24.4.2024 | Svátek má Jiří


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Dedek183 10.3.2007 17:27

Re: Více, nebo méně?

Podstatu problému jste ovšem jenom obešel. Ti co nevolí, ať už  z jakéhokoliv důvodu, nevyužívají svého demokratického práva podílet se na vládě. Je to jejich rozhodnutí, ne rozhodnutí stranických sekretariátů. Pokud jste volil, jistě víte, že pořadí kandidátů lez ovlivnit. K Vámi proklamované degradaci lidu na voliče - kdo "lidu" brání se aktivněji zapojit ve stranách, hnutích apod. (kromě těch, kterým to zákon zakazuje (vojáci, policie).

lola 10.3.2007 17:27

losování

věru ani netuším na základě jakých a pro ni srozumitelných argumentů se v případě referenda rozhodne moje 84-letá matka a její vrstevníci ? 

Dedek183 10.3.2007 17:17

Re: Moderní demokracie

Doktore, vrať diplom, běž se léčit a neplácejm nesmysly!

jirka.s. 10.3.2007 17:11

Re: Milý poklope!

Zřejmě jste velmi netrpělivý jedinec. Usuzuji tak z toho, že jste zcela evidentně můj příspěvek nedočetl a to co jste přečíst stihl, jste stačil naprosto demagogicky překroutit. Kde tam vidíte cosi o vedoucí úloze ODS, kde je tam nějaká zmínka o přítomnosti cizích vojsk na našem území? Pro zajímavost, zkuste si jenom tak ze srandy, sám pro sebe, odhadnout, kolik tak těch mnou zmiňovaných občanů u nás může ve skutečnosti být? Jestli jste se v některé z těch kategorií sám poznal, pak je mi to líto, ale udělat pro vás nic nemohu!

A teď tedy něco k druhému odstavci, který jste zřejmě  vůbec nepřečetl! Já v žádném případě nemíním brát čtenářům Blesku právo na to, aby si rozhodli, jakým kamenem si vydláždí náves! Já bych byl pouze velmi, velmi nerad, aby takto velice snadno ovlivnitelní lidé rozhodovali o bytí či nebytí mne a mých blízkých jenom proto, že si jakýsi komunistický pohrobek usmyslel jim nakukat tu svou jedinou, nezpochybnitelnou pravdu, která se pak v důsledku může velice neblaze dotknout nás všech, nejen jich!

Haf 10.3.2007 17:01

Milý cenzore

Pravý blok je politická strana a odkaz na její stránky je regulérní politická praopagace jejích názorů. A ty, cenzore, jsi grázl !

Karel 10.3.2007 16:57

procento

Jirko, proč si myslíte, že procento těchhle lidí v celkové populaci se liší od procenta těchhle lidí v parlamentu?

Haf 10.3.2007 16:57

Přímá demokracie funguje na 90 %

U nás zastupitelská na zbylejch 10 %. Je poněkud zvláštní, že v nejchudší zemi - Švýcarsku....

Danuško - plky, plky , plky

J.Mach 10.3.2007 16:56

Re: Více, nebo méně?

To jsem rád, že nevolíte ODS. Dost nerad bych volil stejnou stranu, jako vy.

Skála 10.3.2007 16:52

Re: Více, nebo méně?

 No a pak bude jen záležet, KTERÁ strana se JAK bude ptát v referendu a JAKÉ závěry z něj vyvodí! To je lék? To je skrytá diktatura přikrytá alibim "vůle většiny národa".

J.Mach 10.3.2007 16:52

Re: Re: Re: Pokud jsou Vondra s Topolankem

Jane, to nás můžete stokrát přesvědčovat, jak jste nevolil, nechodil do průvodu a vůbec bojoval proti všem formám tottality. Ale na blbosti a emotivní zaujatosti vašich komentářů to nic nezmění, ty jsou v podtatě komoušské a možná o tom ani nevíte. A s tím referendem se totálně mýlíte. Ono se to referendum zdá demokratické jenom prostým lidem, jako jste vy. On totiž někdo musí tu otázku zformulovat a v tom je ten zakopaný pes. Jak by se vám líbilo referendum, jestli se mají vystěhovat cikáni do Indie? jak by asi dopadlo? Nebo jestli se má platit televizní poplatek? A takových příkladů je. Oni i v tom Švýgarsku, o kterém zřejmě nic nevíte, mají také zastupitelskou demokracii a referendem řeší převážně lokální záležitosti, nebo naopak jasné otázky typu "chcete do Eu?". Ale nikdy otázky vojenské.  

jirka.s. 10.3.2007 16:52

Pro RiFI !!!

