23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

POLITIKA: Vánoční projevy – co bylo a co chybělo

Závěr roku nám možná přinesl jedno poučení: reakce na projevy ústavních činitelů vypovídají o stavu společnosti možná více, než projevy samotné. Obávám se, že jsme se opět setkali jen s bídou komentátorské žurnalistiky u nás.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Farda 7.1.2020 17:10

Po jejich poslechu jsem si vzpomněl (déjà vu?) na jednu pasáž z Nepilovy pohádky "O Joklovi, Tomášovi a Evě" z knihy "Kdes chodil, Satane?: "Po kulturní vložce přednesl referát konšel Mošovský. Zdůraznil, že se v uplynulém roce urodilo zvláště mnoho brambor a okovalo nevídané množství koní, a kritizoval ty občany, kteří nepochopili, že ze zvýšení daní budou mít užitek děti jejich dětí. ... Na řečniště pak vystoupil hlavní rétor aktivu, konšel Jokl. Začal tak, jak bylo jeho zvykem, stručným přehledem dějin. ... Dnes už nikdo nepochybuje, že minulost minula. Kdo si nechce přiznat, že žijeme v současnosti a že je před námi budoucnost a ne minulost, ten je pokrytec a tatrman. ... Letošní sklizeň brambor a úspěšná kovba koní je dokladem, že ani my, místní feudálové, nejsme bez úspěchů! Jestliže se snad přesto najdou jednotlivci, jako s prominutím vdova Klofáčová (volání Hanba! Fuj! a Bijte je!), která poukazuje na zvyšování daní, pak jim vzkazujeme: Přestaňte se zahlcovat sobectvím, které vám nedovoluje vidět užitek, jaký z toho budou mít děti Vašich dětí!" Inu, nic nového pod Sluncem, a pan Nepil to vystihl brilantně ... ;-)

V. Čermák 7.1.2020 17:50

Tak už víme, co napsal pan Nepil, ale teď snad ještě jaký máte názor Vy sám, že? Tipuji, že takový Kyselo-prcinovský...;-D;-D;-D

J. Farda 7.1.2020 18:24

Děkuji Vám, nezapomínající vzácný příteli, za diagnózu! ;-D

Š. Hašek 7.1.2020 13:20

Je vskutku velice zajímavé poslouchat trvalé výlevy "jediných demokraticky chytrých" typu:

1. Proč Fiala není předsedou vlády? Zavinil Babiš.

2. Proč Svěrák není ministrem kultury? Asi protože za husáka nenatáčel z vězení.

3. Proč Drahoš/Švejnar nejsou presidenty. Zavinili Zeman/Klaus.

4. Proč Minář není ministrem školství a osvěty. Protože je hlupák nedostudovaný. A zavinili nehalíkovští voliči.

5. Proč jsme nedosáhli toho, abychom byli na 104.84% všeho Švýcarska? Protože se na to maká sedmset let, u nás zavinil Klaus, prorože to neurychlil.

6. Proč už konečně nemění volební výsledky pravdivé shromáždění "pod koněm"v Praze? Protože nejsme stádo herecké a stádo z mateřských škol.

7. Proč nemá volební právo patnáctiletý? Protože.

8. Jak je vůbec možné, že president republiky za několik minut neřekne vůbec nic. Pojďme se složit na naslouchátka pro Pekar-Adam.

Kdo obecně dopustil, že se totalitní republikou plouží hladoví studenti, vlaky nejezdí, počasí není na povel, není na chleba a Chorvatsko není nárokově u okýnka cestovkanclu? Čurbes! Umělci/herci dokonce musejí pracovat, krom toho vedlejšáku na Letné! A to se bojovalo/umíralo za osm hodin rachoty denně! Zkráceno značně.

J. Vaníček 7.1.2020 12:49

No, nikdy jsem ho moc nemusel, ale tak trochu zraje jako archivní víno. S článkem v zásadě souhlasím, myslím, že to tak je. Což je velmi špatné. Od všech těch parlamentních stran, žádnou nevyjímaje. Honí si své triko. Za jedinou "nebezpečnou" stranu pro naši budoucnost považuji piráty, ostatní "nekoušou".

