18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lenka 10.3.2007 9:55

Re: Re: Referendum

Jsem zatím modrozelená příznivkyně. Vám vyhovuje, že všichni zástupci ČSSD, ať jsou to dospělí lidé, mají nakázáno, jak volit? Jestliže to není nařízeno, tak proč je potom veřejné hlasování a ne tajné? A jestli někdo náhodou hlasuje jinak, tak proč se chovají jako malé děti - s tím sedět nebudu, s tím nechci být v klubu a pod. V tomto případě je to přepych mít tolik poslanců. Vždyť z pohledu pana Paroubka, jeho strana musí volit jednotně!!!   Jestli tato pravidla převezmou všechny strany, pak je opravdu lepší referndum.

Jiří K. 10.3.2007 9:55

Re: Re: Nemělo to vyjít spíš v chechtavém tygru?

Váš příspěvek se tváří logicky ale je to pěkná (vědomá?) blbost.

ČSSD prosazuje referendum, a to dokonce obecné, již pěknou řádku let bez ohledu na to, že by tím sledovala prospěch v nějaké konkrétní kauze. Prostě si přeje referendum jako takové.

Na rozdíl od ODS, která ho trvale blokuje a její přístup je ryze účelový, jak jsem popsal výše.

Pokud bych vám čtenáři měl dát alespoň v něčem částečně za pravdu, tak by to bylo s přímou volbou prezidenta. Tam mi ten pevný názor chybí i u ČSSD a účelovost může být jistým vodítkem. Teď určitě ze známých důvodů ČSSD nejhorlivějším propagátorem přímé volby nebude.

Jan (ne ten od Cibulky) 10.3.2007 9:27

Pokud jsou Vondra s Topolankem

tak presvedceni o nutnosti radaru, at se neboji vypsat referendum. Urcite svymi argumenty ostatni strhnou a presvedci. Navic vzhledem k tomu, ze Vondra ma modrou knizku a Topolanek je rotny v zaloze, tak velka cast populace (vcetne vsech absiku, kteri skoncili vojnu minimalne jako podporucici) ma vetsi povedomi o vojenskych zalezitostech, nez tito dva zoufalci.

ODS vubec jako spravna strana leniskeho typu prosazuje referendum velmi, velmi ucelove. Nastesti, pri schvalovani vstupu do EU obyvatelstvo prokazalo svou zodpovednost a vyspelost navzdory narodoveckemu tlachani starika z vule komunistu na Hrade.

Blouznivec z hor 10.3.2007 9:26

Re: Re: Nemělo to vyjít spíš v chechtavém tygru?

Jo, jo, je to tak. Skoro přesně. Jsou to prostě průměrní, líní šmejdi.

Jan (ne ten od Cibulky) 10.3.2007 9:20

Re: Re: Dotažení do konce

Souhlas. V tom pripade by se KSCM a ODS nedostaly do snemovny.

xyz 10.3.2007 9:20

Re: Dotažení do konce

Dobrá fabulace.

Jan (ne ten od Cibulky) 10.3.2007 9:19

Re: Referendum

Pokud si dobre pamatuji, tak komuniste dostali ve volbach 12% nebo tak neco. Ani pokud k nim pridate hlasy modrych komunistu, tak Vam nevyjde vice nez 47%.  V tom, ze KSCM a ODS jsou svoloc, mate v podstate pravdu, obe tyto strany Ceskou republiku uspesne rozkradaly a ruinovaly a obe ruku v ruce privedly prumerneho Cechacka Klause az na Hrad. Ale neni politicky korektni to rikat. Proste radeji jen pouzivejte misto vyrazu "svoloc" treba "nedemokraticke strany". Tim se i odlisite od vulgarnich modro-rudych priznivcu ve zdejsich diskusich.R^

Otrapa 10.3.2007 9:16

Re: Dotažení do konce

Uhodil jste hlavickou o hrebik, priteli. Proto by na volebnim listku mel byt nejaky kviz, otazka ci jednoducha matematicka uloha, ktery by tyto idioty odfiltrovala. Kdo naprikad neni schopny se pred volbou naucit integral z konstanty, nemel by mit ani pravo volit.

dělník 10.3.2007 9:08

Re: Chybná argumentace

....jestliže odborně a níže vzdělaný přijímá informace od univerzitně vzdělaných, příšerně si vylágruje svůj mozkový pocenciál. Dolní polokoule nemohou čerpat poznatky z horních polokoulý! Rozdělme diskuzi!!!!!