"Zda není v konečném důsledku zničujícně kontraproduktivní, aby ve veřejných, celospolečenských záležitostech,spolurozhodoval kdekdo  o kdečem?"

;-D;-D;-DZLATÁ SLOVA, VYTESAT! R^R^R^

Skála 10.3.2007 16:45

Re: Referendum?

 Zajisté. Referendum je jen nástroj a záleží JAK se použije.R^

richard 10.3.2007 16:24

Referendum?

Jeho největší problém je, že výsledky referenda nemusí politici uznat -viz portugalské referendum o potratech, neprošlo, ale stejně potratový zákon schválili a onu "vůli lidu", kterou se zaklínali nerespektovali:))))) A takových příkladů, kdy jim referendum nevyšlo podle přání a stejně si to udělali podle sebe by se našla řada:))) A dalším problém může být "vhodně" zvolená otázka, nebo i místo konání referenda: například pokud by se konalo referendum o rozdělení státu, vedlo by to k občanské válce mezi námi a Slováky:)))) To jenom na připomenutí těm, co si naivně myslí, že referendum je "nejdemokratičtější".

jirka.s. 10.3.2007 16:20

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Referendum

Další zakomplexovaný ubožák, kterého zřejmě Klaus předběhl ve frontě na vlek!

Dan 10.3.2007 16:19

zastupitelská demokracie?

A především je zastupitelská demokracie nezbytná pro naše zkorumpované politiky.

Skála 10.3.2007 16:16

Re: Moderní demokracie

 Chlubně se nazýváte doktorem. V tom případě, vzdělání tomu odpovídající, by jste měl vědět, že demokracie není ideologie, ale nástroj - způsob vlády. Demokraticky může vládnout jakákoliv ideologie, pokud demokracii uznává jako způsob vlády. Jistě existuje možnost vládnout diktátorsky a to opět mohou všechny ideologie pokud se stotožní s tímto způsobem vlády.

 Diletant je pak ten, který se zaobírá nicotnými maličkostmi a dodává jim stěžejní důležitost "doktore"!

jirka.s. 10.3.2007 16:13

Re: Re: Re: Chceš argument, proč bys měl být duševní chudák?

Tak tady ho máš!

"ODS vubec jako spravna strana leniskeho typu prosazuje referendum velmi, velmi ucelove. Nastesti, pri schvalovani vstupu do EU obyvatelstvo prokazalo svou zodpovednost a vyspelost navzdory narodoveckemu tlachani starika z vule komunistu na Hrade." (autora si dosaď)

RiFl 10.3.2007 16:04

Re: Moderní demokracie

Domnívám se, že autor příspěvku nevědomky reflektuje fundamentální problém západního modelu demokracie (jedno již zda zastupitelské či přímé) - tj. že rozhodují diletantsky diletanti, manipulováni různými populisticky formulovanými účelovými argumentacemi a ve své kariáře závislí na snadno manipulovatelné mase jiných diletantů. Ovšem je více než diskutabilní zda hledat řešení v nějaké hypotetické principiálně nové koncepci organizace společnosti. Není již konečně potřeba ( bez ohledu na ideologicky zneužívanou a věcně lživou zásadu "politické korektnosti") začít otevřeně diskutovat, zda skutečným zdrojem všech politikcých, legislativních, institucionálních aj. problémů západní společnosti není tak náhodou bytostně pseudodemokratická idea všeobecného, přímého a rovného hlasovacího práva? Zda není v konečném důsledku zničujícně kontraproduktivní, aby ve veřejných, celospolečenských záležitostech,spolurozhodoval kdekdo  o kdečem? Vždyť když chce někdo řídit i prostičký vysokozdvižný vozík, musí projít kvalifikačním procesem a prokázat, že to umí a je si vědom možných důsledků svých decizí. A o správním (nezaměňovat se "správném") rozhodování na státním úřadu ani nemluvě.

jirka.s. 10.3.2007 16:03

Re:co se tyka generalne populace CR tak tam asi verohodne statistiky nejsou

Za to zřejmě v socanském think tanku disponují naprosto revelantními statistikami o chování 90% voličů ODS. Sice se mne ani mých přátel nikdo ze sosanů nikdy na nic neptal, ale velmi správně předpokládají, že pokud by tak učinili, žádných zveřejnitelných závěrů by se asi nedopídili.

nepolitik 10.3.2007 15:38

Dva citáty z díla T.G.M

1. Parlament je volen voličstvem. Kdo však to voličstvo vychoval politicky a mravně?

2. Padesát let je potřeba na to, ab se národ naučil demokracii.

Stále dokola je omílána otázka: Referendum ANO nebo NE? Kladně odpovídají poslanci a politici, kteří ve volbách hodně ztratili a myslí si, že mohou referendem získat. Téměř všichni jsou levicoví a chtějí ukázat pravici, jak to neumí . Rozumněj ta pravice. Nejsem politik, nehodlám jím být a proto si mohu dovolit ten luxus prohlásit: REFERENDUM NE.

