23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


POLITIKA: V Praze mohou Piráty porazit jen Piráti

25.9.2018

Úspěch populistů na politickém jevišti spočívá vždy v tom, že do nesrozumitelného chaosu složitých politických, obchodních a osobních vztahů vnesou řád předem připravenými jednoduchými odpověďmi na jakoukoliv otázku. A přesně po tom většina lidí touží. Tak zacházejí s voliči manipulátoři na celém světě včetně ANO. Tato komunikační strategie ale v Praze není úspěšná.

Podle posledních dvou průzkumů, to znamená Kantaru s Medianem, který zkoumal volební potenciál, tedy to, o volbě jaké strany respondent uvažuje, mají největší potenciál Piráti a ODS: o jejich volbě uvažuje 33 procent. A jen v o něco málo starším průzkumu Kantaru, který zkoumal, koho budou dotazovaní volit, vedou zase Piráti s 21 procenty, Ano má 14, ODS 13 atd. Zdá se tedy, že jejich vítězství je zřejmé. Jenže to v reálné politice nic neznamená, tam jde taky o to, jaký má strana koaliční potenciál a s tím mohou mít Piráti problém.

Připomeňme si jen poslední vývoj kolem vztahu Pirátů ke zdanění církevních restitucí. Jejich předseda v Českém rozhlase prohlásil, že není pravda, že Piráti podporují toto zdanění, ale předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek přitom v ústavně právním výboru podpořil zdanění církevních restitucí.

Vzpomeňme si i na výroky předsedy parlamentní vyšetřovací komise Lukáše Černohorského ze strany Pirátů, který prohlásil, že klíčovým svědkem v případě vyšetřování privatizace OKD je pan Bakala, ač ten s privatizací neměl nic společného: OKD zakoupil od jiného soukromého subjektu. Navíc tentýž Pirát hlasoval, aby jednání této komise bylo tajné, ač parlamentní vyšetřovací komise byly všude v naší civilizaci zřízeny právě proto, aby na rozdíl od vyšetřování policejního se konaly veřejně a byly pod kontrolou občanů. Neveřejná zasedání mohou být jen tehdy, když komise projednává utajované skutečnosti související s obranou republiky či s bezpečností státu a do této kategorie OKD rozhodně nepatří.

Nebo ve svém programu mají Piráti boj proti nelegálnímu převaděčství, o čemž často hovoří, ale na druhé straně neprosazují změnu zákona, který zatím ztěžuje práci policie při odhalování převaděčů: Kriminalisté totiž často nemohou na pašeráky nasadit odposlech nebo je i jen sledovat, protože trestní sazby jsou pod hranicí toho, kdy to zákon umožňuje.

To jsou příklady toho, proč by Piráti mohli vypadnout ze hry a, jak naznačil již v sobotním Právu Bohuslav Svoboda, ODS nevylučuje koalici s ANO zřejmě i proto, že se počítá mezi pravicové strany a Piráti mají nálepku levice. Populismus ANO je pro ODS už dnes asi taky předvídatelnější, naučili se ho číst, Piráti jsou zatím nevypočitatelnější.

(Psáno pro ČRo Plus)

(převzato z Blog.aktualne.cz se souhlasem redakce)

Autor je novinář a spisovatel