L. Písařík 7.1.2020 10:08

Pane Křečku, ten poslední odstavec jste snad nemohl myslet vážně. Jak se třeba pan Fiala podílí na rozvoji hospodářství a zvyšování kvality života? Nebo takový dred Bartoš? To už lepší je Ferry, který prohlásil, že nemá čas zabývat se šepoty a výkřiky ve Sněmovně, protože se musí učit na zkoušky. (moc mně pobavil, řekl co si myslel). Opozice, která chválí koalici, to snad jako by se stal ze Šavla Pavel. Pěkný nový rok!?

J. Jurax 7.1.2020 12:37

Ferry je ovšem za zabývání se šepoty a výkřiky ve sněmovně více než slušně placen. Námi!

Kdežto jeho studium je jeho soukromou věcí.

Arciť tento přístup mi přijde pro volené zastupiče signifikantní. Dovedete si představit zaměstnance v soukromé firmě, jenž svému zamestnavateli opáčí, že nemá čas na práci, anžto se musí učit ke zkouškám?

Š. Hašek 7.1.2020 14:11

"Úkol splněn".

Mládežník hloupěštrasbruselský ve službě. Vždy hlasoval mládežnicky. Autentický zástupce části svojí generace ....... fakticky nemůžeme od zastupitelské demokracie chtít více. Rozumně usoudil, že v dalších volbách by byl "voliči odpraven".

Vystuduje za poslanecký plat a v poslanecké pracovní době, dům asi má již postaven, praxi zavede, telefonní čísla na kamarády z parlamentu a okolo ..... pochybuji, že bude mít nouzi o klienty.

Z. Ukolébavka 7.1.2020 8:58

Myslíte toho Peroutku, kterému platil Masaryk nemalé peníze na rozjezd Přítomnosti? Statisícový obolus na fajnovější písmenka o něm? Pane Křečku, vy přece nemáte zapotřebí rajtovat mulu, tahající povoz s matrošem na totemy všelijakých kultů.

M. Valenta 7.1.2020 9:45

Jako se při rozjezdu vozidla spotřebovává více energie, tak i při "rozjezdu" tištěného média je zapotřebí zvýšených investic.

Z. Ukolébavka 7.1.2020 10:13

Potom se dotyčný pisálek stává lokajem objednatele. Zadarmo ni kuře nehrabe, pane Čupera.

P. Staronový 7.1.2020 10:17

Může se stát, ale nemusí.

M. Valenta 7.1.2020 8:38

To jako myslíte, že novináři měli psát, že Zeman s Babišem a s tím jeho poskokem ze sněmovny jsou džentlmeni?

O. Kožušník 7.1.2020 7:44

Dobrý den, zvenku to vypadá, že opozičníci nemají jinou starost, než odstranit Babiše, a tomu věnují veškeré úsilí, na víc jim nezbývá.

Voliči jim ale dal i lasy proto, aby pracovali pro dobro státu, a ne proto, aby prosazovali svoje politické ego. Asi je mezi námi lidmi normální, že nejsme schopni se povznést nad to svoje nicotné já

V. Kolman 7.1.2020 5:52

R^R^R^

R. Langer 7.1.2020 5:50

Chybí nám "peroutkovský typ" novináře? Já mám naopak dojem, že novinářů "nepředpojatě" oslavujicích tu německou socialistickou pakáž, stejně jako ten Peroutka, tady máme až moc. :-P

V. Mokrý 7.1.2020 7:13

Novináři téměř nejsou, pisálků, mluvících hlav jak nas . áno. Novinář byl Jan Petránek.

P. Staronový 7.1.2020 10:18

Jistou dobu ano, k stáru už méně.

P. Staronový 7.1.2020 10:18

Zřejmě jste Peroutku četl jen prostřednictvím Zemana.

R. Langer 7.1.2020 12:36

Ne, já jsem ho, asi na rozdíl od vás, četl osobně. :-P

P. Staronový 7.1.2020 15:43

Tak to máte pozoruhodný způsob chápání textu. Rozdílný ode mne, naštěstí.

Š. Hašek 7.1.2020 13:31

Já ho četl, drahý nečtenáři Staronový.

Tak tady nekecejte, čtěte!

Peroutka nemusel za II. republiky psát oslavně hodnotící články na naše nadcházející vztahy s Třetí Říší (on ovšem decentně a důsledně stále psal název Německo). !!!

Mohl podat výpověď a jít dělat průvodčího tramvaje .... neudělal to. Zas ty prachy, teplý kancl, asi. Možná doufal, doufal špatně.

Drzounů nečtoucích zástupy (Staronový), čtenářů málo. Jedním ze čtenářů Ferdinanda Peroutky je i president ČR Miloš Zeman.