Neviditelný pes

POLITIKA: Ve sněmovně se vrší nezařazení národovci

22.3.2019

Rok a půl od voleb se v Poslanecké sněmovně roztrhl pytel s nezařazenými poslanci. ODS vyloučila Václava Klause mladšího a SPD opustili Lubomír Volný, Marian Bojko a Ivana Nevludová.

Uvidíme, jestli je někdo nebude následovat. Ve většině parlamentních stran jsme již zaregistrovali jedince, kteří mají vlastní tvrdou hlavu. Naposledy si například na směr, který zvolila na nedávném sjezdu sociální demokracie, stěžoval její poslanec Jaroslav Foldyna. Ostrými výroky k ANO zase nešetří exministryně Karla Šlechtová.

Všem členům dolním komory je ale jasné, že je pro ně výhodnější táhnout s kolegy, s nimiž byli zvoleni na stejné kandidátní listině. Kluby jim zajišťují servis, ale také obstarávají zařazení do výborů a dojednání případných funkcí.

Samotáři mají mizivý vliv a mohou si pohoršit i finančně. Jak ODS a SPD již avizovaly, že budou usilovat o stažení zbloudilých ovcí z funkcí, které zastávají. U Klause má jít rovnou o předsednictví ve školském výboru.

Kdysi šlo vytvořit nový klub snadněji než dnes. Aktuální verze jednacího řádu Sněmovny říká, že „v průběhu volebního období může být ustaven nový poslanecký klub, složený z poslanců příslušných k jiné politické straně, než za jakou byli zvoleni ve volbách, nebo nový klub poslanců, kteří se v průběhu volebního období stali nezávislými poslanci. K ustavení klubu podle první věty je třeba nejméně deseti poslanců.“

Dál jednací řád uvádí, že takto ustanovený klub nemá nárok na příspěvek z rozpočtu Sněmovny na úhradu nákladů.

Mnohem snazší je vstoupit do nějakého jiného stávajícího klubu. O bývalé okamurovce zřejmě nikdo stát nebude. Ale v souvislosti s Klausem se spekuluje o spolupráci s SPD či ANO.

Se stranou Svoboda a přímá demokracie Klause pojí pohled na evropskou integraci, migraci, menšiny nebo inkluzi. Šéf poslanců SPD Radim Fiala ale připomněl, že se rozcházejí v tom podstatném – ve vnímání přímé demokracie nebo odvolatelnosti politiků.

V hnutí ANO má Klaus sympatizanta v samotném předsedovi Andreji Babišovi, který vždy s uznáním hovořil o jeho názorech na školství. Kromě toho víme, že ANO je tu „pro všechny“ a ze všeho nejvíc si cení „odbornost“. Měl by ale Klaus žaludek na to vyměnit suchou skývu opozice za laskominy ze stolu vládní koalice?

Volný, Bojko a Nevludová vstoupili do nově zaregistrovaného hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. To chce ještě stihnout kandidaturu v evropských volbách. Míní spojit vlastenecká hnutí a slibuje, že bude oproti SPD programově vyhraněnější, zejména ve vztahu k Evropské unii a mezinárodním otázkám.

Byť je Václav Klaus jiná váhová kategorie, a to po stránce politické i intelektuální, s odrodilci od Okamury jej pojí odpor k evropské integraci. Ostatně ODS Klause vyhnala, když stavěl paralely mezi přijímáním evropské legislativy a holocaustem nebo když nepřímo připodobňoval francouzského prezidenta Macrona k Adolfu Hitlerovi.

Kromě toho jeho vlastenectvím se ohánějící otec již delší čas koketuje s myšlenkou nechat v České republice vyrůst obdobu ambiciózní Alternativy pro Německo.

Ať už se cesty národovců Klause, Volného, Bojka a Nevludové budou protínat, nebo rozcházet, dá se očekávat, že čtyři protiunijní poslanci mimo domovské strany budou impulsem pro posuny na extrémní pravici.

Radikální subjekty dosud plakaly nad tím, jak je zastiňuje a voličsky vysává politický obchodník Tomio Okamura. Nyní by teoreticky mohly mít drobný vliv na chod Sněmovny. Přesto dál platí, že opravdu nadějný pokus o posílení krajní pravice by musel být úzce spojen s politicky talentovanou rodinou Klausů.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus



zpět na článek