25.4.2024 | Svátek má Marek


POLITIKA: Válka končí, všude mír

19.5.2017

Tak právě dořinčely zbraně v souboji Sobotka - Babiš, se sekundantem prezidentem Zemanem, který ovšem nedostál své role sekundovat a dal se na stranu čoboláckou. Mimochodem, to gesto holí s významem „marš“ se jen tak zapomenout nedá a prezident si jím hodně uškodil, protože nic horšího už se ve vysoké politice udělat nedá.

Je to asi takový kalibr, jako kdyby se Sobotka veřejně poškleboval prezidentu, že se šourá nebo jezdí na vozíku. Navíc prezident svoji hru v této trapné Sobotkově taškařici hodně prokoučoval, což u tak zkušeného politického matadora vskutku překvapuje. Jedno se Sobotkovi přiznat musí - zachoval úroveň a chladnou hlavu. To je ale vše, za co ho lze chválit. Tak tedy: válka končí, všude mír. I když počkejme si, co Zeman ještě vyvede.

Jestli ale výsledek této trapné vládní krize, kterou v zájmu záchrany své a socdemácké chřadnoucí pozice ve vysoké politice stylem vabank spáchal premiér Sobotka, někdo hodnotí jako jeho vítězství, tak tomu se musím smát. Je to pověstné vítězství Pyrrhy. Žádný vítěz tu zjevně není, je tu jen pachuť sajrajtu, ve kterém se brodí ti dva kohouti a třetí se v tom ještě rýpe. Ten jeden náhle objevil padoušství čerta, se kterým šel do holportu a více než tři léta s ním páchal mnohé legislativní buzerace a šikanování, a ten druhý jen mlel a mlel a mlel jak kolovrátek o tom, že jsou všici padouši, jen on nikdy nelže, ačkoli zjevně lhal. Paráda v přímém přenosu. Trefně to vyhodnotil senátor Kubera: „Je to jen souboj PR agentur.“ Nechutné a k nepozření, jako obecně současná česká politika již léta.

Pánové takto zahájili drsně předvolební boj nevídaným způsobem - a bude hůř, to je jisté. Jen doufám, že vytočili a ještě vytočí spoustu svých příznivců tak, že budou uvažovat o tom, že to při volbách hodí přec jen někomu jinému, kdo ještě nemá nos v politice tak zmáchaný.

Pozoruhodné je, že demonstrace v Praze a některých dalších velkých městech jsou zamířeny výlučně proti Babišovi a prezidentu Zemanovi. To je symptomatické: aktivní část veřejnosti, která je odhodlána věnovat svůj čas demonstraci, a je tedy citlivá na to, co se v naší vysoké politice děje, tak nějak nevnímá, že ten třetí černej vzadu (premiér) si mne ruce, jak se mu podařilo dostat ty naivky do ulic, ačkoli na těch transparentech měl být červeným písmem napsán také.

A takhle my tady žijeme...