Neviditelný pes

POLITIKA: Václavovi s díkem

1.9.2008

Vlastně oba Václavové mne v neděli po poledni příjemně překvapili. Hodinka s Václavem Havlem ukázala, že pokud reaguje instinktivně a nepřemýšlí, vyjadřuje se zajímavě a také k věci. Ke svému oblíbenému mudrlantství naštěstí dostal příležitost jen výjimečně a spíše v druhé části pořadu. Druhý dík patří moderátorovi. Pozvání ruského poslance zprostředkovalo ve velmi syrové podobě ruské vidění současného světa.

Hlavní příčina současné krize? Spojené státy a NATO porušují dohody, které kdysi uzavřel u Malty Sovětský svaz a v rozporu s těmito ujednáními se NATO rozšiřuje k hranicím a dokonce dovnitř hranic bývalého SSSR. Proč tak činí? Aby jeho členové mohli od států, které se shodou okolností staly na Rusku nezávislými, nakupovat ropu a zemní plyn bez toho, aby toto přírodní bohatství kontrolovalo Rusko! Svinstvo největší! Projeví NATO vůli přijmout Gruzii nebo Ukrajinu? Gruzii nepotřebujete, už jste v Turecku a jestli se ukrajinská vláda rozhodne do NATO vstoupit, roztrhneme Ukrajinu a připojíme proruské regiony na východě a jihu! Co má do čeho mluvit vláda nezávislého státu! Éto náše dělo!

Nějak se v těchto vyjádření ztrácejí analýzy Václava Klause o tom, jak Rusko bylo postiženo komunismem stejně, jako my. V případě pana-soudruha poslance je takové postižení zřejmě evidentní předností a nejspíše bude v Rusku stále ještě normou. I když slova o vstupu sovětských vojsk do Gruzie přičítám spíše přeřeknutí tlumočníka. Daleko důležitější je, že Rusko se považuje za následníka Sovětského svazu a zcela nestydatě prohlašuje jím kdysi ovládané země za svoje léno. Pokud se snad z Ruska něco komunistického vypařilo, tak to určitě nebyl sen o budování říše, nad níž slunce nezapadne, a nárok na všechno, na co si ukážou. A americká agrese spočívá v tom, že se zeměmi, které kdysi Rusko jako první uznalo za nezávislé, jedná jako se svobodnými a nezávislými národy.

A z pana-soudruha poslance se sypala další moudra. Američané vraždí civilisty v Iráku a Afghánistánu, kdo by jim věřil? Škoda, že neporovnal ony americké mrtvé, pomalu tři stovky jich budou, s milionem civilistů vyvražděných v rámci bratrské pomoci soudruhu Nadžibulláhovi. A kdyby v tom Afghánistánu Američanům nepomáhalo Rusko, s dopravou a tak, dávno by tam, holoubci jasní, prohráli. Bez Rusů se NATO prostě neobejde, vždyť ten Afghánistán je rovnou na sovětské hranici (ale od ruské daleko, jak Finsko od Afriky) a nejspíš by tam ani neměli kudy vlézt a kudy utíkat. Jestli někdo čekal kousek uvážlivé řeči, tak z Moskvy mluvil těžký frajer, co si pírka čechral, jak mu stačily síly. Jenom ty umlácené černochy, snad s ohledem na Obamu, vynechal. Nestoudná varování i otevřené výhrůžky, na slova Jiřího Paroubka došlo, nedrážděte medvěda, radši ho poslechněte, když se rozzlobí, bude ještě zlejší!

Pokud mělo ve vyjádření Václava Havla zaznít něco, co nezaznělo, tak měl jinak pojmout svoji představu trpaslíčka, kterého v obětí drtí medvěd, ba ještě po něm šlape. Ono to zdánlivě přivolává soucit s malým a tím pádem i milým a ublíženým. Kdyby se k sobě kavkazští hrdobci uměli chovat jako lidi, těžko by se Rusku povedlo vytvořit situaci, jaká tam dnes existuje. Kdyby na Kavkaze měl hodit kamenem ten, kdo je bez viny, byla by to smršť! O své pravdě a čistotě nepochybuje nikdo. S očima přilepenýma na začátek budeme spolu s dotčenými přepočítávat křivdy současné, sovětské, ruské, turecké, vzájemné až po krádež Zlatého rouna, a snadno nám unikne pravý důvod celého pozdvižení. To říkám s plnou odpovědností, protože po rozpadu SSSR tam místní za vydatné nepřímé ruské pomoci spáchali zvěrstva v mnohonásobném rozsahu proti olympijské válce a svět to vydržel.

Pravým důvodem, proč je ruské chování tak nebezpečné, je jeho otevřený návrat k obnově impéria silou. Rusové k tomu přistoupili ve chvíli, kdy veškeré výhody přitulení k dubisku prohrávají s výstavní skříní fungující západní ekonomiky. Pokud někdo chce esenciální zdůvodnění, proč je potřeba Rusko zastavit a nikoli konejšit a ustupovat mu, ať si poslechne, co vzkazuje mužikům do okrajin moskevský báťuška. Stačí si pustit záznam OVM z 31..8.2008.

Kdyby pro někoho bylo vyjadřování ruského bohatýra překvapením nebo by nemohl najít ČT24 na internetu, vřele doporučuji pustit si občas některou z ruských zpravodajských stanic na satelitu v angličtině, ale ze všeho nejlépe v ruštině. Vyjadřování podobná panu poslanci tam nejsou nic neobvyklého. Už dlouho!



zpět na článek