18.4.2024 | Svátek má Valérie


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zelený raul 29.8.2006 23:39

nalevo nebo s Paroubkem?

vi 29.8.2006 19:28

U Madridu za Prahu

Pavel Bárta zajisté prošel dobrým ideologickým školením.

Kantor 29.8.2006 17:26

Jeho hlavní slabostí je neotřesitelná touha vítězit v každém okamžiku

zatímco hlavní silou protivníka je neotřesitelná touha prohrávat v každém okamžiku, že?Koukám, že prohrávat a hledat cesty k prohře je něčí hobby.:-)

penzista 29.8.2006 13:21

Vrcholní představitelé KDU-ČSL

se na včerejším zasedání většinou projevili jako typičtí černoprdelníci. Ta rozumnější část je, bohužel, stále v menšině. Navrhnout Kalouska jako vyjednávače o vládě to je vrchol černoprdelnictví.

Jara London 29.8.2006 12:06

Pozadí

Situace kolem odcházejícího předsedy lidovců Kalouska má své historické pozadí. Když se v roce 2001 rozpřahoval k útoku na vrcholné pozice v KDU-ČSL, kam se chystal více méně bezproblémově prosadit svého příznivce Kasala, inklinujícího k dohodě s ODS a vymést Svobodu, ochotného domluvit se s ČSSD, mnozí pozorovatelé byli překvapeni jeho náhlým ústupem z boje a víceméně nečekaným vítězstvím Svobodova křídla, následovaného téměř půlročním zmizením Kalouska z politické scény. Když se opět objevil na scéně, překvapil novým image (mnozí ho poprvé viděli oholeného) a také odlišnou rétorikou, která ho nakonec vynesla do čela jeho strany. Hlavním strůjcem tohoto „propadu“ byl Tvrdík, který, ač měl původně bránit úniku informací o trestné činnosti Tvrdíka na obraně, neodolal nakonec vábivé nabídce na post ministra výměnou za podražení Kalouska. Ten dostal nůž na krk a výsledkem byl jeho „strategický ústup“ a vítězství křídla lidovců, připraveného jít po volbách do holportu s ČSSD. Nyní se situace opakuje. Tvrdíkem, který si udržuje svůj post díky příslušným informacím, byl Kalousek donucen pod hrozbou vyšetřování kauz z MO vést politická jednání, u nichž bylo jasné, že povedou k jeho politické sebevraždě, aby vedení ČSSD zabránilo případnému průchodu Topolánkovy nebo jiné vlády ODS za pomoci hlasu několika komunistů, kteří by se mohli rozhodnout ukončit trapnou šaškárnu a hlasovat pro. „Obrozené“ vedení KDU-ČSL přijalo až moc rychle snesení, že nepodpoří žádnou vládu, podporovanou byť sebeméně komunisty. Celé to až příliš připomíná dobře zrežírované divadlo, na jehož konci je Paroubkova vláda po boku s KDU-ČSL, jíž při hlasování o důvěře všichni komunisté opustí sál nebo se zdrží. A je vystaráno. Kalousek se po roce opět vrátí do čela strany a bude oslavován jako skvělý stratég, který zajistil KDU-ČSL její místo při tvoření dějin. Takto se projevuje riziko zkorumpovaného politika v praxi – bohužel, prvky onoho korupčního řetězce vládnou této zemi. Co s tím, nevím. Uvidíme.

Jara London 29.8.2006 12:07

Pardon, samozřejmě

o trestné činnosti Kalouska na obraně

Ivan 29.8.2006 15:02

Re: Pozadí

Konečně příspěvek, který je možné nazvat analýzou. Šachy, i ty politické, se prostě hrají tak, že se tahy soupeře musí promýšlet a musí se přemýšlet o skutečné situaci na šachovnici, ne o zbožných přáních, ať už jsou přání motivována levicovými nebo pravicovými názory. Většina diskutujících, zejména těch, kteří se hlásí k pravicovým názorům, neumí za sebe seřadit více logických úvah. Přilepí nálepku "bolševik" a neuvědomí si, že na červenou barvu bezmyšlenkovitě reaguje jen tupý býk.  Bolševické uvažování neznamená špatné uvažování. (Mimochodem, praktické provedení revoluce 1917 nedirigoval Lenin, ale jeden z tehdejších šachových mistrů.)  Paroubek, ať už s ním souhlasím, nebo ne, je prostě mnohem lepší hráč než Topolánek, Kalousek nebo Bursík. Tím, že mu někdo z prohrávajících bude nadávat, tak svou prohranou a špatnou hru nevylepší.

Saša 29.8.2006 11:23

Zatímco členové KDU-ČSL

se dokázali proti svému vedení postavit, členové ČSSD ani ODS to zjevně nedokáží. Přitom k tomu mají neméně důvodů, možná ještě více než lidovci.

dingo 29.8.2006 11:48

Re: Zatímco členové KDU-ČSL

to sem nejak nepochopil - proč členové ODS - se 100 na 100 by si neporadila ani M.Thatcherová s Reaganem :-D Když sou ti tví lidovci tak úžasní at sestaví vládu - apropos kdo pomahal Paroubkovi 4 roky v minule vlade? Ze vykopli Kalouska - a to jeste castecne urcite se zachvili vrti do predsednictva a poslancuje porád - bych nijak neopevoval!!