Kelner 10.3.2007 9:06

Dotažení do konce

Značná část našich politiků je přesvědčena, že občané nemají dost inteligence, aby mohli o něčem rozhodovat v referendu. Pokud je tento názor správný, je zřejmé, že občané nemohou mít ani dost inteligence, aby si zvolili své představitele. Doporučuji tedy, aby pouze poslanci volili nové poslance, senátoři nové senátory atd. Nemůžeme přece svěřit volby těchto vynikajících osobností do rukou neinteligentního občana.

Otrapa 10.3.2007 9:04

Referendum

1) Obecne referendum ano, ale pouze s podminkou platnosti pri 75% ucasti. :)

2) Nechapu poblazneni referendy, lide jsou tak pitomi, ze neumi odvolit ani do parlamentu (pulka z nich voli komunisty, ci podobnou svoloc), a pritom by tito hlupaci chteli rozhodovat i o slozitejsich vecech, o kterych nemaj Ahnung.

ds 10.3.2007 8:53

Re: chudinka svycarsko

ve Švýcarsku nežijí takoví idioti kteří by si nechali 40 let devastovat zem komunisty,nepotrestali je a po několika letech je z novu pomalu pouštěli k moci jako se to děje v ČR

čtenář 10.3.2007 8:38

Re: Re: Ano, přesně tak

Zdejší populace mnoha generacemi prošla sice vojnou, ale ne válkou. Takže o čem má mít zřetelné, o podstatě věci přesné, povědomí ?

Pamětník I. 10.3.2007 8:37

stopy minulosti

Paní Jaklová, pro změnu s vámi také jednou souhlasím bez výhrad. Je vidět, že jste před 15 lety taky dobře poslouchala toho Dana Kroupu.

čtenář 10.3.2007 8:35

Re: Jaklová

Buď vod starýho Jakla, a tudíž jeho dcera, nebo vod mladýho Jakla, a tudíž starýho Jakla snacha. ;-D

čtenář 10.3.2007 8:34

Re: Nemělo to vyjít spíš v chechtavém tygru?

Vezmu-li v potaz obecnou skutečnost, že v tomto státě mají reálně rozhodující vliv ODS a ČSSD, tak to, co jste napsal o postoji ODS platí i o ČSSD. K čemu tedy ta Vaše argumentace ? Fandovství jedné z těchto partají nic neřeší, jedině vysvětluje tu zanícenou argumentaci. :-)

PROKOP BUBEN 10.3.2007 7:48

Re: Re: chudinka svycarsko

   Je snad lepší se stále přirovnávat k zaostalejším zemím a u nich hledat VZOR ....Modré seno v poslední větě opět ZASMRDĚLO.....

Otakar 10.3.2007 7:43

Zákon o referendu do EÚ byl podvod.

Nemluvím o referendu jako takovém, to proběhlo však dle tohoto zákona. Zákon o referendu o vstupu do EÚ byl zbabělým podvodem europeistů vůči českému národu, neboť měl ve svém textu tuto formulaci : "Referendum o vstupu do EÚ je platné tehdy, když bude pro nadpoloviční většina zůčastněných voličů", tj. referendum by bylo platné i tehdy, když by bylo všemi bojkotováno a přišel by jen jeden volič, který by byl pro. Zákon neměl žádnou podmínku platnosti ohledně % účasti voličů. Zde je tedy markantní příklad jak lze referenda (jakéhokoli) zneužít, další možností je zneužití formou položené otázky. Pokud nebude referendum (obecně), vždy platné tehdy a jen tehdy pokud bude pro, nebo proti nadpoloviční většina oprávněných voličů, nebo nebudeli povinná účast je referendum vždy jen nástrojem nějaké menšiny jak vnutit své požadavky většině a to bez ohledu na řeči, že volit mohli jít všichni.

PROKOP BUBEN 10.3.2007 7:42

Re: Nemělo to vyjít spíš v chechtavém tygru?

 Principy přímé demokracie je nutné zavádět postupně......Jen lidé s občanským a právním vědomím, mohou opravdu dobře rozhodovat.....Našim MOCNÝM se přímá demokracie - NEHODÍ do zavedeného KRÁMU......Je jim dobře v OHLUPOVÁNÍ, ZNECHUCOVÁNÍ, MOBILISOVÁNÍ a vyhlašování studených občanských válek.....