nepolitik 10.3.2007 15:27

Re: Moderní demokracie

Váš příspěvek je napsán v duchu hesla: Když nemohu pomoci aspoň blbě poradím." Už jste něco lepšího než je demokracie objevil? ;-P

doktor 10.3.2007 14:56

Moderní demokracie

není lidské společnosti "vrozená", vznikla usnesením Otců zakladatelů USA utilitaristicky před 220 lety. Ať přímá či nepřímá, ROZHODUJÍ V NÍ (většinou neinformovaní) DILETANTI. Je na čase si to celosvětově přiznat, a najít jinou, účinnější formu řízení lidské společnosti.

Petr Čech 10.3.2007 14:31

Re: Re: kdokoliv

Kdo tvořil ty dějiny, na které se odvoláváte? Bohužel vždy uzurpátoři moci, ať už se jedná o vladaře (krále, císaře, šlechtu, vůdce náboženských seskupení, všelijací diktátoři a pod.) Lid je nikdy přímo netvořil, vždy byl zneužíván a dějiny byly tvořeny pouze jeho prostřednictvím.

eibarue 10.3.2007 14:07

Změna je život

zc.golb.eibarue//:ptth

Petr Kiebel 10.3.2007 13:47

Re: kdokoliv

Bohužel,dějiny nás učí,že tomu tak není...

Petr Čech 10.3.2007 13:38

kdokoliv

Kdo si troufne tvrdit, že jakýkoliv názor, ať většinový či menšinový je lepší nebo horší? To už zavání uzurpováním si práva patentu na pravdu, což s demokracií nemá vůbec nic společného. Většinový názor, byť ve svém důsledku horší, je vždy akceptovatelnější a tedy přijatelnější.

kdokoli 10.3.2007 13:02

problém

Problém tkví v tom, že většinový názor nemusí být vždy ten nejlepší. Naopak se zhusta stává, že ty nepopulární menšinové avšak kvalifikované názory jsou nakonec pro lidi přínosnější.

Petr Čech 10.3.2007 12:50

Více, nebo méně?

Zda je referendum více nebo méně demokratické není otázka, ale nesmysl. Jak autorka správně uvádí, je demokracie vládou lidu. Tedy nikoliv vládou jakýchkoliv zastupitelů. To už vyplývá z názvu.Referendum je jen prostředek této vlády.Co je to tedy t.zv. "zastupitelská demokracie"?Podle mne nesmysl, který byl vymyšlen lidmi, kteří chtěli za každou cenu vládnout, ale při fungování přímé demokracie by se ke vládě nikdy nedostali. Vymysleli tedy politické strany, kde lid nemá sebemenší možnost hovořit do toho kdo je na kandidátkách a na jakém místě. Lid je zde degradován pouze na voliče předem daných kandidátů a to bez možnosti jakkoliv se demokraticky projevit. Referendum tuto možnost lidu dává. Viz Švýcarsko.Poznamenávám, že nejsem v žádném případě "levicově" zaměřen, ovšem ODS nemohu volit právě pro její odpor ke všeobecnému referendu. Vezmeme-li kteroukoliv naši demokratickou politickou stranu (kromě KSČM), kolik má členů? Maximálně kolem 20 000. Kolik členů mají strany zastoupené v jakékoliv koalici? Maximálně 40 000. O jaké vládě lidu, tedy demokracii ,je u nás řeč? Vždy je více těch, co z různých důvodů nevolí než těch, kteří nakonec vládnou. To není demokracie, to je diktatura politických stran. Na tento stav je však lék a to je zmiňované referendum.

Kylchap 10.3.2007 12:36

0ta Černý

byl uvědomělý občan a plně oddaný STRANĚ (ODS). Jen více takových Černých. Na takové se může STRANA spolehnout.

Poklop a spol. 10.3.2007 12:28

zrušme volby

Zrušíme volby,protože přeci velká část voličů čte Blesk a jiné debility,čas voličů bydlí v panelákách a část voličů se nezajímá o politiku.Jedině takoví jako Jirka S a pod.jsou ti vyvolení.Do ústavy dáme vedoucí úlohu ODS a nebo podle dohody a ušetříme za volby.Že je to směšné a trapné?Jistě!Ale brát občanům právo,že se nesmí vyjádřit ohledně cizích vojsk na našem území?To se nás neptali komouši a přeci nechtějí být vládnoucí politici jako oni.Nebo snad ano?