AeroKarel 29.8.2006 12:47

Re: Zatímco členové KDU-ČSL

Ale kuš ....... Ne Kuš!

Petr Skokan 29.8.2006 10:30

muj nazor je ze CSSD

Uz dnes nereprezentuje tu socialni demokracii 1. republiky vyznavajici pluralitu nazoru uvnitr strany a antikomunisticke mysleni. Myslim ze soucasna CSSD je polodiktatorska strana z predsedou, ktery nevyznava zadne zasady a hodnoty krome teple zidle.

Bohuzel kazdy si muze sam zjistit ze znacne casti obyvatel imponuji lidi z diktatorskymi sklony - oni jim kompenzuji jejich vlastni slabost a priposranost. Kdo podporuje CSSD je zakukleny lpmunista, navic slepy a z mindrakem , ktery mu leci Paroubek.

AeroKarel 29.8.2006 11:11

Re: muj nazor je ze CSSD

Ona ji prezentovala vždy jen velice krátce a nastal po tom rychlý návrat ke straně komunistických poskoků.

O roce 1948 hanba mluvit a potom jen chvíli za Horáka a možná i za Špidly. Jinak děs, běs a žádná pluralita a nekomunistická levice. Soft bolševíčci. A s Paroubkem už ani ne soft!

mirek 29.8.2006 10:20

Jestli se v Charitas bojuje o Prahu,

je Praha prohraná, dokud je možné poslouchat druhého muže strany a současně druhého muže v rozhodování za Kalouskem, pana Kasala, že on nemůže odstoupit, protože tam musí zůstat někdo k řízení strany a že to vlastně ani nejde. Ten člověk má asi uši zalité voskem a šedý zákal v konečném stadiu nemoci.

vládík 29.8.2006 10:56

Re: Jestli se v Charitas bojuje o Prahu,

Zní to blbě a je to Kasal. Ale on někdo opravdu musí být schopen za stranu závazně podepsat. A prokuristu (jako obchodní společnost) strany prostě nemají.

Saša 29.8.2006 11:21

To je ryze právní záležitost.

Někdo prostě musí podepsat faktury a činit jiné právní úkony - viz § 20 občanského zákoníku. A podle stanov nemůže konference, byť celostátní, zvolit statutárního zástupce strany, a konference ani nemůže měnit stanovy. Až do sjezdu musí pan Kasal zůstat prvním místopředsedou.

Ojebavac Marxe 29.8.2006 10:02

Za chováním socialistů se skrývá práce dobrého a také naprosto bezohledného stratéga.

Hmmm... a dukaz? V cem je Paroubek "dobry strateg"? Zna nekdo ty inteligentni osoby z analytickeho tymu...? Je Lukas (?) Jelinek clenem tymu? V tom se neni ceho obavat. A copak a jak ti hosi analyzuji? Ctou MF dnes?

Souhlasim s s Minutusem - vedeni ODS je druha liga, ale zatim jim uplane staci chodit na jednani s Paroubkem a opakovat, ze nepovladnou s komunisty -- a strateg Paroubek pije lidem krev cim dal vic... (tak me napada, jestli autor chape rozdil mezi strategii a taktikou)

Minutus 29.8.2006 9:47

Hmm, a co vedení ODS?

Mimochodem ODS jsem volil, ale jeho vedení je podle mého názoru druhá liga. Prohospodařili obrovský náskok, který měli před nástupem Paroubka, a nesváděl bych to na Paroubkovo charisma či genialitu. Slabost šéfů ODS co už mají svoje židle zaprděné přesčas na tom má lví podíl. Ostatně očekávám, že stejně půjdou do nějaké skryté formy oposmlouvy, protože jim nic jiného v podstatě nezbývá. Ani ty body do předčasných voleb moc nesbírají.

Malý Aston 29.8.2006 10:49

Re: Hmm, a co vedení ODS?

Nemám rád,když je někdo pravičák a píše proti pravici. Vy nejste pravičák,Vy jste bolševik. Píšete zmateční bla,bla. Je skutečností že ČSSD+KSČM je jedna strana,jedna ideologie,jeden cíl a to uchopení moci na věčné časy a nikdy jinak. To je přání všech bolševiků od doby Lenina. Ano ODS byla za poslední 4 roky úspěšnější ve všech volbách ale levice vedená KSČ,když se spojí tak vyvolá pat. Touha Paroubka,že bude jmenovat ministry do vlády ODS,napíše jim vládní program ČSSD aby ho realizovala ODS a ještě požaduje zavření pana Kubiceho,na to mohl skutečně přijít jen Paroubek a zřejmě i Vaše maličkost. Nové volby a ono se ukáže kolik občanů má skutečně zájem o vládu bolševiků,ke kterým se přidala ČSSD.:-D

sestra 29.8.2006 10:56

Re: Re: Hmm, a co vedení ODS?

