Ale to toho se nikomu nechce, to je voličů, kteří by se mohli naštvat.

R. Gramblička 9.3.2020 11:47

no jo no, tohle voliči nejenže nechápou, ale zarputile pochopit odmítají. To se pak nepohneme z místa

P. Staronový 9.3.2020 11:54

Nutno u něj ocenit, že je schopen napsat ptákovinu na jakékoliv téma a ČRo Plus ho proto má rád a hojně ho šíří. Jeho i jiné podobné exoty, namátkou Palata, Rychlíková, Honzejk ...

P. Zinga 9.3.2020 10:21

"Boj proti korupci" a "univerzální lidská práva" jsou dvojčata z jednoho pytlíku, dnes spíše z jedné vagíny.

Anebo z pr*ele.

L. Novák 9.3.2020 8:11

Občan v postkomunistických zemích především poznává, kolik slepých uliček mu "demokracie" v prostředí postiženém výplachem mozků komunistickou ideologií nabízí.

Komunisti se derou k moci a získávají ji (stačí se podívat na Babiše, Mečiara, Zemana a podobné existence), no a většinová část voličů to nakonec hodí do volební urny těm, kteří jim dají předvolební koblihu nebo párek s pivem u stánku zadarmo...

J. Krynický 9.3.2020 13:39

U nás se derou k moci (prý, podle nějakého Nováka), v Germanistánu ji drží. Prostřednictvím médií, infiltrace do prakticky všech stran a SA. Promiňte. Antify.

V. Pavelka 9.3.2020 15:31

Nechce se mi věřit že by takto vygumovaný volič ,vyměnil koblihu za guláš od ODS,nebo kvalitnější dobrutku Pirátů?..

S. Pavuk 9.3.2020 6:55

Nepoznám situáciu v Slovinsku, ale smrdí mi to rovnako ako situácia na Slovensku. Mimovládky financované zo zahraničných zdrojov + s nimi spojené masmédiá trvalým úsilím ničia demokratické pomery v štáte. O hodnoty vyprázdnený politický priestor je potom vyplnený koloritnými figúrkami ktorých úspech je závislý od momentálnej nálady stádovitého voličstva.

Boj s korupciou sa vedie veľmi ostro, avšak len v prípade keď kradnú "oni".

P. Lenc 9.3.2020 9:23

Přesné pán Pavuk!

P. Hatina 9.3.2020 1:56

Jistěže. Jenomže je nutné taky vidět proč. Totiž, že "bez-korupční stát" by měl fungovat i bez politiků. Bez-korupční by měly být už úřady, a proti-korupční justice. A vzhledem k tomu, že toto právě v postkomunistických státech nefunguje (je otázka zda na Západě ano), nabízejí se "proti-korupční" politici. Jenomže (a světe div se), jejich legitimní síla je v tomto velmi omezena. Jak ostatně u nás zjistil pan Radek John, co to dotáhl až na ministra vnitra..

Tudíž pak už asi zbývá jedině diktátor, který tu "zavede pořádek", tím že mnohým omezí jejich práva..Ovšem a bohužel,Historia magistra vitae, právě tento směr dovedl zhruba před sto lety řadu států k fašismu

J. Pokoutný 9.3.2020 8:38

"Historia magistra vitae, právě tento směr dovedl zhruba před sto lety řadu států k fašismu".

Opravte si prosím "fašismus" na "různé formy socialismu", pak to bude sedět.

V. Pavelka 9.3.2020 15:08

Nemusí to být hned Fašizoidní diktatura,Singapur , má osvícenou diktaturu dlouhá léta a funguje to.

J. Krynický 9.3.2020 1:20

Co takhle, že by se komentátor podíval na dobu postdemokratickou v Německu?