Jiří K. 10.3.2007 7:08

Nemělo to vyjít spíš v chechtavém tygru?

Ostatně jako ostatní podobné spisky této dámy, že?

Přes všechnu autorčinu snahu je jasné, že přístup ODS k referendům je ryze účelový. Obecně ho odmítá, neboť ho považuje za nežádoucí omezení své moci. S chutí ovšem po něm sáhne, pokud se jí zdá, že by mohlo dopadnout podle jejich představ. Proto jsme hlasovali o vstupu do EU a mělo se hlasovat o euroústavě - ODS byla přesvědčená, že hlasující občanstvo zpracuje aby obojí zamítlo, jinými cestami by to ani zamítnout nešlo.

A proto jsme nehlasovali o vstupu do NATO a nyní nemůžeme hlasovat ani o základnách, co kdyby výsledek byl ne? A navíc to přece není žádné omezení suverenity, umístit sem cizí vojenskou základnu, do toho přece nemá co kecat kdejakej nýmand.

Lidi by už měli jednou pochopit, že ODS ví nejlépe ze všech, co je pro nás dobré a co ne!

P.S.: Podobným účelovým způsobem ODS přistupuje i k přímé volbě prezidenta. Nyní je pro ni výhodná.

Černý 10.3.2007 2:41

Re: Ano, přesně tak

Když vidíme kvalifikovanost našich politiků, řekl bych zcela přesvědčen, že hlas lidu v této otázce je poněkud kvalifikovanější. nepodceňoval bych znalosti a vzdělání naší populace, která prošla vojnou a ví dost dobře, o co tady jde.

Mišák 10.3.2007 2:40

Re: chudinka svycarsko

Srovnávat Švýcary s našim obyvatelstvem je dosti silná káva. Tady každý rozumí úplně všemu nejlíp, obranu státu mají už z minulosti všichni v malíčku, že? No a vy "cech co neumi cesky" ani psát, chcete rozhodovat o věcech odborných? Nechte se zvolit do Palamentu, už na vás určitě s otevřenou náručí čekají Paroubek s Filipem.

Dag Badman 10.3.2007 2:00

Re: Úroveň neexistuje

Z IQ se průměr dělat nemusí. Samotné IQ je průměrem definováno :-)

JH 10.3.2007 1:40

Ano, přesně tak

závěr je jasný, ale cesta autory k němu není moc logická, mate pojmy a příčiny hledá spíše ze subjektivně vytvořeného závěru.

balthasar 10.3.2007 1:39

Jaklová

je od Jakla?

JH 10.3.2007 1:32

Úroveň neexistuje

to je velice široké pásmo názorů voličů a nelze to kvantifikovat, pouze něco lze přibližně změřit, jako třeba IQ a udělat z toho průměr. To číslo má pak stejnou vypovídací schopnost jako průměrný plat, tedy velice omezenou. To jste měli na mysli?

Resonabilis 10.3.2007 1:25

Re: Ano, s tím lze souhlasit,

Zajímavé. Co vidite pod pojmem "daná úroveň voličů" ?

Juggernaut 10.3.2007 0:52

Chybná argumentace

Tenhle příspěvek má pravdu ve spoustě věcí - ale bohužel si za jádro zvolil to, v čem pravdu nemá. Přímá demokracie samozřejmě JE demokratičtější, protože umožňuje přímý podíl na rozhodování místo zprostředkovaného.

Důvody proti referendu jsou jiné, a v článku docela hezky vyjádřené - neefektivnost, nekvalifikovanost veřejnosti rozhodovat, nezodpovědnost, sklony k populistickým řešením atd. Ale více demokratické, to bohužel referendum je. Kdybychom občanům starých Athén popsali naši zastupitelskou demokracii, vysmáli by se nám, že z jejich pohledu o žádnou demokracii vůbec nejde...

Martin 10.3.2007 0:52

chudinka svycarsko

jak jsou nestastni ze mohou velmi siroce pouzivat referendum, je to asi zeme s nejhorsi zivotni urovni a nejnestastnejsim obyvatelstvem, ktere pouze touzi po osvicenych vladcich

AeroKarel 10.3.2007 0:41

Ano, s tím lze souhlasit,

s podotknutím že referendem se problémy nevyřeší, jen vymění za jiné, případně definované jinými. Nic více, nic méně. Neexistuje zázračný prostředek, zvlášť ne při dané úrovni voličů.