Ted jste mne urazil, jsem pravičák, a i když mne štvou pánové Topolánek a Tlustý, tak volím ODS. Proto, že napravo prostě nikdo jiný není a mám dost bolševika. Takže víceméně proti bolševikovi, ne pro lásku k ODS. Tož tak.

vládík 29.8.2006 11:00

Re: Re: Hmm, a co vedení ODS?

O závažných chybách vedení ODS jsem tady psal již minulý týden. Je zajimavé, kolik lidí mi vynadalo bolševiků, aniž by jakkoliv argumentovali. Přitom měli jediný (typicky bolševický) "důvod": dovolil jsem si kritiku jejich milovaných vůdců.  A způsob reakce byl rovněž bolševický: nálepkování. Vidím, že dnes se situace opakuje.

AeroKarel 29.8.2006 11:15

Re: Re: Re: Hmm, a co vedení ODS?

Co mne se týče, nijak milovaní ti vůdci nejsou. Ale zatím lepší nevidím.

I-Worm 29.8.2006 11:43

Re: Re: Hmm, a co vedení ODS?

jasně, správný pravičák se raději mýlí se stranou, nežli by měl pravdu proti straně...

AeroKarel 29.8.2006 11:14

Re: Hmm, a co vedení ODS?

Co asi měli dělat, když se po monumentálním propadu ČSSD dostal k veslu poměrně schopný demagog a úroveň voličstva je dána. Ale ještě i tak Topolánek preference ve volebním výsledku zvýšil. Požadujte reálné, ne blbiny, prosím.

Ladislav N. / iHNed.cz 29.8.2006 7:13

"...Kritickým bodem Kalouskovy éry byl moment, ...

... kdy začalo být jasné, že premiér spolupracuje s KSČM, a lidovci

přesto zůstali ve vládě. Kdyby tehdy odešli, mohli jsme mít již rok

vládu pravého středu, opírající se o solidní většinu..."

Napsal ve svém článku v HN David Petrla (Mají-li lidovci odejít, tak se vztyčenou hlavou)

ll 29.8.2006 6:29

Jde o vnitrostranický boj maskovaný pobouřením nad jednáním Kalouska s Paroubkem.

Brněnští lidovci chtějí odstranit pražáky a k tomu se hodí aféra výtečně. O nějaké zásadovosti těch či oněch pochybuji. Stačí si poslechnout jihomoravského hejtmana.

PAVEL 29.8.2006 7:50

Re: Jde o vnitrostranický boj maskovaný pobouřením nad jednáním Kalouska s Paroubkem.

Určitě jde o boj, ale slyšeli jste  včera na tiskovce KDu KASALA ?    Jsme strana "obětí" protože taková životní nabídka křesel ve vládě se neodmítá. a v tom je jeho problém.  Zkrátka KASAL a lidé v užším vedení KDU chtěli charakter vyměnit za křeslo ve vládě, které by ale neudrželi.  Pokud by se členové nevzbouřili, tak by tato strana  skončila.

ok 29.8.2006 8:42

Re: Jde o vnitrostranický boj maskovaný pobouřením nad jednáním Kalouska s Paroubkem.

Co to blabolite? Od kdy je Kalouskova Bechyne v Praze? Kalouska meli Lidovci plne zuby, jejich hodnoty nereprezentoval ani nahodou, s chuti se ho zbavili.

V tomhle pripade jde skutecne o princip a zakladni hodnoty Lidovcu. Jestli nekdo nenavidi komunisty, jsou to prave Lidovci se svoji historickou zkusenosti - to vi kazdy "insider", i kdyz zvenku (=pro absolutne neinformovaneho) to mozna muze vypadat jinak.

Vasekpasek 29.8.2006 1:02

Svoboda

Já si osobně nemyslím, že by zájmem socialistů bylo poslat za klouzajícím Cyrdou ještě piáno (i když ta hláška se mi moc líbí, v životě jsem jí neslyšel:-D). Byl to především Svoboda, kdo tíhnul k ČSSD a tíhne stále...

sektari a dogmatici 29.8.2006 0:50

lidovci se natlaci pod 5% sami

Netreba menit Ustavu - dogmaticti lidovci nemaji do budoucna co nabidnout a sami se natlaci pod 5%. Zeleni jsou "pruzni" a pristoupi na cokoliv, vcetne hnedeho uhli.

ok 29.8.2006 8:31

Re: lidovci se natlaci pod 5% sami

Ze vam ta strana tak vadi? Vzdyt je to momentalne jedina strana, ve ktere funguji demokraticke mechanismy. Zapominate na to, ze ODS neni autenticka konzervativni strana ani nahodou, ODS je jen liberalni. Ta konzervativni pozice je tu otevrena pro KDU, a je videt, ze radovi clenove o konzervativni hodnoty stoji a bojuji o ne. To je dost sympaticke, ne?